InspirArt

loogoo

Επιστολή στον Σωκράτη

 epistSokr3
 
Δάσκαλε, ΜΕΓΑΛΕ και τρανέ, Σωκράτη! John Emmans εδώ.

   Συγχώρα με που απευθύνομαι στο μεγαλείο σου για πράγματα αστεία, χρησιμοποιώντας μάλιστα φτωχά και τσαπατσούλικα Ελληνικά, όμως μόνο σε εσένα βρίσκω παρηγοριά. Διότι, σα μελέτησα τη διδασκαλία σου μαγεύτηκα, διδάχτηκα και ανακάλυψα τι εστί άνθρωπος. Άκου λοιπόν τι συμβαίνει.
 
epistSokr6   Έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν πως είμαι ένας αγράμματος μωρός, ένα κνώδαλο. Παρόλα αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να ενοχλούνται με τα λεγόμενα μου αποδεικνύοντας περίτρανα δυο πράγματα. Α) Ότι είμαι πανέξυπνος και επικίνδυνος. Διότι κανένας λογικός άνθρωπος δε θα θύμωνε με τα λεγόμενα ενός μωρού. Β) Ότι οι έξυπνοι επαΐοντες που επιδεκτικά μου κουνούν το δάχτυλο, είναι οι ίδιοι τους πιο μωροί από εμένα. Διότι όποιος ξεσυνερίζεται κάποιον που δηλώνει μωρός, θα πρέπει αναμφίβολα να είναι ο ίδιος. Πρόσεξε όμως, πάνσοφε δάσκαλε, πως λειτουργεί το σύστημα(ή η κοινωνία αν προτιμάς). Ποιο σύστημα; Αυτό, των σοφών και μοντέρνων ανθρώπων, που με διθυραμβικούς επαίνους βραβεύει ο ένας τον άλλο χωρίς να γνωρίζει το γιατί. Αρκεί να είσαι μορφωμένος, να μένεις σε κάποια χλιδάτη περιοχή της πρωτεύουσας, να σέρνεις ένα τρανό όνομα από πίσω σου. Πόσο ειρωνικό είναι στ αλήθεια να μιλάνε για ρατσισμό και ισοτιμία αυτοί που επικρίνουν και απομακρύνουν τη ρακένδυτη πλέμπα από κοντά τους; Λυκοφιλίες, μισαλλοδοξία και άλλα πολλά χορεύουν ένα φαιδρό βαλς τρέλας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δόξα, η αρχηγεία, το χρήμα. Άλλωστε, το τελευταίο είναι γι' αυτούς η πανάκεια που ο φτωχός/αγράμματος όχλος δεν έχει τη δυνατότητα να γευτεί. Όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν μπρος στο βωμό της ''προόδου''. Ανάθεμα με δάσκαλε κι αν ξέρουν όλοι αυτοί τι εστί άνθρωπος, αληθινή ζωή. Τώρα θα μου πεις, και θα έχεις δίκιο: «Δηλαδή εσύ, ένας αγράμματος μωρός, ξέρεις αυτά που δε γνωρίζουν οι σοφοί και μορφωμένοι άνθρωποι του κόσμου τούτου;» Πριν απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, θα ήθελα να θέσω εγώ μια δική μου και να προσπαθήσω να την απαντήσω με το μικρό, ουτιδανό μυαλό μου. Τι είναι μόρφωση και σοφία; Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα ένα μορφωμένο άνθρωπο, ένα τέρας γνώσεων, το οποίο πέρασε χρόνια πάνω από ένα βιβλίο συλλέγοντας τόνους σοφίας από τον πλανήτη γη. Επιτυχημένος, πλούσιος, με λαμπρό όνομα και κόσμο που τον αποκαλεί θεό, πρότυπο, ζει ανάμεσα μας και το παίζει σπουδαίος. Ωραία. Αν υποθέσουμε ότι η γνώση και η σοφία του πλανήτη μπορεί να μετρηθεί, ας είναι το 100% ο κολοφώνας. Αυτός λοιπόν ο σπουδαίος άνθρωπος πόση γνώση/σοφία αποκόμισε από τον πλανήτη; Με επιείκεια, με ΠΑΡΑ πολύ επιείκεια, θα πω 50% (ενώ στην ουσία δεν είναι ούτε 20%) Ο πλανήτης γη μέσα στο χαοτικό σύμπαν είναι μια κουκκίδα κι εμείς οι άνθρωποι είμαστε κουκκίδες της κουκκίδας.
 
