Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

Συνέντευξη τύπου LEONARDO DA VINCI 500 YEARS OF GENIUS

 
   Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της έκθεσης για το Leonardo Da Vinci. Πρόκειται για τρεις μεγάλες εκθέσεις για τη ζωή και το έργο του Leonardo Da Vinci, που ενώνονται στην Αθήνα για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια έκθεση- σταθμό. Η εταιρεία παραγωγής Λάβρυς, μετά τη διαδραστική έκθεση Van Gogh Alive-The Experience, που θαύμασαν περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες στην Αθήνα, επανέρχεται και παρουσιάζει, σε συνεργασία με τη Grande Exhibitions, το LEONARDO DA VINCI-500 YEARS OF GENIUS. Ένα εμβληματικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας, το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, μεταμορφώθηκε για να φιλοξενήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία. Με τη συνδρομή του Μουσείου Leonardo Da Vinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικών από την Ιταλία και Γαλλία, η έκθεση επιδεικνύει το πλήρες φάσμα των επιτευγμάτων του Λεονάρντο, τιμώντας έτσι τη μεγαλύτερη διάνοια όλων των εποχών, 500 χρόνια μετά το θάνατό του.
 
leo1245
 
   Τρεις εκθέσεις ενώθηκαν στην πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι που έγινε ποτέ στον κόσμο, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν:

Τις μηχανικές εφευρέσεις του Λεονάρντο: 75 μοντέλα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του και συνολικά πάνω από 200 εκθέματα, σχεδιασμένα σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo Da Vinci της Ρώμης.

Da Vinci Alive-The Experience: Μια καθηλωτική οπτικοακουστική, βιωματική εμπειρία, που παρουσιάζει τη ζωή κα το έργο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη.
 
leo1246
Τα Μυστικά της Μόνα Λίζα: τα μυστικά του πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά από τον Pascal Cotte και το Lumiere Technology Institute. Μια λεπτομερής επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση του αινιγματικού αυτού πίνακα.

   Στην έκθεση μας υποδέχτηκαν και μας μίλησαν η Γεωργία Ηλιουπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της πολιτιστικής εταιρίας Λάβρυς, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός σύμβουλος Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλόγων του Δήμου Αθηναίων και ο Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου των Παρισίων Ντενί Ντιντερό, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας , Πίζα, Ιταλία, ο οποίος μέσα σε λίγο χρόνο μας παρουσίασε τη φιλοσοφία του Λεονάρντο. Υπάρχει συνέχεια, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Ήταν παρατηρητής πραγμάτων, αυτοδίδακτος. Δεν τον ενδιαφέρει η αρχαιότητα, ούτε κοιτάει τι λέει ο θεός κι αυτό τον έκανε σχεδόν αιρετικό. Η ιστορικότητα γι’αυτόν δεν υπάρχει γιατί την ιστορία τη φτιάχνει ο άνθρωπος στο παρόν. Ασχολείται μ’αυτό που δεν ξέρει και μ’αυτό που δεν είναι. Το βάρος, η κίνηση και η κρούση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αποτύπωσης της σκέψης του. Μοντέλο του είναι το οπτικό. Επιδιώκει την ακουστική και οπτική αρμονία. «Το σώμα μας είναι το κελί και το μάτι μας είναι το παράθυρο. Μ’αυτό βλέπουμε έξω από το κελί». Ως παρατηρητής των πραγμάτων και δη της κίνησης, ήταν χορτοφάγος καθώς πίστευε ότι αφού τα ζώα κινούνται, άρα πονάνε.
Την ξενάγησή μας στη έκθεση επιμελήθηκε έμπειρη ξεναγός, γνώστης λεπτομερειών της ζωής και του κάθε έργου του Λεονάρντο. Μπαίνοντας στο χώρο της έκθεσης βλέπεις ένα κράμα εικόνων από πίνακες, εφευρέσεις και ήχους που πετυχαίνουν σίγουρα την οπτική και ακουστική αρμονία που ήθελε ο Λεονάρντο. Από την έκθεση δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα Μυστικά της Μόνα Λίζα, που καταλαμβάνουν έναν ολόκληρο χώρο, όχι μόνο με το γνωστό σε όλους μας πίνακα αλλά και με την αποδόμηση και αναδόμησή του. Το Μυστικό δείπνο το βρίσκει κανείς υπό μορφή βίντεο σ’ έναν πιο απομονωμένο χώρο από τους άλλους, δίνοντας έτσι μια ευλαβική νότα στο ήδη πολυσυζητημένο θέμα του πίνακα αυτού. Πολλοί πίνακες, γνωστοί και άγνωστοι, βρίσκονται διάχυτοι σ’ αυτήν την έκθεση, που τελικά πιο πολλή εντύπωση κάνει ο εφευρέτης Λεονάρντο, αφού πολλοί αγνοούν την ύπαρξή του.
 
