Mindfield

loogoo

Βασικές αρχές προγραμματισμού...ή όχι;

paixnidi3
   Τί νομίζεις ότι είναι; Το παιχνίδι δεν είναι ποιος θα μιλήσει πρώτος, το παιχνίδι δεν είναι ποιον θα αγοράσει ο κόσμος, το παιχνίδι είναι ποιος θα ξυπνήσει πρώτος, ποιόν θα αγαπήσει ο κόσμος, ποιός θα αφυπνίσει όντως....
 
   Όποιος το καταφέρει αυτό κερδίζει τις εντυπώσεις. Αλλά το θέμα είναι τί κάνει ο καθένας με ότι κερδίσει αλλά και το άν τελικά έτσι παίζεται το παιχνίδι πια! Είχα μία συζήτηση με ένα φίλο, το Βαγγέλη, και η άποψη/ιστορία του ήταν αυτή...
 
   Βλέπω και ακούω τις τελευταίες μέρες για το τί γίνεται στην Ελλάδα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, δε ζω εκεί. Αλλά αυτά που βλέπω με μπερδεύουν. Όλα αυτά που βλέπω βέβαια, είναι από τα ελληνικά κανάλια και το παγκόσμιο διαδίκτυο.
 
paixnidi2   Βλέπω κόμματα που δηλώνουν ότι είναι υπέρ των Ελλήνων, σαν "φυλή" ή σαν "υπήκοοι", όπου "φυλή" εννοούμε "από καταγωγής Έλληνες" και σαν υπήκοοι τους από, ημισείας, ελληνικής φυλής γεννημένοι, ή μετά από πολλά χρόνια δικαιούμενοι της ελληνικής υπηκοότητας. Αλλά και αυτοί διαφέρουν. Όσοι έχουν ελληνική καταγωγή, είναι σωστοί, ενώ οι άλλοι όχι, δηλαδή όσοι έχουν καταγωγή, έστω και μισή, από άλλη χώρα, είναι λάθως. Αλλά βλέπω ότι το μεγαλύτερο κακό στη χώρα το κάνουν αυτοί που έχουν την "καλή" καταγωγή, την ελληνική. Τόσα χρόνια, όσοι "πολεμούν" για το καλό της χώρας τους, όντας "Έλληνες", απλά την καταστρέφουν. Κάποιου ο γιος κανονίζει να "φτιάξει" τα στραβά του πατέρα του, ενός άλλου ο ανιψιός "προσπάθησε" να διορθώσει τα κακά του πατέρα του προηγούμενου γιου που ανέφερα, και τελικά ο παλιός συγκάτοικος του γιου του πατέρα, του οποίου τα λάθη προσπαθούσε να φτιάξει ο ανιψιός που ανέφερα πριν, καταλήγει να προσπαθεί να διορθώσει. Αλλά άν προσπαθείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που δε δουλεύει, χωρίς να κοιτάξεις τη βάση του προγράμματος, μάλλον θα αποτύχεις. Προγραμματιστής είμαι, με έχουν επιλέξει κάποιες από τις καλύτερες εταιρίες που σχεδιάζουν κάποια από τα καλύτερα προγράμματα της παγκόσμιας αγοράς, οπότε πίστεψέ με, δεν γίνεται.
 
   Το βασικό σε έναν προγραμματιστή είναι το να ξέρει πώς ξεκίνησε το πρόγραμμα και ποιος άρχισε να το σχεδιάζει. Άν το μάθεις αυτό, μπορείς είτε να "δεις" το αρχικό πρόγραμμα είτε να καταλάβεις το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Άν το "δεις" από τη μέση, στην καλύτερη να κάνεις κάποια μετατροπή, απλά για να πάρεις τα λεφτά που θέλουν να σου δώσουν για να αλλάξεις αυτό που θέλει ο εργοδότης να αλλάξεις, ή, στη χειρότερη, να μην καταλάβεις πώς δουλεύει και να κάνεις κάποιες αλλαγές, μην έχοντας κάποιον να σου υποδείξει το τί να κάνεις, και απλά να καταστήσεις το πρόγραμμα μη λειτουργικό. Αυτό φαίνεται να κάνουν σε ένα πρόγραμμα, που δεν πολυδουλεύει εδώ και κάποια χρόνια, κάποιοι που τυχαίνει να το έχουν αναλάβει, ένα πρόγραμμα που υποτίθεται ότι προσπαθούν να διορθώσουν.
 
paixnidi4   Και έχουν φτάσει στο σημείο που έχουν “χάσει” τόσο πολύ τον κώδικα του προγράμματος που καταφεύγουν σε "εξωτερικούς" συνεργάτες για να τους εξηγήσουν το πώς δουλεύει, ή "πρέπει" να δουλεύει το πρόγραμμά τους. Ή απλά για να βρουν μία διέξοδο για να δικαιολογήσουν τα λάθη τους. Γιατί, σε μία πολυεθνική, επειδή έχω δουλέψει σε πολλές, άν φύγει από εσένα το "πρόγραμμα", σταματάει να είναι δική σου ευθύνη! Απλά πάει στον επόμενο προγραμματιστή, ο οποίος ή θα προσπαθήσει να το φτιάξει, που τόσα χρόνια δεν το έχει κάποιος προσπαθήσει, (ούτε καν εγώ, όσα προγράμματα και να έχουν έρθει στα χέρια μου, άν και σε κάποια το προσπάθησα αλλά ήταν τόσο χάλια ο κώδικας που δεν μπόρεσα να κάνω κάτι και τελικά το άφησα) ή απλά θα προσπαθήσει να το κάνει να δίνει "αποδεκτές εξόδους" για το "λειτουργικό" στο οποίο δουλεύει. Οπότε μην περιμένεις αποτελέσματα και "καλή δουλειά" από επαγγελματίες προγραμματιστές. Ίσως να γίνει κάτι από κάποιους που δηλώνουν εκτός της κλίκας, λίγο "ερασιτέχνες" ή ακόμα καλύτερα, κάνοντας το πρόγραμμα "ελεύθερου κώδικα", ώστε να έχεις πολλούς ερασιτέχνες, και δή παθιασμένους με τη δουλειά τους και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίοι μπορούν να στο φτιάξουν και να στο "κοιτάξουν"από την αρχή και να βρουν τα λάθη που έκανες και να τα διορθώσουν. Τέτοια προγράμματα συνήθως λειτουργούν πολύ καλύτερα από τα εμπορικά, γιατί εχουν ανοιχτό κώδικα, το "βλέπουν" πολλά μάτια, τα οποία, χωρίς κάποιο όφελος, απλά θέλουν να δουλέψει το πρόγραμμα γιατί το χρησιμοποιούν και αυτοί, οπότε κάνουν δουλειά για το καλό το δικό τους, και μέσω αυτού, και του κοινού! Έτσι πρέπει να δουλεύει ο προγραμματισμός!
 
   Αλλά κάτι άλλο άρχισα, μάλλον, να σου λέω, και μακρηγόρησα με τα προγραμματιστικά. Αυτά που λέγαμε, μιας και μακρηγόρησα, άστα για άλλη φορά!
 
   Καλά ρε Βαγγέλη! την επόμενη φορά όμως να είσαι πιο συγκεντρωμένος!
 
   Τελικά η ιστορία του Βαγγέλη, μάλλον έχει συνέχεια, και ελπίζω την επόμενη φορά να μην "φύγει από το θέμα"!
 
Σταυρόπουλος Δημήτρης
paixnidi

Mindfield