InspirArt

loogoo

Κάτω η αυτοκρατορία των ηλιθίων!

 
   Κοιτάζω γύρω μου τρομοκρατημένος και παρατηρώ απόρθητα κάστρα οχυρωμένα με τόνους ανοησίας. Κανείς (άξιος) λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά τα βασίλεια. Αυτοί που τα διοικούν κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και ταΐζουν σανό τα άβουλα πρόβατα, τα οποία χρησιμοποιούν για να επικρατεί ειρήνη σε τούτο τον κόσμο. Η άλλη πλευρά, η ''λογική'', η ''μορφωμένη'', κάνει το μεγάλο λάθος και προσπαθεί να ξυπνήσει, ή και να βάλει μυαλό αν προτιμάτε, σε αυτούς που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Όταν λοιπόν κάποιος αρκείται στο μηδαμινό, ενώ μπορεί να έχει το απεριόριστο, όταν κάποιος δεν σπαταλάει ενέργεια για να σκεφτεί απλά, καθημερινά πράγματα, όταν κάποιος είναι απλά χαζός και ζει μόνο για να πίνει καφέδες και να σχολιάζει (αδιαφορώντας για όλα τα άλλα) ποδόσφαιρο, κουτσομπολιό, τότε γιατί, γιατί να ακούσει τη φωνή της λογικής που του φωνάζει «Ξύπνα, σύνελθε»; Το μυαλό του καθένα έχει όρια και αντοχές. Κάποιοι το χρησιμοποιούν υπερβολικά, άλλοι με μέτρο και κάποιοι άλλοι το ‘χουν διακοσμητικό, για να μπορούν απλά να περπατούν και να τρώνε φαστ φουντ. Έτσι λοιπόν, ξεκινά η καταδικασμένη μάχη. Ναι! Καταδικασμένη, διότι όταν πολεμάς τη βλακεία, πρέπει να είσαι ο ίδιος ανόητος για να πιστέψεις ότι μπορείς να τη νικήσεις. Τα πιόνια στήνονται στη σκακιέρα με δεξιοτεχνία και η ομάδα που ζει με τις ψευδαισθήσεις. επιτίθεται πρώτη. Οι γενναίοι στρατιώτες και από τις δυο παρατάξεις πολεμούν με σπαθιά και καταπέλτες. Το αθώο αίμα βάφει τις λευκές σελίδες της ζωής και η βία καλύπτει την ανθρώπινη φύση, υπενθυμίζοντάς μας ότι τελικά ο άνθρωπος είναι κτήνος, δολοφόνος, το κατακάθι του πλανήτη. Οι υπεύθυνοι αυτής της παραφροσύνης χαμογελούν με θυμηδία και παρατηρούν από ασφάλεια τη μάχη που δημιούργησαν για να ξεπλύνουν τις βρωμιές τους. Σφετεριστές, απατεώνες, δολοπλόκοι, όλοι εδώ, όλοι ενωμένοι, καμουφλαρισμένοι πίσω από τις γκροτέσκες μάσκες της «ανθρωπιάς». Οι κλαγγές της μάχης με λύσσα εισχωρούν στα ευαίσθητα αυτιά μου, δημιουργώντας σύγχυση στην ήδη ταραγμένη ψυχοσύνθεσή μου. Λοιπόν, ως εδώ και μη παρέκει! Κάτω η αυτοκρατορία των ηλιθίων!  
 
ilithioi01
  
   Καταρχάς να εξηγήσουμε τι σημαίνει «ηλίθιος». Ανοίγω λοιπόν το λεξικό και σας μεταφέρω την ερμηνεία της λέξης. 
Ηλίθιος: αυτός που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εξυπνάδας. Που ενεργεί επιπόλαια, απερίσκεπτα. Που είναι εύπιστος, αφελής (για κτ. που προέρχεται από άνθρωπο χαμηλού διανοητικού ή πνευματικού επιπέδου ή που απευθύνεται σε ανθρώπους με ανάλογο επίπεδο) 
 