leo1247
   Ποιος είναι όμως ο Λεονάρντο; Γιατί να γιορτάζουμε εμείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, την 500η επέτειο από το θάνατό του;

   Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μπορεί να θεωρηθεί, αν όχι ο κορυφαίος, αλλά ένας εκ των κορυφαίων παρατηρητών όλων των εποχών. Γεννημένος στις 15 Απριλίου 1452, ένα χρόνο πριν την πτώση του Κωνσταντινούπολης, στο μικρό ιταλικό χωριό Αντσιάνο, ήταν ο γιος του 25χρονου συμβολαιογράφου Σερ Πιέρο και της χωρικής Κατερίνας. Το Αντσιάνο ήταν κοντά στη Φλωρεντία, την καρδιά της ιταλικής Αναγέννησης. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα παιδί εκτός γάμου, κατακριτέο για τα ήθη της εποχής, αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα, μάλιστα ανέπτυξε σχέσεις με την άρχουσα τάξη της εποχής. Επίσης ως “νόθος” γιος του Σερ Πιέρο, δεν είχε το δικαίωμα να λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση όταν θα γινόταν ενήλικος. Έτσι από την παιδική του ηλικία και μέχρι το τέλος της ζωής του θα παρατηρεί τη φύση, θα σημειώνει, θα αναρωτιέται και συνεχώς θα εξερευνά για να δώσει απαντήσεις στις απορίες του.
 
leo1248
   Το 1469 θα μετακομίσει στη Φλωρεντία, την πόλη που εξουσιάζει η οικογένεια των Μεδίκων. Δάσκαλός του ο ζωγράφος Βερόκιο, ο οποίος θα εντυπωσιαστεί από το ταλέντο του μαθητή του και στο τέλος θα ξεπεραστεί από αυτόν. Αυτή είναι η αρχή του Ντα Βίντσι ως ζωγράφου, που είναι κυρίως γνωστός σήμερα. Στην έκθεση θα δείτε μάλιστα, πέραν της γνωστής Μόνα Λίζα, μια πλούσια συλλογή σχεδόν όλων των πινάκων που ζωγράφισε, όπως ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η κυρία με τη ερμίνα κ.α. Παράλληλα αναπτύσσει σχέσεις με τους Μεδίκους, οι οποίοι τον θεωρούν κορυφαίο και το συστήνουν σε πολλά μέλη των ευγενών της Φλωρεντίας. Το 1485 εντοπίζονται τα πρώτα του σχέδια σχετικά με την κατασκευή πολεμικών μηχανών, διάφορα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπως επίσης και διάφορα σκίτσα ιπτάμενων μηχανών. Πέραν της ζωγραφικής και της μηχανικής, ο Λεονάρντο αρχίζει να ενδιαφέρεται και για το ανθρώπινο σώμα. Ανοίγοντας σωρούς από το νεκροταφείο της Φλωρεντίας, μελετάει και σχεδιάζει για πρώτη φορά στην εποχή του το ανθρώπινο σώμα, τα μέλη του και τις λειτουργίες του. Όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει εντελώς την έρευνά του, φοβούμενος την Καθολική εκκλησία και κυρίως το να το χαρακτηρίσουν “αιρετικό” ή “μάγο”. Το 1498, μετά από τρία χρόνια δουλειάς (ο Ντα Βίντσι δε ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τη συνέπειά του στις προθεσμίες), θα ολοκληρώσει τον πασίγνωστο Μυστικό Δείπνο, στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντε λε Γκράτσιε (Μιλάνο). Το 1502 θα προσληφθεί από τον Καίσαρ Βόργια για μικρό χρονικό διάστημα ως στρατιωτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας. Τότε μάλιστα θα σχεδιάσει τις περισσότερες πολεμικές του μηχανές, με πιο γνωστή εκείνη που μπορεί να θεωρηθεί ο πρόδρομος των σημερινών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης. Το 1503 θα γεννηθεί η Μόνα Λίζα με το μυστηριώδες χαμόγελό της, την οποία δεν θα σταματήσει να τελειοποιεί μέχρι το θάνατό του. Παράλληλα στην Ιταλία το αστέρι του Μιχαήλ Άγγελου αρχίζει να λάμπει με τους δυο πατέρες της Αναγέννησης να μην συμπαθούν ο ένας τον άλλον. Μετά από 64 χρόνια στην Ιταλία θα δεχτεί την πρόσκληση του Φραγκίσκου του Α’ της Γαλλίας να μετακομίσει στη Γαλλία.
 
