InspirArt

loogoo

Άραγε ποιος θα μας Σότσι;


   Πριν λίγες ημέρες μόλις, στις 23 Φεβρουαρίου, έπεσε η αυλαία των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας και ήταν η πρώτη από τότε που τα αρχικά «ΕΣΣΔ» αποτελούσαν το επίσημο ονοματεπώνυμο της μεγάλης λευκής αρκούδας. Προσωπικά, δεν παρακολούθησα πάνω από πέντε λεπτά από τους εν λόγω. Όχι, δεν έχει να κάνει με τη χώρα, έχει να κάνει με τη διοργάνωση. Οι χειμερινοί δεν με ενδιέφεραν ποτέ, τόσο απλό είναι. Πέρα λοιπόν από το κάτασπρο του σκηνικού, πέρα από τα κρούσματα ντόπινγκ, πέρα από τη θαρραλέα απόσυρση της Ουκρανής αθλήτριας Μάτσοσκα, εξαιτίας των επεισοδίων στο Κίεβο, πέρα από τις δηλώσεις Μπούμπκα ότι «Κατανοεί μεν, αλλά καλό θα είναι η ομάδα να παραμείνει στο Σότσι» (ο τεράστιος αθλητής μένει στο Μονακό εδώ και χρόνια – στην ουσία η Ουκρανία είναι γι αυτόν κάποια ταξίδια το χρόνο… ίσως;), πέρα από τους ξένους δημοσιογράφους που έκραζαν για τα χάλια των ξενοδοχείων τους…
 
sochi05
Πέρα από κείνα κι από τούτα λοιπόν, έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί στην ουσία πόλεμος είναι, άσχετα αν οι «γνωστοί γνωστοί» πάνε να μας πουν ότι ο ήλιος λάμπει ενώ είναι μεσάνυχτα… Έχουμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται αλαζονικά, έχουμε τους Αμερικανούς να τους ανταγωνίζονται επάξια, τους Γερμανούς να παίζουν ακόμα ένα άθλιο παιχνιδάκι και τους Έλληνες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αμερικανών… Πρoτού πάω να κάνω εμετό με τα δεδομένα που έχω πάνω στο τραπέζι μου, να σας πω ότι μερικές εβδομάδες πριν (πριν καν αρχίσον οι αγώνες) έλαβα αυτό το κείμενο… Το διάβασα και το ξαναδιάβασα και τώρα το μοιράζομαι με σας. Χάρις, ελπίζω να μην σε χάλασε ο πρόλογος. Ο επίλογος θα είναι μάλλον πολύ χειρότερος…

Κώστας Κούλης
 
sochi01
 
   Διαβάζω τόσα άρθρα για την Ρωσία και τους Ολυμπιακούς αγώνες, που νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου.
 
sochi03   Αυτά που συμβαίνουν στην Ρωσία είναι το λιγότερο αποτρόπαια και φρικιαστικά. Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει, είτε γίνονται Ολυμπιακοί είτε όχι.
 
-Κάθε προσπάθεια για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γκέι καταλήγει σε αιματηρά επεισόδια
-Η κυβέρνηση διέταξε την εξόντωση χιλιάδων αδέσποτων και προσέλαβε εταιρία για να την πραγματοποιήσει
-Η χώρα, μαζί με την Τουρκία, είναι νούμερο ένα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
-Φακελώνουν ανθρώπους που λένε ελεύθερα την γνώμη τους ακόμα και στο Ίντερνετ
-Απαγορεύουν την είσοδο σε δημοσιογράφους και συγγραφείς από άλλα κράτη χωρίς να λένε λόγο
-Υπάρχουν αναφορές για "εξαφανίσεις" δημοσιογράφων, δολοφονίες και γενική φίμωση του εγχώριου τύπου
 
sochi04
Όσον αφορά τώρα τους Ολυμπιακούς αγώνες…
 
"Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει την δυνατότητα να αθλείται, χωρίς διακρίσεις και με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα, που απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και φρόνημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας".
 
   Ο αθλητισμός είναι σαν τις τέχνες. Δημιουργεί ανώτερους σκοπούς αγωγής και παιδείας και αποτελεί τρόπο έκφρασης της ανθρώπινης σωματικής και πνευματικής ομορφιάς.
 
sochi06
Αν συμφωνώ με τον τρόπο που γίνονται στις μέρες μας είναι άλλη ιστορία...
 
   Δυστυχώς, σαν φαινόμενο του γενικού χαρακτήρα της εποχής μας, ο σύγχρονος αθλητισμός δεν εκφράζει το Ολυμπιακό πνεύμα. Εμπορευματοποίηση, επαγγελματισμός, προσωπικές φιλοδοξίες και χρήμα είναι τα νέα ιδανικά του. Και φυσικά όλα αυτά προβάλλονται και εκφράζονται από ανθρώπους που τις περισσότερες φορές ούτε γνωρίζουν, ούτε ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι αυτό που θεωρητικά εκπροσωπούν.

   Παρόλα αυτά, κάποιες φορές ποινές έχουν επιβληθεί σε ανθρώπους που δεν είχαν την συμπεριφορά και την ενότητα που εκφράζουν οι Ολυμπιακοί αγώνες.
 
sochi07
   Και τώρα αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να επιτραπεί στη Ρωσία η πραγματοποίησή τους. Σε ένα κράτος που τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλα τα είδη ζωής είναι είτε περιττά είτε αναλώσιμα και άχρηστα, εμείς, τα υπόλοιπα κράτη, θα φορέσουμε τα καλά μας και θα πάμε να γιορτάσουμε ένα τόσο μεγάλο και ευγενικό γεγονός σαν να μην συμβαίνει τίποτα;
 
   Κανένα κράτος δεν θα έπρεπε να στείλει τους αθλητές του να λάβουν μέρος και κανένα κράτος, κανένας άνθρωπος, δεν θα έπρεπε να μένει αμέτοχος σε τέτοια φαινόμενα.
 
Μας αφορά όλους…
 
Χάρις Μολυβιάτη
 

InspirArt