= Παρουσίαση συλλογής διηγημάτων «ΒΡΟΧΟΣ» @ Polis Art Cafe
Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

loogoo

Παρουσίαση συλλογής διηγημάτων «ΒΡΟΧΟΣ» @ Polis Art Cafe

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ «ΒΡΟΧΟΣ»
POLIS ART CAFÉ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΩΣ
 
   Το ρολόι μου έδειχνε 18.20. Η προαναγγελθείσα ώρα έναρξης ήταν προ εικοσαλέπτου. Καθόλου καλός οιωνός, σκέφτηκα. Τι κι αν «Έτσι γίνεται στην Ελλάδα, κανείς δεν έρχεται ποτέ στην ώρα του, όλοι αργούν διότι ξέρουν πως ποτέ δεν ξεκινάμε την ώρα που λέμε»; Τέτοιες δικαιολογίες πάντα με εκνεύριζαν. Περίμενα να χειροκροτήσω τον πρώτο που θα πει «Δεν με νοιάζει, εγώ θα ξεκινήσω την ώρα που έχω πει, ας πρόσεχαν κι ας το μάθουν για την επόμενη φορά πως η ώρα έναρξης δεν είναι ενδεικτική». Θα με πείτε γκρινιάρη (και με το δίκιο σας ίσως), όμως εγώ είχα πάρει την τράτα μου και είχα στηθεί απ’ τις 17.45 στον όμορφο χώρο του Polis Art Café. Οι άλλοι τι θέμα είχαν και δεν μπορούσαν; Τελικά την απάντηση μου την έδωσε ο εκδότης του εκδοτικού «Λυκόφως» Αβέρκιος Λουδάρος, που παίρνοντας το μικρόφωνο μας ανακοίνωσε ότι η ώρα έναρξης της παρουσίασης θα καθυστερούσε λίγο ακόμα, λόγω συγκέντρωσης που λάμβανε χώρο στην Πλατεία Συντάγματος και εμπόδιζε την προσέλευση αρκετών φίλων. «Τρόμος στην καρδιά της πόλης» αναφώνησα, θέλοντας να δώσω για λίγο το στίγμα της δικής μου ύπαρξης και ήπια μια γουλιά απ’ τον σκέτο καφέ μου. Άλλωστε, βίωνα μια οξύμωρη κατάσταση.
 
master1945
 
   Βλέπετε, είχα έρθει να παρακολουθήσω την παρουσίαση ενός μοναδικού εγχειρήματος, την συνεργασία δεκατεσσάρων συγγραφέων (επτά άνδρες και επτά γυναίκες), που ανά ζεύγη έγραψαν επτά διηγήματα τρόμου (πιο σκοτεινά κι απ’ το σκοτάδι κατά δήλωσή τους), με περιθώριο ολοκλήρωσης τον ένα μήνα (!), με μπροστάρηδες το master του είδους Graham Masterton και την ταλαντούχα Dawn G. Harris, οι οποίοι και παραχώρησαν το πρώτο διήγημα του βιβλίου, ακολουθούμενοι από τους (παρουσιάζω ανά συγγραφικό ζεύγος) Γεωργία Καλαμαρά και Γιώργο Δάμτσιο, Αγνή Σιούλα και Δημήτρη Δελαρούδη, Κατερίνα Θεοδώρου και Μάριο Δημητριάδη, Francine Queen (Φράνση Παπουτσάκη) και Γιώργο Γιαλούρη, Mellissa Harlloween (Μαρία Ροδοπούλου) και Γιώργο Γιώτσα, Μαρία Γεωργοπούλου και Βασίλη Κρουστάλλη (ο οποίος και ήταν ο μόνος που συμμετείχε με «ρήτρα επικής λογοτεχνίας τρόμου» - ;) και αντίκρισα έξι χαμογελαστούς και πρόσχαρους ανθρώπους που δεν έκρυβαν το κέφι τους σε κάθε στιγμή της παρουσίας τους. Κάτι που παρατήρησε βέβαια και ο «οικοδεσπότης» κ. Χατζηιακώβου με χαρακτηριστικό τρόπο, λέγοντας πως «Έτσι όπως σας βλέπω, δεν τρομάζω»! Και δεν είχε άδικο. Το παρόν έδωσαν εκτός του κ Λουδάρου και οι κύριοι και κυρίες Γιαλούρης, Γιώτσας, Καλαμαρά, Κρουστάλλης, Παπουτσάκη και Ροδοπούλου, οι οποίοι και μίλησαν για τα διηγήματά τους, το δύσκολο του εγχειρήματος να γράφεις σε ζευγάρια και φυσικά για τον εκδότη τους και τον τρόπο που τους ενημέρωσε για το εγχείρημα. Μας προϊδέασαν βέβαια ότι το συγγραφικό αποτέλεσμά τους είναι αντιστρόφως ανάλογο με το κλίμα της παρουσίασης. Οι λέξεις τρόμος, μεταφυσικό, splatter και (ναι, κ. Γιώτσα και κ. Ροδοπούλου) σκηνές σεξ ακούστηκαν απ’ τους συγγραφείς. Ο εκδότης αναφέρθηκε σε δύο, οι συγγραφείς σε μία. Σε διηγήματα τρόμου, φαντάζομαι για τι είδους σκηνές μιλάμε…
 
