InspirArt

loogoo

Ο ευφυής εγκέφαλος μου είναι ο σύμμαχος μου!

 
   Η περίπτωση μου είναι ιδιαίτερη και δεν ακολουθεί τις αγελαίες, άβουλες μάζες. Δε βελάζω για λίγη γνώση, λίγη αξιοπρέπεια και ούτε σπαταλώ τη ζωή μου σε καλλωπισμό και σαρκικές επιθυμίες. Μου χαρίστηκε, χωρίς φειδώ, μια σπάνια ευφυΐα ολκής και αναγκάζομαι να συνυπάρχω με φρενοβλαβείς ανθρώπους που ζέχνουν χαζομάρα. Αυτή είναι η κατάρα που με ακολουθεί όπου κι αν πάω. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή.
 
eyfegk   Τριάντα και κάτι χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ένα δυνατό φως τύφλωσε τα μάτια μου. Αμέσως τα πνευμόνια μου γέμισαν οξυγόνο και ο ευφυής εγκέφαλος μου άρχισε να λειτουργεί με επιτυχία. Έκλαψα βίαια, με παράπονο, όχι γιατί το σοκ της γέννας με συγκλόνισε αλλά γιατί γεννήθηκα τη λάθος εποχή, για τους λάθους ανθρώπους. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι οι γονείς, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και οι καθηγητές μου μου ήταν παντελώς άχρηστοι και δεν μπορούσαν να μου διδάξουν τίποτα φρέσκο. Όλα αυτά που με αμέριστη αγάπη προσπαθούσαν να μου μάθουν, έμοιαζαν πανεύκολα στιχάκια ποιημάτων. Τα μάθαινα γρήγορα, εύκολα και ξεπερνούσα τους δήθεν ανώτερους (κυρίως ηλικιακά) επαΐοντες που μου δίδασκαν τα ψίχουλα γνώσης που είχαν συλλέξει. Εγώ ήμουν γι' αλλού. Για κάτι πιο δυνατό! Κάτι μεγαλειώδες! Έτσι λοιπόν, σταμάτησα τις σπουδές μου και τράβηξα προς το άγνωστο. Ήθελα να μάθω πράγματα καινούργια κι όχι τυποποιημένα μαθηματικά, ψεύτικες χημικές ενώσεις και θεωρίες που βαυκαλίζουν τα ανθρώπινα όντα. Έτσι κι έγινε. Πήγα στο.... έμαθα το.... και ανακάλυψα τους.... Τι σημασία έχει στ' αλήθεια; Διατύπωσα με παρρησία τις απόψεις μου και έφερα σε δύσκολη θέση πολύ κόσμο. Ποιος είμαι; Γιατί γράφω τα όσα γράφω; Θα μπορούσε κάποιος να με αποκαλέσει ψώνιο, υπερόπτη, ανόητο; Φυσικά και θα μπορούσε. Άλλωστε, όλα αυτά που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ή να ξεπεράσουμε, τα θεωρούμε αλλόκοτα. Ότι βγαίνει εκτός της δικής μας λογικής είναι απόκοσμο, φευγάτο. Όμως δεν ευθύνομαι εγώ που η φύση με προίκισε με αυτό το σπάνιο δώρο και καρατόμησε τα ελαττώματα μου. Είμαι πανέξυπνος, γαμώτο, ένας ευγενικός προύχοντας ευφυΐας και μερικές φορές αυτό με καταστρέφει.
 
eyfegk2   Όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο, πλασμένοι από τα ίδια υλικά. Απλά, κάποιοι δουλεύουν το μυαλό τους πολύ, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι καθόλου και κάποιοι άλλοι δεν το απενεργοποιούν ποτέ. Έτσι κι εγώ, δεν σταματώ ποτέ να σκέπτομαι, να γυμνάζω τον εγκέφαλο μου. Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο τον δουλεύω ασταμάτητα κινδυνεύοντας να τον κάψω για πάντα. Όμως καλύτερα έτσι παρά να είμαι άβουλο ον, να πράττω κατά το δοκούν. Σήμερα όλα είναι εύκολα και λιτά. Η τεχνολογία και οι ανέσεις της, φέρνουν μπρος στα πόδια μας ένα σορό καλούδια απενεργοποιώντας τη δύναμη του νου. Οι άνθρωποι απλά πράττουν χωρίς να σκέπτονται. Τρώνε, γελάνε, δουλεύουν, αναπαράγονται έχοντας πάντα αρωγό τους την τεχνολογία. Δεν είμαι φονταμενταλιστής, δεν απαρνιέμαι τα καλά που προσφέρει ο εικοστός πρώτος αιώνας. Απλά, δε θεοποιώ και δεν εξαρτιέμαι από τα μηχανήματα για να ζήσω. Ο ευφυής εγκέφαλος μου είναι ο σύμμαχος μου! Αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιώ συχνά στη ζωή μου, μια φράση που με εκφράζει και μου θυμίζει ποιος είμαι. Δε θέλω κανέναν άλλο πλάι μου. Διότι, ποιος μπορεί να με βοηθήσει σε αυτή τη μάταιη ζωή; Με χαμόγελο και κατάνυξη γυρίζω το κεφάλι μου και κοιτάζω.
 
