= Μάλιστα! Αυτό είναι όραμα! Να κάνουμε την Ελλάδα ... Πλανητάριο!
Mindfield

loogoo

Μάλιστα! Αυτό είναι όραμα! Να κάνουμε την Ελλάδα ... Πλανητάριο!

    planetarium2Δεν είναι εύκολο σε αυτή τη χώρα να έχουμε οράματα. Και από τους έχοντες οράματα και από τους μη έχοντες οράματα, όλοι οι Έλληνες παραδεχόμαστε ότι δεν έχουμε κάποιο όραμα ως φαντασιακό στόχο να ακολουθούμε. Ο Καζαντζάκης, αρκετά χρόνια πριν, είχε γράψει πως «πρέπει να έχει κανείς κάτι πάνω από το κεφάλι του για να προχωρήσει». Παρόλα τα λεγόμενα του Καζαντζάκη, στην Ελλάδα, προτιμήσαμε να μην έχουμε κανένα ιδανικό από πάνω μας και μάλιστα καταντήσαμε ατομικιστές χωρίς να είμαστε άτομα. Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο από το να μην έχεις όραμα. Να σου προσφέρεται και να μην το βλέπεις. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία βασιλεύουν κάποια «ιδανικά»: Στείρα κριτική από όλους για όλους, ξερολισμός, προσφορά συνολικής ουτοπίας αλλά με ατομικές απολήξεις κ.α. Υπάρχει βέβαια και άλλη μια πρωτοπορία στα «ελληνικά». Το ρήμα «φταίμε», σε α’ πληθυντικό αριθμό, δεν περιέχει ποτέ το α’ ενικό.

planetarium8   Ενάντια σε όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα. Υπάρχει και άλλη μια Ελλάδα που θεωρεί το ρήμα «θέλω» πολύ πιο βαρύ από το «θα ήθελα», το «μπορώ» πολύ πιο στιβαρό από το «θα μπορούσα» και κάνει την πραγματικότητα καθρέφτισμα του εκάστοτε οράματος. Το παράδειγμα που θέτω, είναι το Ευγενίδειο Ίδρυμα στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Το κατά κόσμον «Πλανητάριο», είναι ένα κληροδότημα από τον Ευγένιο Ευγενίδη και η αρχή της λειτουργίας του χρονολογείται το 1956. Αν θέλει κάποιος να δει πως χτίζεται κάτι δημιουργικό, με μεράκι και αγάπη, μπορεί αφενός να το επισκεφτεί και αφετέρου να το παρακολουθήσει σε όλες του τις δραστηριότητες.

   Το κτήριο, δεν φιλοξενεί μόνο το πλανητάριο, όπου ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει παραστάσεις 45 λεπτών ποικίλων θεμάτων και όχι μόνο αυστηρά αστρονομικών. Υπάρχει μια τεράστια βιβλιοθήκη με τρομερή εξειδίκευση σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Οι τέλειες υποδομές και η άριστη οργάνωση που διαθέτει το Ευγενίδειο Ίδρυμα, παρέχουν τη δυνατότητα στο να διενεργούνται διαλέξεις επί παντός επιστητού. Επιπλέον, η εξωστρέφειά του είναι παροιμιώδης καθώς συνεργάζεται με τεράστια ερευνητικά κέντρα του πλανήτη και με μεγάλα μορφωτικά ινστιτούτα. Δεν είναι υπερβολή ούτε ψέμα το ότι είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα, φιλοξενούνται διαδραστικές εκθέσεις και ημερίδες που αφορούν την αστροφυσική και τη χημεία μέχρι την ψυχική υγεία ανδρών και γυναικών και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Όλα αυτά, ταυτόχρονα. Χωρίς να χάνεται η –κυρίως- αστρονομική ταυτότητα του ιδρύματος. Το Πλανητάριο, δέχεται καθημερινά μαθητές και οργανωμένες επισκέψεις, χωρίς να σταματά το έργο του. Λειτουργεί σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Όλοι αυτοί, είναι λίγοι από τους λόγους που το έχουν καταξιώσει διεθνώς, ως ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δέχονται να μιλήσουν άνθρωποι που έχουν εργαστεί στη NASA, στο CERN και σε άλλους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς διεθνούς εμβέλειας. Σε μια χώρα που η έρευνα αφορά τους «ρομαντικούς» και είναι σχεδόν ανύπαρκτη ως προς τη συστηματοποίησή της, το Ευγενίδειο διενεργεί επαγγελματική και εμπεριστατωμένη έρευνα κατά τα πρότυπα των μεγάλων δυτικών ερευνητικών κέντρων, διατηρώντας και εκδοτικό τμήμα.  Ετυμολογικά, οι λέξεις έρευνα,  ερώτηση και  έρωτας…συγγενεύουν. Τα πράγματα είναι δυστυχώς απλά. Γύρω από όλα αυτά, υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής και δεν είναι άλλος από τη θέληση. Η ομάδα του Ευγενιδείου, θέλει να παράγει επιστημονικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο και το καταφέρνει με το παραπάνω.

