Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

Παρουσίαση βιβλίου: 'Η παραμυθοποιός' της Μαρίας Κορινθίου

 
   Τη Δευτέρα το απόγευμα στο θέατρο Παλλάς έγινε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Μαρίας Κορινθίου «Η Παραμυθοποιός». Μέσα σε αυτό τον υπέροχο χώρο, μπροστά από την κατάμαυρη αυλαία, έλαμπαν τα πρόσωπα που φιλοξενούσε η σκηνή. Με απλότητα και ευχάριστη διάθεση παρουσίασαν ο καθένας το κομμάτι της δουλειάς του.
 
paramithopoios1946

   Το συντονισμό έκανε ο Γιάννης Αϊβάζης. Για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη, λέγοντας ότι πάντα παθιάζεται με ένα παιδικό βιβλίο και με όσους ανθρώπους σκύβουν τρυφερά με το μελάνι της καρδιάς τους και γράφουν ένα βιβλίο για παιδιά. Μίλησε για την αξία αυτών των βιβλίων, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως μια λέξη που πέφτει τυχαία στο μυαλό μας δημιουργεί κύματα στην επιφάνεια, παρασύρει ήχους και εικόνες, αναμνήσεις, σημασίες και όνειρα. Ξυπνάει την εμπειρία, τη μνήμη, τη φαντασία και το ασυνείδητο. Οι λέξεις μοιάζουν με την κρούστα σε μια επιφάνεια από βαθιά νερά και τα παραμύθια ψάχνουμε να τα βρούμε ακριβώς έτσι... Κολυμπώντας κάτω από το νερό. Το παραμύθι είναι πολύτιμο γιατί βοηθάει το παιδί να γνωρίσει τους ανθρώπους και τον εαυτό του, το βοηθάει να πλουτίσει τη φαντασία, τις ιδέες του, να αναπτύξει την κρίση του, να μάθει να αγαπάει ό,τι καλό, ωραίο και αληθινό. Το παιδικό βιβλίο διαμορφώνει το μελλοντικό πολίτη του κόσμου.

   Αποσπάσματα από το βιβλίο ανάγνωσε ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος συγκινημένος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη συγγραφέα και το περιεχόμενο του βιβλίου της. Μίλησε με αγάπη και για την κόρη της και είπε πως πρέπει να λατρεύουμε τα παιδιά, τα παιδιά είναι η προτεραιότητά μας. Τα παιδιά συνδέουν τις οικογένειες, βάζουν ένα σκοπό στη ζωή μας. Το βιβλίο είναι γεμάτο ομορφιά τρυφερότητα, καλοσύνη, εντιμότητα και ήθος. Αθωότητα έχουν μόνο τα παιδιά. Όταν μεγαλώσεις παύει η αθωότητα, δεν υπάρχει μέσα σου και γίνεσαι ένα ένοχο πλάσμα. Γι αυτό χρειάζεται η παιδεία.
 
paramithopoios1945
 
   Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανέβηκαν στη σκηνή ο Γιώργος Χαβαρδάς, ο Βασίλης Χαβαρδάς και η Ναταλία Εσκιέλ και γέμισαν την αίθουσα με τη μουσική και το τραγούδι τους. Επίσης όλη η εκδήλωση μεταφραζόταν στη νοηματική. Μίλησαν επίσης ο Πάνος Κατσαρίδης - θεατρικός παραγωγός, η Λιάνα Δεμεζάκη - εικονογράφος, η Αναστασία Κορινθίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Υδροπλάνο. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν όταν ανέβηκε η μικρή Ισμήνη, η κόρη της Μαρίας Κορινθίου και πρωταγωνίστρια του βιβλίου, να διαβάσει απόσπασμα από το βιβλίο της μητέρας της.
 
   Η Μαρία Κορινθίου μίλησε τελευταία, αρκετά συγκινημένη, λέγοντας πως έγραψε ένα βιωματικό παραμύθι. Θέλησε το πρώτο της βιβλίο να είναι για την κόρη της. Ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν εκεί και όσους τη βοήθησαν στην προσπαθειά της. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Νάντια Βλαχοπούλου
Joomla Social by OrdaSoft!