   Οι άνθρωποι στροβιλίζονται μέσα σ έναν κυκεώνα προβλημάτων και παγώνουν/παραμελούν το μυαλό τους. Δεν το χρησιμοποιούν για να βγουν από τις δυσκολίες που μαστίζουν τις ζωές τους. Λειτουργούν μηχανικά βιώνοντας μια διεστραμμένη μυσταγωγία και γίνονται έρμαια των παθών τους. Πνίγονται σε μια κουταλιά νερό κάνοντας το εύκολο δύσκολο, το φυσιολογικό ανώμαλο, το σωστό λάθος. Μπερδεμένοι, αποχαυνωμένοι και κουρασμένοι, χαραμίζουν το ύψιστο δώρο της φύσης σπαταλώντας το σε ανοησίες και δευτεροκλασάτα υποκατάστατα χαράς. Γι αυτό αποφεύγω να γίνομαι μέρος της κουραστικής κοινωνίας μας που ψοφά για fast food, που σταυρώνει ότι είναι διαφορετικό από τους πολλούς, που χαραμίζει ενέργεια για σαχλαμάρες.
 
eyfegk3   Οι άμυαλες καταχρήσεις καταστρέφουν το σώμα και το πνεύμα. Αλκοόλ, νικοτίνη, λιπαρό φαγητό, απαγορευμένες ουσίες, φάρμακα και άλλα πολλά γίνονται σήμερα οι σύμμαχοι, οι συμβουλάτορες μας. Τα προβλήματα όμως δε λύνονται με ποτό και τσιγάρο, αντιθέτως, δένονται περισσότερο στο κουφάρι μας και πολλαπλασιάζονται. Σκέψη χρειάζεται, καθαρός νους. Άνθρωπε, ξεκόλλα, πάρε βαθιά ανάσα και σήκω από τη μιζέρια σου. Βάλε λάδι, ξαράχνιασε τον μαλθακό εγκέφαλο σου και κάνε τον να λειτουργήσει ξανά. Απαρνήσου για λίγο το σεξ και κάνε κάθαρση. Διότι και το σεξ τι είναι στο φινάλε; Ένας βερμπαλισμός ηδονικής ευχαρίστησης. Δεν είμαι καλός εραστής και δε ντρέπομαι γι' αυτό. Αδιαφορώ, βαριέμαι να μένω ώρες πάνω από ένα γυμνό γυναικείο σώμα. Θεωρώ σπατάλη χρόνου την ανταλλαγή υγρών, την ψευτοηδονή που προσφέρει η τροφή της σάρκας. Δεν είμαι σκλάβος της σάρκας, είμαι άνθρωπος ουσίας κι όχι συνουσίας. Εγώ τρέφομαι με πνεύμα, με γνώση και γεύομαι πνευματική ηδονή. Το σεξ είναι μια ανθρώπινη ψευδαίσθηση, μια μικροαστή χαρά του όχλου. Αυτό δίνει κίνητρο στον κόσμο να δουλεύει, να παντρεύεται, να δημιουργεί. Όλα για το σεξ, όλα για εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα εκσπερμάτωσης, για εκείνα τα δευτερόλεπτα οργασμού. Όχι για εμένα όμως. Εγώ δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Προτιμώ, και χρησιμοποιώ πιο έντεχνα το μυαλό απ' ότι τον φαλλό μου. Ακούγομαι περίεργος, ακραίος, δήθεν, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν γεννήθηκα για να αλλάζω λάμπες, να σκάβω τα χωράφια, να είμαι ένας τυπικός οικογενειάρχης. Εγώ σκέπτομαι συνέχεια δουλεύοντας το μυαλό μου νύχτα και μέρα, στον ύπνο και στον ξύπνιο μου, όταν τρώω κι όταν ακούω μουσική. Επιλύω προβλήματα, ψυχολογώ χαρακτήρες, οργανώνω το πνεύμα των αδύναμων, εξακοντίζω το ακατόρθωτο και μοιράζομαι γνώση με όλους. Κατάφερα να κάνω το σώμα μου να υπακούει στα θέλω μου κι όχι εγώ να υποκύπτω στα δικά του. Χρειάζεται θέληση και προσπάθεια για να γευτείς τις απόκρυφες δυνάμεις της ανθρώπινης φύσης. Ζωή είναι αυτό που επιλεγεί ο καθένας να είναι.
 
eyfegk4   Δε μεγαλαυχώ, δεν το παίζω σπουδαίος, δεν το έχω ανάγκη. Απλά μοιράζομαι τις σκέψεις μου και αφήνω την περιδίνηση του μυαλού να κάνει τη δουλειά του. Γράφω αυτά που θα έλεγα σε όσους αγαπώ, ακόμη κι αν δε με καταλαβαίνουν. Δε βαυκαλίζω τους ανθρώπους. Αντιθέτως, κατακρημνίζω με τα λόγια μου τη σαθρή κοινωνία και προσπαθώ να ενεργοποιήσω τον ευφυή εγκέφαλο που κρύβεται μέσα τους. Λίγο πριν κλείσω, λίγο πριν χαθώ πίσω από τον γκρίζο τοίχο του αμαλγαματικού σύμπαντος μου, ακούω μια φωνή να μου ψιθυρίζει στα λατινικά. «Mundus vult decipi, ergo decipiatur»! Που θα πει, «Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άσ' τον λοιπόν να εξαπατηθεί». Είστε έξυπνοι, προφανώς πιο έξυπνοι κι από εμένα, μην αφήσετε λοιπόν να επαληθευτεί αυτό το ρητό. Ο μεγαλύτερος φίλος και εχθρός του ανθρώπου είναι το μυαλό του. Από εσάς εξαρτάται αν θα το έχετε σύμμαχο ή εχθρό.

John Emmans

InspirArt