epistSokr4   Λοιπόν, τι πραγματικά γνωρίζει αυτός ο έξυπνος άνθρωπος; Η απάντηση ενοχλεί, είναι δυσκολοχώνευτη και άπιαστη για όσους θεωρούν τον εαυτό τους κάτι σπουδαίο. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν έχει σοφία και μόρφωση μισής κουκκίδας! Κι όμως, κάποιοι τον προσκυνούν, τον θεωρούν ανώτερο τους. «Δεν είναι;», ρωτά η λογική. «Όχι», απαντά ο μωρός, χωρίς να ισοπεδώνει τη μόρφωση. Αντιθέτως, αγαπά και θαυμάζει τη μόρφωση. Όμως όταν η μόρφωση ζευγαρώνει με τον εγωισμό γεννιέται ένα τερατούργημα. Αυτό πολεμώ, αυτό προσπαθώ να ξεμπροστιάσω. Αμόρφωτος είναι αυτός που χρησιμοποιεί λανθασμένα και δε μοιράζεται τα όσα διδάχτηκε. Μορφωμένος είναι αυτός που χρησιμοποιεί σοφά τις γνώσεις του και προσπαθεί να αλλάξει, όχι το ΕΓΩ του, τον κόσμο. Βαριά ευθύνη ακολουθεί τη βρώση του πνεύματος. Αν δεν έχουμε στέρεες βάσεις, ένα δυνατό κρηπίδωμα κάτω από το υπερτροφικό "Εγώ" μας, τότε τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει. Η μόρφωση και η σοφία είναι ένα φονικό όπλο. Ένα φονικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να αφαιρέσει μια ζωή είτε για να την προστατέψει. Εδώ φαίνεται πόσο έξυπνα χειρίζεται κάποιος τη δύναμη που του χαρίστηκε. Αυτό που τελικά τραβά σκανδάλη και αφαιρεί μια ζωή είναι ο εγωισμός, η έπαρση, η δοκησισοφία, ο ναρκισσισμός, η μισαλλοδοξία. Πόσο αστείο είναι στ' αλήθεια, να υποτιμούν/σνομπάρουν οι μικρές κουκκίδες τις άλλες μικρές κουκκίδες της μεγάλης κουκκίδας; Να θεωρεί το τίποτα ότι είναι ανώτερο από το άλλο τίποτα; Αφού λοιπόν εξήγησα (ή τουλάχιστον προσπάθησα) τι είναι μόρφωση/γνώση, πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση σου σοφέ δάσκαλε. Για το αν εγώ ο μωρός ξέρω αυτά που δε γνωρίζουν (όπως ισχυρίστηκα) οι σοφοί και μορφωμένοι άνθρωποι του κόσμου τούτου. Απαντώ με ένα από τα δικά σου γνωμικά. «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» (Ένα γνωρίζω, πως δεν γνωρίζω τίποτε)! Αυτή άλλωστε είναι και η διαφορά μεταξύ εμού και των εξυπνότερων ανθρώπων. Εγώ γνωρίζω πως δε γνωρίζω τίποτα, ενώ εκείνοι δε γνωρίζουν πως δε γνωρίζουν τίποτα. Το ξέρω, Σωκράτη. Τα λεγόμενα μου είναι διαφορετικά και κάποιοι τα παρερμηνεύουν, τα διαστρεβλώνουν δημιουργώντας ένα απρόσωπο βδέλυγμα. Νιώθω την αδικαιολόγητη φούρκα που πυρώνει τα σωθικά τους, το μίσος εναντίον μου. Όμως έχω συνηθίσει στις αισχρές επιθέσεις και παίζω με ευμένεια το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Ας είμαι εγώ η εκτόνωση του κόμπλεξ τους, αντέχω.
 