ilithioi02   Γεμίσαμε από δαύτους! Δυστυχώς τους συναντάς οπουδήποτε σταθείς, στη δουλειά, στην παρέα, στη γειτονιά, στο λεωφορείο, στον οικογενειακό σου κύκλο. Δεν υπάρχουν κανόνες στη βλακεία, ούτε  κοινωνικά στρώματα.  Πλούσιοι, φτωχοί, μορφωμένοι, αμόρφωτοι, νέοι, ηλικιωμένοι, όλοι εδώ, όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν είμαι ρατσιστής (ενδεχομένως να είμαι κι εγώ ηλίθιος και να μην το ξέρω), δεν είμαι κακόβουλος, ούτε θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο από οποιονδήποτε άλλο, αλλά ομολογώ  πως δεν αντέχω άλλο αυτή τη βλακεία! Κουράστηκα ν’ ακούω άγευστα πράγματα, να είμαι συνδαιτυμόνας με ανθρώπους που ζέχνουν χαζομάρα, να μάχομαι ενάντια σε ό,τι νομίζουν αυτοί, οι πολλοί, σωστό. Έχουμε ελευθερία του λόγου και έχουν δικαίωμα να λένε/γράφουν ότι θέλουν, συμφωνώ, το ίδιο όμως ισχύει και για εμένα. ΔΕΝ διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον, στοχεύω τα πυρά μου στο άντρο της ηλιθιότητας και χτυπώ απλά για να εκτονώσω την οργή μου, όχι να αλλάξω τον κόσμο. Αδιαφορώ πλέον για όσα μου προσάπτουν οι «δήθεν» διανοούμενοι, αδιαφορώ ακόμη και για όσους αρνούνται να καταλάβουν τι γράφω, διαστρεβλώνοντας τα γραπτά μου. Απομονώνουν όσα τους ενοχλούν (διότι ό,τι δεν συμφωνεί με τη δική τους άποψη είναι λάθος) από ένα μεγάλο κείμενο και επιτίθενται με προτάσεις χαμηλού επιπέδου. Διότι στην απλή πρόταση. «Ο τάδε είναι ΑΠΟ ΤΟΥΣ σπουδαιότερους ανθρώπους στο χώρο», πρέπει να είσαι παντελώς βλάκας για να λες ότι «ο συντάκτης τον θεώρησε τον σπουδαιότερο άνθρωπο του χώρου». Είπαμε, η ηλιθιότητα είναι ανίκητη, τουλάχιστον μάθετε να διαβάζετε. Πολλά τα παραδείγματα, λίγη η ενέργεια που μπορώ να ξοδέψω πλέον γι αυτούς. 
 