master1946
   Αξιοσημείωτη θεωρούμε την αναφορά του εκδότη σε μια προσπάθεια «στροφής» του φανταστικού διηγήματος σε άντληση θεμάτων από την αρχαιοελληνική παράδοση και μυθολογία και το πόσο αναγκαίο είναι αυτό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει λόγος να μιμούμαστε τις ιστορίες των ξένων, αφού εκείνοι τις ξέρουν και μπορούν να τις αφηγηθούν καλύτερα.

   Δεν θα σας αναφέρω τι είπαν για το βιβλίο, αφού αφενός δεν μπήκαν σε πολλές λεπτομέρειες και αφετέρου θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες (απ’ το Noizy.gr, εννοείται), αλλά δεν μπορώ να μην αποτυπώσω τις χαρακτηριστικότερες ατάκες τους, με τη σειρά που ειπώθηκαν.

Κυρία Παπουτσάκη: Εμείς δεν είμαστε συγγραφείς, είμαστε ροκ μπάντα (που έδειχνε καλοκουρδισμένη, θα συμπλήρωνα εγώ)
Κύριος Γιαλούρης: Τουλάχιστον δεν με έβαλε με τον Γιώτσα (το άλλο με το μήνα που γεννήθηκα, το αποσιωπώ)
Κύριος Κρουστάλλης: Καλησπέρα και καλή βραδιά! (ναι, το είπε ο θεούλης)
Κυρία Ροδοπούλου: Ο σπόρος υπήρχε, τον ποτίσαμε λίγο αίμα και άνθισε το διήγημα
Κύριος Γιώτσας: Είναι κι αυτός ο τύπος ο Master… πως τον λένε…» ουδέν σχόλιον)
 
master1947
   Ο τελευταίος μάλιστα ήθελε γύρω στο μισάωρο για να ευχαριστήσει τους πάντες (κάτι σαν το τέλος του Lord of the Rings), αλλά διεκόπη «βάναυσα» από τον εκδότη του. Αλλιώς θα ήμασταν ακόμα εκεί. Σε γενικές γραμμές πείστηκα πως αξίζει τον κόπο να το αναζητήσουν οι λάτρεις του είδους. Μιλάμε άλλωστε για συγγραφείς-παιδιά (σαν μια παρέα πενθήμερης έμοιαζαν, αλήθεια) που μου έδειξαν ορεξάτοι και έτοιμοι για πειραματισμούς, αλλά και που «το είχαν». Ξεγελάστηκα; Θα το δούμε λίαν συντόμως. Κάτι μου λέει πως διαβάζοντάς το, θα είναι το μόνο που ΔΕΝ θα φοβάμαι. Δοκιμάστε το και πείτε μου αν είχα δίκιο.

Νάσος Κονίτσας
 
master1944
Joomla Social by OrdaSoft!

Εκθέσεις & Εκδηλώσεις