manoAmano

manoAmano VIII: aman-oh-halia

 
   Καθαρά Δευτέρα και λέω να ξαναπάω την καθιερωμένη βόλτα μου. Ο ήλιος έλαμπε, παρά τα αντίθετα προγνωστικά του καιρού, ο κόσμος ήταν έξω με τις μάσκες στα πηγούνια ή στις τσέπες, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και…

   Ποιόν πάω να κοροϊδέψω τώρα. Αφού δεν μπορώ να γράψω τίποτα εδώ και βδομάδες. Έχω τόσα στο μυαλό μου, αλλά το χέρι δεν μπορεί να πατήσει ούτε πλήκτρο. Στα παλιά χρόνια το λέγαμε «Τον έχει πάρει από κάτω αυτόν» και ξεμπερδεύαμε. Τώρα με τα ίντζερνετζ και τα σόσιαλ μύδια που μας μαθαίνουν τα πολλά κι ο νους μας ταξιδεύει, έχουμε μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. «Κρίση άγχους», «κρίσεις πανικού», «κατάθλιψη». Ωραίοι τίτλοι για αρθράκια που γίνονται pop ups στα facebookia. Αλλά έχει σημασία πώς το λένε; Οι γιατροί λένε ναι, διότι αν βρεις την αιτία, θα βρεις και τη λύση. Εγώ πάλι λέω όχι, διότι το αιτιατό είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως του αίτιου (να κι ο Μπαμπινιώτης μαν μου, εδώ τον είχα).
 
amanohalio2156

   Γιατί λοιπόν μου (μας) συμβαίνει αυτό; Θέλει και ρώτημα, ρε παιδιά; Όταν είσαι ένας άνδρας κοντά στη μέση ηλικία (όχι στη Μέση Γη) και νιώθεις ανήμπορος να κάνεις το οτιδήποτε για να προστατέψεις την οικογένειά σου, να φροντίσεις τη σύζυγό σου, να κάνεις το καλύτερο δυνατό για την εκπαίδευση των παιδιών σου, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί; Όταν δε, δεν μπορείς να τους προσφέρεις ούτε τα προς το ζην, αναμένοντας επιδόματα (δηλαδή ελεημοσύνη), ενώ είσαι άκρως ικανός και δημιουργικός, αλλά για διάφορους λόγους δεν σε αφήνουν να εργαστείς, ποία η κατάληξις; Επαναστάτησε, σου λένε κάποιοι. Αλλά έναντι ποίου; Του ιού; Έχω την εντύπωση ότι τέτοια αντίδραση προς τον ιό θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια πορεία διαμαρτυρίας κατσαρίδων έναντι στην παντόφλα και το Μπαϊγκόν. Βρες άλλες ασχολίες, γράψε, διάβασε, λένε μερικοί άλλοι. Αν με αυτό τον τρόπο ταΐζεις οικογένεια, να το κάνω πάραυτα. Άλλοι λένε «γράψτο στ’ …». Αυτό όμως πρέπει να το ‘χεις. Κι αν δεν το ‘χεις, τότε σε παίρνει από κάτω. Κι όταν σε πάρει από κάτω, πρέπει να προσέξεις πολύ. Διότι η καταστροφή παραμονεύει. Είτε σε μπουκάλι, είτε σε τσιγάρο, είτε σε υγρό. Been there, done that, trust me, I know. Άρα πρέπει να βρεις μια λύση.
 
amanohalio2157

   Αν δεν μπορείς μόνος, δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να βοηθήσουν. Ένας φίλος, ένας άγνωστος, ένας ειδικός. Βγάλτα από μέσα σου και κάνε αυτό που πρέπει για σένα. Μην τα κρατάς, διότι θα σε πνίξουν. Μην νιώθεις πανίσχυρος διότι δεν είσαι. Και αν σπάσεις, δεν θα μπορείς να ξανακολλήσεις. Και οι άνθρωποι που σε χρειάζονται τότε τι θα κάνουν, ε; Για να μπορείς να στηρίξεις τους πάντες, πρέπει να μάθεις και να δέχεσαι τη στήριξη όταν κι εφόσον πρέπει!

   Για μένα μη φοβάστε, έχω μπει ήδη σε διαδικασίες. Σε λίγο θα είμαι ο παλιός γνωστός σαλτιμπάγκος που ξέρετε, περιμένοντας αυτό το ρημάδι να περάσει και να μην ξαναγυρίσει. Και να γράφω για ταινίες, για παραστάσεις, ακόμα και για τον καινούργιο δίσκο του κ. διευθυντού, ασχέτως αν δεν τον έχω ακούσει ακόμα (εμπιστεύεται την ξανθιά γι’ αυτά και καλά κάνει, εγώ είμαι ποζέρι – σ.υ.υ.: την ποζερικά δεν θα την ξαναπιάσεις στο στόμα σου. Την ποζεριά). Για την ώρα, αυτό από μένα και σας αγαπώ αλά Μαρία Αλιφέρη.

Νάσος Κονίτσας
 


Joomla Social by OrdaSoft!