Mindfield

loogoo

Σκέψου θετικά και προχώρα…

positive2
   Για πολλά χρόνια αναρωτιόμουν γιατί οι άνθρωποι βιώνουν καταθλίψεις, γιατί εγκλωβίζονται σε καταστάσεις που τους δυσαρεστούν, πως μπορούν να αφήνουν να περνούν οι στιγμές πέφτοντας ξανά και ξανά σε φαύλους κύκλους απογοήτευσης, λύπης και εξευτελιστικής αδράνειας. Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα πως εμείς οι άνθρωποι έχοντας πλέον τόσες γνώσεις, λαμβάνοντας καθημερινά πληροφορίες σε τεράστια ποσότητα, πως γίνεται ακόμα να κάνουμε τη ζωή μας και τη καθημερινότητα μας δύσκολη γεμίζοντας την ως επί το πλείστον με ανησυχίες και φόβους για το μέλλον.
 
   Συχνά έχουμε την εντύπωση πως σκεπτόμενοι όλα τα αρνητικά σενάρια που μπορούν να μας συμβούν τα προλαβαίνουμε κιόλας ή τουλάχιστον έχουμε την πεποίθηση πως θα τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα εφόσον τα έχουμε προβλέψει. Στη ζωή του καθενός συμβαίνουν καθημερινά απίστευτα γεγονότα. Ο καθένας μας συναντά δυσκολίες και εμπόδια σε όλο το φάσμα της ζωής του. Ναι, ξέρω θα μου πείτε, μα οι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει, ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να τρέχει πιο γρήγορα και από τον Θανάση Βέγγο, και πως η δομή πλέον της ίδιας της κοινωνίας μας τα επιτάσσει. Ναι, το ξέρω πως ζούμε σε αυτή την εποχή, είμαι μέρος της κι εγώ όπως όλοι μας!
 
positive3   Αλλά, επιτελούς, ας κάνουμε κάτι να αλλάξει αυτή η προσέγγιση ως τρόπος ζωής! Δεν θα σας πω αυτό που ακούγεται, γράφεται, και πολυσυζητιέται εδώ και πολλά χρόνια το «Αν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις»... Θα σας το θέσω κάπως έτσι όμως. Λένε πως όταν κάτι το θέλουμε πολύ και το σκεφτόμαστε συνέχεια, και το πλάθουμε και σχεδιάζουμε γύρω από αυτό είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή το καταφέρνουμε.
 
   Για παράδειγμα, σκεφτείτε έναν γλύπτη, βλέπει κάτι, κάποιον εμπνέεται, μετά αρχίζει να φαντάζεται τι σχήμα θα του δώσει, πως θα είναι, πιάνει τον πηλό και εργάζεται πάνω σε αυτό. Δεν σταματά. Γνωρίζει πως μπορεί να του πάρει μέρες, μήνες ένα έργο, θα κάτσει θα ασχοληθεί μέχρι να το τελειώσει.
 
   Θετική σκέψη δεν σημαίνει βάζω ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα και προσπαθώ να το φτάσω απλώς τον στόχο. Είναι κάτι παραπέρα από αυτό. Σημαίνει πως κοιτάω και στοχεύω κάπου συγκεκριμένα και προχωράω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε φορά. Η όποια δυσκολία που θα έρθει στο διάβα μου είμαι έτοιμος/ έτοιμη να την αντιμετωπίσω σαν μια πρόκληση, να γίνω καλύτερος και πιο σοφός. Ονειρέψου και οραματίσου αυτό που θέλεις και πάψε να δίνεις και άλλο χώρο σε αυτή τη φωνούλα μέσα στο κεφάλι σου που σε γεμίζει ανασφάλεια και φόβο. Οι αναποδιές δεν σημαίνουν πως δεν είσαι καλός σε αυτό που κανείς ή ότι δεν το αξίζεις, αλλά απλά πως χρειάζεσαι αλλαγή σχεδίου, αναδιαμόρφωση πορείας. Πάντως, μιλώντας από προσωπική εμπειρία το μεγαλύτερο εμπόδιο συνήθως το βάζουμε εμείς στους ίδιους μας τους εαυτούς.
 
positive   Σταματήστε να πιστεύετε στα θαύματα και δημιουργήστε τα. Αρχίστε με το να αποφεύγετε να μιλάτε σε παρελθοντικό ή μελλοντικό χρόνο. Χρησιμοποιήστε τον ενεστώτα του «τώρα»! Αρκετά με τις αναβολές! Μη φοβάστε τις αλλαγές! Δείτε το σαν ευκαιρία για κάτι καλύτερο! Το πρωί που θα σηκωθείτε πηγαίνετε μπροστά στον καθρέφτη και χαμογελάστε στον εαυτό σας! Πιστέψτε με, θα το εκτιμήσει δεόντως! Αντικαταστήστε την αγωνιώδη έκφραση στο πρόσωπό σας μαζί με τη σκέψη σας: «Τι θα κάνω;», «Θα αποτύχω!», «Αποκλείεται σε εμένα!», με την έξυπνη και πιο όμορφη και χαρωπή φράση του «Ξεκινώ κι βλέπω πως θα πάει στην πορεία». Επίσης, δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο, όλα ή τίποτα. Το να είστε απόλυτοι και αυστηροί με τον εαυτό σας δεν αποτελεί συνταγή επιτυχίας, αλλά έξοδα στην τσέπη σας για το γραφείο του ψυχίατρου! Αρχίστε να μετράτε και να εκτιμάτε και τις θετικές εμπειρίες. Στη ζωή σας δεν είχατε μόνο κακές! Εντάξει, και μη το ξεχνάμε είμαστε άνθρωποι , μπορούμε να κάνουμε λάθη και να μαθαίνουμε από αυτά δεν γεννήθηκε κανένας τέλειος.

   Επιλέξτε να είστε ευτυχισμένοι και θα είστε. Καλλιεργήστε την σκέψη σας και δουλέψτε την. Ενεργοποιήστε τη βούληση σας για την αναζήτηση νέων λύσεων. Δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται. Δράστε και μη πολυσκέφτεστε τις καταστάσεις. Τα σενάρια και οι θεωρίες των θεωριών καταλήγουν κατά βάση σε βαθύ προβληματισμό και αδιέξοδο. Αφουγκραστείτε το ένστικτό σας και προχωρήστε. Είμαι σίγουρη θα τα καταφέρετε. Ξεκινήστε τώρα!
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου 

Mindfield