leo1249
   Το 1517 παθαίνει το πρώτο του εγκεφαλικό επεισόδιο, για να φύγει από τη ζωή δύο χρόνια μετά, στις 2 Μαΐου 1519, στην Κλο-Λυσέ της Γαλλίας. Ο Λεονάρντο Ντα βίντσι θάφτηκε στο παρεκκλήσι του Αγ. Ουμβέρτου στο κάστρο της Αμπουάζ.

   Πώς όμως ένα παιδί που δεν πήρε ποτέ το όνομα του πατέρα του και ονομάστηκε από ένα τοπωνύμιο, έγινε μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της Ιστορίας; Η παρατήρηση είναι η απάντηση πίσω το μεγάλο ερώτημα που λέγεται Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η ικανότητά του να βλέπει προσεκτικά, να αναζητεί, να σχεδιάζει και κυρίως να οραματίζεται της δυνατότητες των υλικών και της φύσης ήταν που οδήγησε το Ντα Βίντσι να ζωγραφίσει τόσα αριστουργήματα και να κατασκευάσει τόσες εφευρέσεις, οι οποίες παρά τα ελαττώματά τους, αποτέλεσαν τους προδρόμους σύγχρονων μηχανημάτων, όπως το ανεμόπτερο, το ελικόπτερο, το αυτοκίνητο, ο κινηματογράφος κ.α. Περίπου 400 χρόνια πριν ο άνθρωπος αρχίζει να πετά, ο Λεονάρντο σχεδίασε 2-3 διαφορετικούς τρόπους πτήσης. Τα 6.000 σκίτσα του αποτελούν πηγή της πρωτοπόρας σκέψης του και δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί όλα, με τους ερευνητές του να τα υπολογίζουν σε περίπου 20.000, με μόνο 12.000 να διασώζονται σε διάφορα μέρη της Ιταλίας.
 
leo1250
 
   Η εμπειρία αυτής της έκθεσης είναι πρωτόγνωρη, αφού σπάει τα δεσμά με την παραδοσιακή μορφή έκθεσης κι εντάσσει την αλληλεπίδραση με την τέχνη με τρόπους που δεν είχαν φανταστεί ποτέ και γι’αυτό έχει περιγραφεί ως μια «Ξεχωριστή πολυαισθητική εμπειρία». Μια μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψετε τι κρύβεται πίσω από το μοναδικό χαμόγελο της Τζοκόντα, το βλέμμα του Ιησού στο Μυστικό Δείπνο… η ιδιοφυΐα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
 
Στέλλα Κοκκινέλη
Βαγγέλης Βαλαβάνης
Ωράριο λειτουργίας: 9:00-23:00 καθημερινά ( τελευταία είσοδος 21:00)
 
leo1251
Προπώληση εισιτηρίων: WWW.VIVA.GR |11876
Παρέχονται εκπτωτικά οικογενειακά πακέτα εισιτηρίων, καθώς και η δυνατότητα ξενάγησης.

Ειδικές τιμές για γκρουπ άνω των 20 ατόμων.
Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 4 ετών.
Πληροφορίες: WWW.LEONARDODAVINCI.GR |210 7258510

Υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Διοργάνωση: ΛΑΒΡΥΣ
 
leo1252
Joomla Social by OrdaSoft!