ilithioi03   Καθημερινά ακούω άκυρες ερωτήσεις, απόκοσμες απαντήσεις, εξοργιστικούς προβληματισμούς. Άνδρες και γυναίκες, εν έτη 2014, φαίνεται να έχουν χάσει τα λογικά τους, την πυξίδα της  λογικής. Είναι αυτό ακριβώς που λένε, εδώ ο τόπος καίγεται και το ... χτενίζεται! Μα καλά, αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι «συνειδητοποιημένοι» ψηφοφόροι, έχουν λύσει τα προβλήματα της ζωής τους και αναρωτιούνται για πράγματα «άνευ σημασίας;» Το χειρότερο όλων, αυτοί οι άνθρωποι με αυτές τις αντιλήψεις, αποφασίζουν για εμένα, εκλέγουν άλλους ανθρώπους να κυβερνήσουν και γίνονται υπεύθυνοι της κατάντιας μου; Όχι ρε φίλε, όχι! Έρχεται μετά ο άλλος και μου λέει, γιατί έγραψα ότι ο σπουδαιότερος άνθρωπος του χώρου είναι ο τάδε; Δηλαδή ανέχεσαι αυτούς που σου ρημάζουν τη ζωή και ασχολείσαι με την άποψη του καθένα, αδιαφορώντας για την πραγματική απειλή; Δυστυχώς αυτοί είμαστε! Φτηνοί εφετζήδες, ήρωες του καναπέ, μαριονέτες του συστήματος. Δε με απασχολούν φυσικά οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα, δημοκρατία έχουμε, αλλά και νου και γνώση και βούληση. Αυτά γιατί δεν τα χρησιμοποιείτε όταν πρέπει, γιατί αφήνετε άλλους να τα χειρίζονται για εσάς; Δεν είμαι αριστερός, δεν είμαι δεξιός, δεν είμαι πράσινος, ροζ, λευκός, δεν είμαι καν ο σούπερμαν, που να πάρει η ευχή! Ένας καημένος είμαι χωρίς αύριο, ωστόσο, μπορώ να κρίνω, να επιλέξω χωρίς φόβο αυτό που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου. Εξοργίζομαι, εξοργίζομαι που η αμάθεια/ημιμάθεια, ελέγχει εμένα και τους γύρω μου. Ξέρω, ξέρω, C' est la vie! Η αήττητη αυτοκρατορία των ηλιθίων εξαπλώνεται επικίνδυνα, ρημάζοντας τα πάντα στο πέρασμά της, ποθώντας περισσότερα. Τα ισχυρότερα όπλα είναι άχρηστα, δεν μπορούν να τη βλάψουν, ούτε να την πληγώσουν θανάσιμα.  Αντιθέτως, τα επικίνδυνα αρπαχτικά της ηλιθιότητας εξακοντίζουν λογικούς ανθρώπους στον καιάδα, τους ακυρώνουν, τους καίνε εις το πυρ το εξώτερον, επειδή απλά αδυνατούν να τους καταλάβουν. Υπάρχει σωτηρία; Υπάρχει ελπίδα για όλα αυτά; Μακάρι να μου απαντούσε κάποιος καταφατικά, μακάρι και ας γινόταν μετά από πολλά χρόνια, διότι εγώ νομίζω ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη να μείνει για πάντα σκλαβωμένη από την επικίνδυνη αυτή αυτοκρατορία. Θλίβομαι στ αλήθεια, πονάω για όλα αυτά και οι άκαρπες προσπάθειες που έκανα στο παρελθόν, κατέληξαν στο γκρεμό μαζί με τις ελπίδες μου.     
 
   Στην ηλιόλουστη Ελλαδίτσα μας οι ηλίθιοι ξεπερνούν τον εαυτό τους μιλώντας με ασυναρτησίες. Δικαιολογούν με άτοπα επιχειρήματα το παράλογο και καταφέρνουν να το πλασάρουν ως λογικό. Το θερμό χειροκρότημα επιβεβαιώνει το μέγεθος της ανοησίας μας, δίνοντας όπλα και δύναμη στην αυτοκρατορία να εδραιωθεί. Εντάξει, δεν είμαι απ’ αλλού, κατανοώ ότι κουραστήκαμε όλοι τα τελευταία χρόνια και σιχαθήκαμε τα πάντα και τους πάντες. Δε γίνεται όμως να ακούω.  
 