epistSokr5   Ας επιστρέψω όμως στο σύστημα (ή την κοινωνία) για να μην πλατειάζω περισσότερο. Λέει λοιπόν αυτό το σύστημα πως πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, προοδευτικοί, να δεχόμαστε νέες ιδέες και αντιλήψεις, να μη μένουμε στο παρελθόν, να μην είμαστε σκοταδιστές. Μέχρι εδώ, εγώ ο ΜΩΡΟΣ, συμφωνώ. Όταν λοιπόν βγαίνει κάποιος και παρουσιάζει κάποιες απόψεις ή μορφές ''τέχνης'' εφάμιλλες της ποιότητας τους, τότε είναι όλα καλά. Όταν όμως βγαίνει κάποιος που λέει πράγματα όξυνα και απυρόβλητα γι' αυτούς, τότε παύουν να είναι προοδευτικοί, δημοκράτες, να δέχονται νέες ιδέες και αντιλήψεις. Ξυπνά το κτήνος του φασισμού μέσα τους (ναι, ναι, αυτό ακριβώς που κατηγορούσαν) και σε θεωρούν οπισθοδρομικό ή ακόμη χειρότερα πράγματα, τα οποία μπορούν να σε οδηγήσουν στη φυλάκιση. Γιατί δάσκαλε να είναι σωστό αυτό που υποστηρίζουν αυτοί κι όχι το δικό μου; Γιατί με αναγκάζουν να περάσω μια ιερά εξέταση και να παραδεχτώ ότι η γη δεν γυρίζει; Και όλα αυτά συμβαίνουν στο μοντέρνο 21ο αιώνα. Πεινάσατε για πρόοδο και εκσυγχρονισμό; Καλή σας όρεξη.
 
   Ανακεφαλαίωση, Σωκράτη. Λες ότι αυτά που είπε και έκανε ο κύριος προοδευτικός είναι σωστά και όμορφα; Ωραία. Τότε έχουμε ελευθερία, δημοκρατία, θεωρείσαι έξυπνος, μορφωμένος, στολίδι της χώρας. Λες ότι αυτά που είπε και έκανε ο κύριος προοδευτικός είναι λάθος και βρώμικα; Ωραία. Τότε ΔΕΝ έχουμε ελευθερία, δημοκρατία, θεωρείσαι αμόρφωτος, ουτιδανός, επικίνδυνος, έκτρωμα της χώρας. Ρωτώ λοιπόν, οι προοδευτικοί, οι μοντέρνοι, οι δημοκράτες, ξεχνούν όσα λένε όταν πρόκειται να τα εφαρμόσουν σε ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις/αντιλήψεις; Γιατί αν δεν δέχεσαι την άποψη μου, ενώ μιλάς για πρόοδο/δημοκρατία, είσαι χειρότερος από αυτό που με θράσος με κατηγορείς χρησιμοποιώντας αισχρές και κίβδηλες κατηγορίες. Σωρεία υποκριτών προσπαθεί με άνανδρες παλινωδίες να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Μικρόνοες φίλοι μου, μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Ξέρεις όμως κάτι, ΜΕΓΑΛΕ και τρανέ, Σωκράτη; Σκέπτομαι πως θανάτωσαν εσένα με αστείες κατηγορίες (όπως γίνεται πάντα δηλαδή), εμένα και τους υπόλοιπους θα λυπηθούν; Από την άλλη, ευτυχώς που δεν είσαι εδώ για να δεις την κατάντια της χώρας σου και να ακούσεις τα οχληρά φληναφήματα των έξυπνων/ανώτερων ανθρώπων που παρεισφρέουν στις ζωές μας.
 
epistSokr2   Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι σου σοφέ δάσκαλε. Αιτία τούτης της επιστολής δεν ήταν φυσικά όλα όσα προανέφερα. Αυτά άλλωστε τα έχω γράψει πολλές φορές. Αιτία της επιστολής ήταν μια ύπουλη, αφοπλιστική ερώτηση που δέχτηκα. Κι ενώ για κάποιον η απάντηση θα ήταν εύκολη, εγώ ζορίστηκα να την απαντήσω. Έτσι σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου τον προβληματισμό μου μήπως και έρθεις στ' όνειρα μου και μου δώσεις την πολυπόθητη απάντηση. Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα και πειραματιζόμουν στο μικρό μου στούντιο. Ο ''φυσιολογικός'' κόσμος πήγαινε για καφέ και ψώνια, ενώ εγώ προσπαθούσα να συνθέσω μια δύσκολη μελωδία που τριγυρνούσε στο μυαλό μου. Να χρησιμοποιούσα τσέλο ή μήπως το μελαγχολικό βιολί θα ταίριαζε περισσότερο; Βυθισμένος στις σκέψεις μου, ούτε που κατάλαβα τον ύπουλο μπόμπιρα που με πλησίασε αθόρυβα. Ήταν ο πεντάχρονος γιος μου, αυτός ο απαιτητικός και αυστηρός κριτής της οικογένειας. Όλα θέλει να τα μάθει, για όλα θέλει να έχει άποψη. Όμως, έτσι είναι τα παιδιά, γεμάτα απορίες. Φόρεσε το επιτιμητικό του ύφος και ρώτησε.
 
