InspirArt

loogoo

Ζητείται Ανθρωπιά...

 
ziteitai07
 
   Τους τελευταίους δύο αιώνες, η Συρία και η Μέση Ανατολή ζουν τις βιαιότητες του πολέμου σε όλη τους την έκταση. Μόνο και μόνο για καπιταλιστικά συμφέροντα, Αμερική και Ρωσία προσπαθούν να αποδυναμώσουν τους λαούς για να πάρουν το πετρέλαιο και να έχουν τον έλεγχο πάνω τους. Η κατάσταση σήμερα έχει φτάσει στο απροχώρητο, διχάζοντας τους πολίτες της Συρίας… να κάτσουν και να πολεμήσουν ή να φύγουν για να σωθούν.

   Έχοντας να πάρουν μια απόφαση πολύ δύσκολη, οι περισσότεροι έκριναν ότι το μέλλον τους ήθελαν να βρίσκεται σε μέρη άλλα, που δεν υπάρχει βία και κακομεταχείριση. Ως άμεση συνέπεια ήταν να δημιουργηθεί πολυπληθές κύμα μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι αγνοώντας όλα τα πιθανά προβλήματα όπως πείνα, κρύο, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και κλειστά σύνορα νοιάστηκαν για τα παιδία τους και ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο.
 
ziteitai03
   Οι δύο πιθανοί δρόμοι που θα ακολουθούσαν ήταν είτε μέσω Ελλάδας είτε από τη Βουλγαρία, ωστόσο οι Βούλγαροι έδειξαν την απανθρωπιά τους κλείνοντας τα σύνορα. Έτσι, οδηγούνται προς την Ελλάδα, με σκοπό να φτάσουν τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι Έλληνες με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο έτρεξαν να βοηθήσουν τον ταλαιπωρημένο κόσμο. Σε αυτή τους την προσπάθεια δε θα μπορούσε ένας λαός που έχει ενστερνιστεί τον ανθρωπισμό να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

   Γνωρίζοντας ότι και Έλληνες παλιότερα βρέθηκαν στη Συρία ως οικονομικοί μετανάστες, επομένως καταλαβαίνουμε για τι άτομα πρόκειται. Σαφώς και μέσα στο πλήθος των Σύριων βρίσκονται κακοποιοί και εγκληματίες, όπως σε κάθε χώρα. Εντούτοις, στην πλειονότητα έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που κατέχουν μόρφωση δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης.
 
ziteitai02
   Από τις αρχές του Φθινοπώρου ξεκίνησαν και οι πρώτες ενέργειες για τη βοήθεια αυτών των ανθρώπων. Από τη μία να δίνονται  οι περιουσίες τους για την μετακίνηση τους και από την άλλη οι Τούρκοι να φροντίζουν να μη φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους, πνίγοντας μαζί και το θάρρος των υπολοίπων. Όμως οι κάτοικοι των νησιών και άλλες δυνάμεις και ΜΚΟ έσπευσαν να σώσουν τον κόσμο. Τα hotspot, η έμπρακτη υποστήριξη και φιλοξενία των κατοίκων των νησιών και της υπόλοιπης  Ελλάδας έστειλαν ένα ηχηρό  μήνυμα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ότι μόνο μέσω της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ λαών μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Ακόμη, το κίνημα “safe passage” έρχεται για να δώσει ακόμη ένα χέρι βοήθειας με ακτιβιστικές δράσεις και συλλογή τροφίμων και προμηθειών.
 
   Μπροστά μας υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε το άνοιγμα των συνόρων, ώστε να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους η πρόσβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη είτε να μείνουν στην Ελλάδα. Πάντως υπολογίζεται πως και να ανοίξουν τα σύνορα ένα ποσοστό θα μείνει στην Ελλάδα. Οι συγκυρίες φαίνεται να παραμένουν σταθερές για το επόμενο διάστημα και για αυτό χρειάζεται να δείξουμε την καλοσύνη και την ανωτερότητά μας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
 
ziteitai05
   Ας θυμηθούμε ότι όλοι είμαστε ανθρώπινα όντα και έχουμε δικαίωμα σε μία δεύτερη προσπάθεια. Μη χάνουμε την προθυμία μας να προσφέρουμε αρωγή όσο μπορούμε, αγνοώντας τα προπαγανδιστικά ΜΜΕ που τόσα έχουν προκαλέσει. Σκοπός είναι να εξαλείψουμε φοβίες και αναληθή πράγματα για τη φύση και τις βλέψεις ανθρώπων, που στο κάτω κάτω της γραφής επέλεξαν την χώρα μας ως δίοδο γιατί δεν είχαν άλλη λύση. Σταθήκαμε ως Έλληνες στο ύψος των περιστάσεων, ανοίξαμε διάπλατα τις αγκαλιές μας για αυτούς τους ανθρώπους, γιατί όσο κυριαρχεί η λογική της βίας και του πολέμου μόνο πίσω πάει η ανθρωπότητα, αλλά όταν υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν έμπρακτα μόνο καλά μπορούν να συμβούν. SAFE PASSAGE, STOP WARS!
 