ilithioi04
 
   «Θα τον ψηφίσω επειδή είναι γνωστός του μπαμπά μου», «Δεν ασχολούμαι με αυτό, χάλασε το βιντεοπαιχνίδι μου και πάω να τρελαθώ», «Φτου, ρε γαμώτο, με απέλυσαν και δεν θα μπορώ να πάρω το νέο τάμπλετ που κυκλοφόρησε»! Όχι, γιατί για όλα αυτά και για τα’ άλλα που έρχονται από πίσω (και που δεν το έχεις πάρει χαμπάρι) φταις εσύ που κλαίγεσαι. Κάποιοι άλλοι λένε «Δεν πάω να ψηφίσω, τους τιμωρώ με αυτό τον τρόπο»… Τι κάνεις λέει; Ποιους τιμωρείς ακριβώς; Όχι αυτούς που θέλεις, σίγουρα όχι αυτούς, γιατί αυτοί - επειδή εσύ δεν πήγες να τους στείλεις στον αγύριστο με την ψήφο σου - εκλέχτηκαν με λιγότερους ψήφους και μας κυβερνάν. Οπότε, εσένα κι εμένα τιμώρησες, φίλε. Αλλά, έτσι είναι, ο καθένας κάνει όσα του επιτρέπει το μυαλό του, ή η τεμπελιά του. Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος αλλά δεν μπορώ! Είπαμε, δεν παλεύω ν’ αλλάξω τον κόσμο, προσπαθώ να εκτονώσω την οργή μου και αυτό είναι ένα δικαίωμα που έχω, όπως ακριβώς και οι ηλίθιοι να σκέπτονται, να μιλάν και να πράττουν φωναχτά. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας και τους αγκαλιάζουμε με αγάπη, επικοινωνούμε μαζί τους, παίζουμε, συνεργαζόμαστε, κάνουμε έρωτα, θρηνούμε την απώλειά τους. Κανένας ρατσισμός, καμιά ασπίδα προστασίας, απλά ισότητα και ανθρωπιά. Άλλωστε έτσι πήγαμε μπροστά, με ισότητα και ανθρωπιά. Αυτή την ισότητα και ανθρωπιά που δείχνουμε όταν κοροϊδεύουμε έναν παχύσαρκο, έναν αλλοδαπό, έναν ανάπηρο, κάποιον διαφορετικό από εμάς. Έτσι γίνεται πάντα, έτσι ταΐζουμε την ανασφάλειά μας, τα απωθημένα που κρύβουμε μέσα μας. Μειώνοντας κάποιον άλλο, για να νιώσουμε εμείς καλύτερα, ανώτερα. Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και απλά σας οικτίρω! Όλους εσάς, τους δήθεν προοδευτικούς, τους «ακομπλεξάριστους», τους ανθρώπους βιτρίνα. 
 
   Κι αν δεν μπορείς να καταλάβεις τα όσα διαβάζεις, κι αν ζορίζεσαι να αποκωδικοποιήσεις όλα αυτά που γράφω, μη μασάς, το πρόβλημα δεν το έχεις εσύ, εγώ το έχω. Μάλλον είμαι κι εγώ αυτό που κατηγορώ με στωική αμφιθυμία, ηλίθιος δηλαδή. Ναι, ίσως και να είμαι, άλλωστε ένας ηλίθιος αυτά που δεν καταλαβαίνει τα θεώρει ανοησίες (δίκοπο μαχαίρι). Με λίγα λόγια, είναι οι δικές μου ηλιθιότητες, με τις οποίες δεν έχω απαίτηση να συμφωνήσεις. Ο κάθε ένας έχει την άποψή του και πρέπει να είναι σεβαστή. Άραγε τελικά ποιος μπορεί να κρίνει αυστηρά κάποιον, να τον αποκαλέσει ηλίθιο και με ποια κριτήρια; Είναι αυτός που δεν ασχολείται με τα σημαντικά γεγονότα της χώρας του, είναι αυτός που επιλέγει να απέχει από ό,τι δεν καταλαβαίνει, αυτός που δεν κάνει υπερβολική χρήση του εγκέφαλου του, αυτός που αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν για κείνον; Ή μήπως τελικά ηλίθιος είναι το ακριβώς αντίθετο; Αυτός που ξημεροβραδιάζεται και ασχολείται με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, αυτός που σπαταλά την ενέργεια του εγκεφάλου του ξανά και ξανά στα ίδια πράγματα, αυτός που προσπαθεί να πείσει τους άλλους ότι η δική του άποψη είναι σωστή ή μήπως, όπως για όλα, έτσι κι εδώ, ισχύει το παν μέτρον άριστον; Μπερδέματα και διαφωνίες θα υπάρχουν πάντα, όπως άλλωστε και ηλίθιοι. Τα συμπεράσματα δικά σας...
 
   Εγώ θα κατηφορίσω προς την αγαπημένη μου παραλία και θα βουτήξω στα κρυστάλλινα νερά της. Έχω εκτονωθεί και αυτό που θέλω πλέον κολασμένα με τούτη τη ζεστή, είναι το δροσερό νερό της θάλασσας. 
 
John Emmans
 

InspirArt