Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

WOMEX 2012 (Εναρκτήρια Εκδήλωση)

 

   womex2012-1Άνοιξε τις πύλες της εχθές 17 Οκτωβρίου η Διεθνής Μουσική Έκθεση WOMEX 2012. Η έκθεση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη και διαρκεί μέχρι και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου. Πρόκειται για κορυφαίο διεθνές μουσικό γεγονός και αφόρα την επαγγελματική αγορά του είδους, όπου περιλαμβάνει όλα τα είδη μουσικής. Η διεθνής αυτή έκθεση φέρνει κοντά επαγγελματίες από folk, roots,ethnic και παραδοσιακή μουσική και περιλαμβάνει συναυλίες, συνέδρια, και ταινίες-ντοκιμαντέρ που αφορούν την μουσική.
 
   womex2012-3Μετά από 17 χρονιά και 17 εκθέσεις η WOMEX 2012 είναι η κορυφαία παγκοσμίως στο είδος της και συγκεντρώνει : 2.250 συμμετέχοντες και 1250 επιχειρήσεις από 98 χώρες, 700 bookers συναυλιών και φεστιβάλ, 500 δισκογραφικές εταιρείες, εκδότες και διανομείς, 600 managers και 250 παραγωγούς, 300 εθνικούς και ξένους δημοσιογράφους, 130 ραδιοφωνικούς παραγωγούς, προβολή ethno-jazz μουσικών ρευμάτων, πολυσύχναστη εμπορική έκθεση με 270 περίπτερα και 700 εκθέτες από 68 χώρες, 60 showcase παραστάσεις με 320 καλλιτέχνες από 52 χώρες σε 6 μουσικές σκηνές, 40 ομιλητές από 21 χώρες σε 20 συνέδρια με εξειδικευμένες θεματικές καθώς και την 2η Διεθνή Συνάντηση Matchmaking Εκδοτών, ένα πρόγραμμα Συμβουλευτικής καθώς και Speed-Dating, WOMEX - Παγκοσμία Αγορά Μουσικών Ταινιών σε συνεργασία με το ΙΜΖ, το Διεθνές Κέντρο Μουσικής και Μέσων της Αυστρίας. Απονομή τριών βραβείων WOMEX σε διεθνείς προσωπικότητες της Μουσικής, πολυάριθμες συναντήσεις δικτύωσης, συνεδριάσεις, παρουσιάσεις και δεξιώσεις, ραδιοφωνικό στούντιο WOMEX για ζωντανές μεταδόσεις συνεντεύξεων και παραστάσεων υπό την αιγίδα της EBU (European Broadcasting Union) και τέλος virtual WOMEX-πρόσβαση και δικτύωση μέσω καταλόγου των συμμετεχόντων.
 
   Στα πλαίσια της WOMEX για πρώτη φορά λειτουργεί σκηνή Globalkan με παραδοσιακές ορχήστρες και καλλιτέχνες των Βαλκανίων καθώς και στο Kitchen bar (Λιμάνι Θεσσαλονίκης) DJ Summit. Όλες οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο σύμπλεγμα της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκτός της τελετής της λήξης που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής. Για περισσότερες πληροφορίες και για πρόσβαση στα δρώμενα απευθυνθείτε στο λινκ www.womex.gr
 
   womex2012344Εχθές στο Μέγαρο Μουσικής έλαβε χώρα η εναρκτήρια εκδήλωση. Ήταν εντυπωσιακή και επάξια της Έκθεσης. Προσήλθαν καλεσμένοι οι μουσικοί και οι δημοσιογράφοι από τις χώρες που λαμβάνουν μέρος. Την έναρξη προλόγισε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης σε άπταιστη Αγγλική. Στη συνέχεια στην σκηνή παρουσιάστηκε το συγκρότημα ʽMy Sweet Canary,ʼ που αποτελείται από μεγάλη πλούσια ορχήστρα. Το ʽMy Sweet Canaryʼ είναι εμπνευσμένο και αφιερωμένο στην λαϊκή μας τραγουδίστρια Ρόζα Εσκενάζυ εβραϊκής καταγωγής έξου και η πολιπολιτισμικότητα του συγκροτήματος. Στα φωνητικά ήταν η Γιώτα Νέγκα με θαυμάσιες ερμηνείες, η τουρκάλα Μehtap Demir και η εβραϊκής καταγωγής Mor Karbasi. Όλες θαυμάσιες ερμηνεύτριες. Έκπληξη για μένα ήταν η Σαββίνα Γιαννάτου με ερμηνείες απρόσμενες, σε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια, που κυριολεκτικά τα απογείωσε δίνοντας τα άλλη διάσταση. Η ταπεινή μου γνώμη για τα χθεσινά ακούσματα είναι ότι όλες τις τραγουδίστριες να τις στύψεις μια Σαββίνα Γιαννάτου (χατζιδακική) δεν θα βγάλεις, παρ'όλους τους αμανέδες που τραγούδησε και η Tουρκάλα και η Eβραία. Σε κάθε περίπτωση η εκδήλωση ήταν εξαίρετη.
 
   Έκθεση λοιπόν Διεθνής στην πόλη μας ευκαιρία για γνωριμία με νέες μουσικές εμπειρίες !!

Σπύρος Γκάλτσας
womex2012endphoto
Joomla Social by OrdaSoft!