planetarium3   Υπάρχει μια σύνδεση -όχι μόνο σημειολογική- μεταξύ του Ευγενιδείου και των όσων προβληματίζουν τη χώρα στις μέρες μας. Ζητάμε όλοι ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη έρχεται σήμερα όταν δεν έχεις καινοτομία και ιδέες; Ποια ανάπτυξη έρχεται όταν δε λειτουργείς με πίστη στην οργανωτικότητα και δεν έχεις σαφείς στόχους; Γνώση-έρευνα-παραγωγή: Το τρίπτυχο της σύγχρονης ανθρώπινης προόδου σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Όλα αυτά, προϋποθέτουν όραμα πλαισιωμένο από θέληση και μεθοδικότητα. Με λίγα λόγια, δεν εννοώ τίποτε παραπάνω από όσα ακολουθεί το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Για να ξεκινήσουμε να θέλουμε λοιπόνκαι για να δικαούμαστε να απαιτούμε, πρέπει να έχουμε μάτια ανοιχτά προς τα θετικά πράγματα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός του Ευγενιδείου που μας κάνουν βάσιμα αισιόδοξους. Από αυτά λείπουν τα φώτα, και είναι καιρός να τα βλέπουμε. Τι πιο λογικό από το να βλέπεις τα όμορφα σε άσχημες εποχές; Το luben σκεπτκό, πρέπει να αντικατασταθεί κατεπειγόντως. Όποιος έχει όραμα, προσπαθεί να το κάνει πράξη. Στη θεωρία, όλα είναι λυμένα και όλοι αναμασάμε και αναπαράγουμε λύσεις. Η θεωρία υπάρχει για να φωτίζει την πράξη. Οτιδήποτε άλλο επιτελεί η θεωρία εκτός του προαναφερθέντος, είναι πάντα βλαβερό. Ως σοβιετικού τύπου κοινωνία και κράτος, δικαιώναμε καθημερινά τον Marx ο οποίος έλεγε «οι φιλόσοφοι ερμήνευσαν πολύ καλά τα προβλήματά μας, σκοπός μας τώρα είναι να αλλάξουμε τον κόσμο». Τα ευχολόγια επί ευχολογίων, όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

planetarium5   Στην Ελλάδα, χρεοκόπησαν όχι μόνο νοικοκυριά, άνθρωποι και επιχειρήσεις. Αυτή είναι η κακή μορφή της χρεοκοπίας. Χρεοκόπησαν όμως και ημιθανή σκεπτικά και αυτή είναι η καλή πλευρά της χρεοκοπίας. Είναι πιο φανερό από ποτέ ότι οι ιδεολογίες και οι «χρωματιστές» κοσμοθεωρίες, μας έφτασαν εδώ. Τι νόημα έχει να υποστηρίζει κανείς κάτι που δεν υπηρετεί τον άνθρωπο; Δημιουργικότητα και θέληση, ενυπάρχουν στη φύση μας καθώς είμαστε άνθρωποι. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά και να φτιάξουμε την κοινωνία που θέλουμε. Με όλα όσα μας συμβαίνουν καθημερινά, μαθαίνουμε τι δεν θέλουμε. Ο πρώτος θεσμός που πρέπει να θεμελιωθεί από εδώ και πέρα, δεν είναι άλλος από την ίδια τη θέληση. Και που ξέρετε … μπορεί να κάνουμε την Ελλάδα … Πλανητάριο.

Αλέξανδρος Δρίβας
Joomla Social by OrdaSoft!