   “Μισητή είναι η δύναμη και αξιοκατάκριτη η ζωή όλων όσων θέλουν να τους φοβούνται αντί να τους αγαπούν” - Κορνήλιος Νέπος
 
Γεωργία Νάκου
 
Αντί επιλόγου
ziteitai04   Πρόσφατα, μόλις τον τελευταίο μήνα, διάβασα το «Πέρα από το Αιγαίο» του Ηλία Καζάν. Η αξία του βιβλίου είναι αδιαμφισβήτητη, ο τρόπος γραφής μοναδικός και η απόδοση στα ελληνικά από τον κ. Κορνήλιο Μανώλη τουλάχιστον εμπνευσμένη. Στον πρόλογο του βιβλίου αναγράφεται αυτό που επιμελώς προσπαθούν να κρύψουν μερικοί πίσω από φαμφάρες και μπαρόκ φράσεις, για το πού στο διάολο βαδίζει αυτός ο γαμωπλανήτης. Το βρετανικό ναυαρχείο, γύρω στα 1911, με επικεφαλής τότε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, αλλάζει τους κινητήρες των πλοίων. Τέρμα το κάρβουνο, τώρα πια μόνο πετρέλαιο. Και «ξαφνικά» οι Τούρκοι δεν είναι πλέον «κακοί» και τα πετρέλαια επί των εδαφών τους προκαλούν «αναθεώρηση» των μέχρι τότε καταστάσεων και «νέο σχεδιασμό». Ένδεκα χρόνια μετά και εξαιτίας της λαιμαργίας για το πετρέλαιο και την εξουσία γενικότερα, εξαιτίας της μονομανίας των πολιτικών και των «Μαυροκορδάτων» ένθεν κακείθεν, η Σμύρνη καίγεται, οι Έλληνες σφαγιάζονται και οι πρόσφυγες προς την «Μητέρα Ελλάδα» αντιμετωπίζονται ως «νόσημα» και όχι ως οι αδελφοί μας από την άλλη μεριά της θάλασσας.
 
ziteitai06
   Όλα όσα συμβαίνουν, όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε, γίνονται για την εξουσία. Για τη δύναμη. Οι γέροι και οι πετρελαϊκές κάνουν κουμάντο στον πλανήτη και αφειδώς σκοτώνουν, λεηλατούν και καταστρατηγούν. Οι «υπόλοιποι» κινούμαστε βάσει των μαριονετόσχοινων που μας έχουν παραχωρήσει. Οι γέροι και οι πετρελαϊκές (όπως πολύ πολύ εύστοχα έχουν αναφέρει και οι Van Halen στο “Right Now”) έχουν σαν στόχο τους να διαλύσουν τα πάντα και να μείνουν μόνοι τους σ’ αυτό το οικόπεδο… Δεν έχει καμία λογική όλο αυτό ναι; Κι όμως… όλοι αυτοί που υποφέρουν και δεν έχουν πατρίδα το «οφείλουν» στους μεγιστάνες του πετρελαίου, οι οποίοι, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τα κοιτάσματα, ξεκινούν και σταματούν πολέμους, σκοτώνουν άπειρο κόσμο και δημιουργούν καταστάσεις απελπισίας ανά την υφήλιο.

   Οι λαθρομετανάστες αποτελούν αγκάθι και ρόδο μαζί. Οι πρόσφυγες το ίδιο. Θες να πας σε μία ξένη χώρα; Κάνε τα χαρτιά σου και πήγαινε! Σεβάσου τον προορισμό σου και τους ανθρώπους που θα βρεις εκεί. Στην ουσία θα είσαι φιλοξενούμενος. Απ’ την άλλη πάλι… Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα εκεί, όλοι εκείνοι που δαπάνησαν μια περιουσία για να ξεφύγουν από το θάνατο… Πώς να το αντιμετωπίσεις όλο αυτό; Πώς να το χειριστείς; Οι πολιτικοί ό,τι κάνουν το κάνουν επειδή υπολογίζουν σε ταξίμια και υποσχέσεις κάτω απ’ το τραπέζι, επειδή η καρέκλα είναι γλυκιά, επειδή αν δεν «πράξουν αναλόγως» θα απομονωθούν και θα αποχαιρετήσουν «πρόωρα» την καριέρα τους. Το κείμενο της Γεωργίας είναι το κείμενο ενός νέου ανθρώπου, που αρνείται να κατεβάσει το κεφάλι και να ακολουθήσει τις υποδείξεις της εμετικής ελληνικής (και όχι μόνο) τηλεόρασης. Από την πλευρά μου… οψόμεθα! Μακάρι να γινόταν παρόμοια φασαρία για τους Έλληνες που βρίσκονται σε άθλοια κατάσταση... που είναι πρόσφυγες στο δικό τους έδαφος...
 
Κώστας Κούλης
 
ziteitai01

InspirArt