   «Ποιος κυβερνά τον κόσμο, μπαμπά;» Γύρισα απαλά την καρέκλα με τα ροδάκια και την έσυρα προς το μέρος του. Χαμογέλασα και έκανα μια ανόητη γκριμάτσα. Έπειτα τον αγκάλιασα με στοργή και έτριψα απαλά τη μύτη του όπως πάντα. Ομολογουμένως ήταν μια περίεργη ερώτηση για την ηλικία του. Στην αρχή προσπάθησα να μάθω γιατί ρωτά κάτι τέτοιο, μα νόημα δεν έβγαλα. Τι να έλεγα σε ένα μικρό παιδί που ρωτά ποιος κυβερνά τον κόσμο; Θα μπορούσα να του πω απλά «Ένας άνθρωπος, ο πλανητάρχης». Θα μπορούσα να του πω επίσης «μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι ''νοιάζονται'' για το καλό του κόσμου». Όμως δε θέλω να λέω ψέματα στο παιδί. Σκέφτηκα για μερικά δευτερόλεπτα και πραγματική απάντηση δε βρήκα ούτε εγώ ο ίδιος. Ζορίστηκα πολύ. Έπειτα τον έστειλα να παίξει, αφήνοντας αναπάντητη την απορία του. Έκλεισα τον υπολογιστή και φιλοσόφησα πιο βαθιά. Έτσι λοιπόν κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τον κόσμο κυβερνά ο εγωισμός. Αυτό το άτρωτο "ΕΓΩ" ευθύνεται για τους πολέμους, τη μιζέρια, τη δυστυχία. Η φιλαυτία παρασύρει τα σάρκινα ανθρωπάκια που θέλουν να γίνουν θεοί και τα οδηγεί στο γκρεμό. Εκεί σκοτώνεται το καλό και ζωντανεύει το κακό. Αυτό κυβερνά τον κόσμο μας και ποθεί την απόλυτη εξουσία. Ο εγωισμός γεννά φιλαυτία. Η φιλαυτία γεννά κακία. Η κακία γεννά μίσος.
 
   Έτσι λοιπόν έχουμε τον αυτοκράτορα εγωισμό, ο οποίος δίνει ψίχουλα εξουσίας σε άλλους κατώτερους κυβερνώντες όπως: έπαρση, μεγαλαυχία, χαιρεκακία, μισαλλοδοξία, απείθεια. Αυτοί με τη σειρά τους, δίνουν ψίχουλα εξουσίας στα μίσθαρνα όργανα τους όπως : ψέμα, υποκρισία, πανουργία, αγένεια, θράσος, αδικία, απάτη, οργή, αλαζονεία, αντιλογία, ζήλια, φθόνος, απρέπεια, αναίδεια, αχαριστία, μνησικακία, διαφθορά, ειρωνεία. Ποιος κυβερνά τον κόσμο λοιπόν; Ο καθένας ας κρίνει κατά το δοκούν. Πως να εξηγήσω όμως εγώ σε ένα μικρό αγόρι, ότι τον κόσμο κυβερνούν όλα τα παραπάνω; Πως και με ποιο δικαίωμα να του στερήσω τη χαρά της νιότης/ξεγνοιασιάς; Πώς να του δώσω απογοήτευση και να σκοτώσω την ελπίδα για ζωή; Από την άλλη, αν του πω ψέματα, θα είμαι ότι ακριβώς κατηγορώ. Δύσκολο πράγμα να είσαι γονιός, Σωκράτη. Ακόμη πιο δύσκολο όμως είναι να είσαι γονιός τον 21ο αιώνα.
 
epistSokr   Το αστείο, και κλείνω την επιστολή, είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τον ίδιο τους τον εαυτό και προσπαθούν μάταια να κατανοήσουν τον συνάνθρωπο τους. Γι' αυτό και όλα πάνε στραβά. Φταίει ο ψυχάκιας Emmans που γράφει βλακείες, φταίει ο γείτονας που ακούει Slayer στη διαπασών, φταίει ο Κυρ Νίκος που ψήφισε το κόμμα της ντροπής, φταίει η Καίτη που ακούει Πάολα, φταίει... φταίει... φταίει... Όμως ΠΟΤΕ δε φταίμε εμείς που κρίνουμε όσους θεωρούμε κατώτερους από εμάς, που έχουμε έπαρση, που νομίζουμε ότι κάποιοι είμαστε. Ναι, είμαστε! Κουκκίδες της κουκκίδας.

John Emmans

 

InspirArt