Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου "ΣΟΝΟΡΧ" @ Ιανός

 
ΣΟΝΟΡΧ 
Παρουσίαση Ιανός
 
   Πρώτη παρουσίαση βιβλίου μετά την καραντίνα στον χώρο εκδηλώσεων του Ιανού. Μια γεύση από την κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε. Ο κόσμος παγωμένος και αγχωμένος. Με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ανά χείρας, να περιμένουν να περάσουν στην αίθουσα των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου. Ο έλεγχος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ήταν εξονυχιστικός, κάτι που ήταν απαραίτητο. Τα τραπέζια ήταν αριθμημένα, κάτι εξίσου σημαντικό που υπόκειται στα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Πέρα από τους ομιλητές, οι οποίοι τίμησαν την εκδήλωση με τη φυσική τους παρουσία, για το βιβλίο μίλησε και η κυρία Αναστασία Ρεβή, η οποία μίλησε για το βιβλίο μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο. Η κυρία Ρεβή είναι σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre Lab Company.
 
sonorh2119
 
   Ο εκδοτικός οίκος Θερμαϊκός μας παρουσίασε το βιβλίο ΣΟΝΟΡΧ - ουσιαστικά ο αναγραμματισμός της λέξης χρόνος – της συγγραφέως Τζένης Δάγλα. Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός.
 
   Πρώτος ομιλητής ο Νίκος Διαμαντής, σκηνοθέτης - καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου «Σημείο». Φίλη του και μαθήτριά του η συγγραφέας, με παράλληλη διαδρομή, είκοσι χρόνια. Μας ανέφερε ότι η Τζένη Δάγλα, όσα χρόνια και να περάσουν, διατηρεί την προσωπική της φωνή. Αδέσμευτη στη γραφή της. Η γραφή της έχει μια ανεξαρτησία, μας ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
sonorh2117
 
   Είναι μη κατατάξιμη γραφή, στα όρια του πειραματικού. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μοναδικό. Η γραφή της σε παγιδεύει με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Είναι από εκείνες τις συγγραφείς που θα πρέπει να ακουστούν στο κοινό. Ο Νίκος Διαμαντής αναφέρθηκε και στα θεατρικά κείμενα της συγγραφέως, κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την προσέγγισή του.
 
   Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Μάνια Παπαδήμητρίου. Έδωσε ένα υπέροχο χρώμα στο κείμενο και μας ταξίδεψε στον κόσμο του Σονόρχ.
 
sonorh2118
 
   Ο Νίκος Καμτσής, σκηνοθέτης - καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου «Τόπος Αλλού», ήταν ο επόμενος ομιλητής. Ξεκινά να μας λέει ότι, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει καλά την συγγραφέα, υποστηρίζει ότι η ανάγνωση του βιβλίου που κρατά στα χέρια του ήταν αρκετά περιπετειώδης. Παρομοίωσε το έργο της κυρίας Δάγλα με ένα ρητό του Μπέκετ. «Δύο είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου, η γέννηση και ο θάνατος, όλο το υπόλοιπο είναι μια αναμονή». Στο διάστημα αυτό όλο και κάτι κάνουμε. Έτσι και η συγγραφέας χειρίζεται με τέτοιο τρόπο τον χρόνο ώστε να μας προετοιμάσει για το τέλος. Γιατί όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος.
 
sonorh2114
 
   Διαδρομές σε τόπους. Ταξίδια στα οποία πάμε και ερχόμαστε. Η κυρία Δάγλα έχει στήσει έναν χρόνο που ακροβατεί σε αυτά τα δυο. Πάντα κινδυνεύει να πέσει αλλά ποτέ δεν πέφτει. Πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, με αυτό τον χρόνο ακροβάτη, ανακαλύπτουμε το πέρασμα των ετών, των μηνών, των ωρών και των εποχών. Ο κύριος Καμτσής μας αναλύει το βιβλίο από μια ποιητική οπτική και μας εξομολογείται ότι βίωσε το βιβλίο σαν ένα μυθιστόρημα. «Αυτή για εμένα είναι η επιτυχία ενός βιβλίου».
 
   Δέσποινα Κοσμοπούλου, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αναφέρεται στο κείμενο και στον τρόπο που αφέθηκε η συγγραφέας κατά τη διάρκεια της συγγραφής του. «Το ζήτημα σύμφωνα με τη Δάγλα» αναφέρει η ομιλήτρια «είναι το πώς διαχειρίζεται κανείς τον χρόνο που του δίδεται. Η συγγραφέας, μέσα από το ανατρεπτικό και τολμηρό της ύφος, μας καλεί να επανεξετάσουμε το ζήτημα του χρόνου. Μας προτρέπει να μελετήσουμε πώς μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να γίνει κύριος του χρόνου του, με άλλα λόγια να μην σκέφτεται το βιολογικό του ρολόι, αλλά τη δύναμη που έχει μέσα του».
 
sonorh2120
 
 
   Η παρουσίαση ήταν μια εξαιρετική αφετηρία προς την επιστροφή μας σε μια ζωή που μας έλειψε. Το βιβλίο αποτελεί έναν τέλειο κόσμο μελέτης, ειδικά στις ημέρες που βιώνουμε. Μου άφησε μια περίεργη γεύση αυτή του χρόνου που έχουμε και δεν τον εκμεταλλευόμαστε. Τον χρόνο που αφαιρούμε από το ρολόι της ζωής μας, δίχως να δίνουμε σημασία στο αηδόνι που κελαηδά, στο θρόισμα των φύλλων, που ο ήχος τους μας γυρίζει σε μια σημαντική μας ανάμνηση.
 
Όλα είναι χρόνος, όλα είναι Σονόρχ.
Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη
 
sonorh2115
 
…ΕΝ ΑΡΧΉ ΗΝ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ….
 
   Όταν ένα βιβλίο ξεκινάει έτσι, στέλνει τα μηνύματά του. Όταν δε αυτό κυκλοφορεί πάνω ακριβώς στην πρώτη καραντίνα, καταλαβαίνεις ότι είναι ένα βιβλίο με αντοχές, αλλά και ιδιαιτερότητες. Ένα βιβλίο που γυρίζει τον χρόνο προς τα πίσω, προσπαθώντας να παγώσει τον χρόνο που υπήρχε η καραντίνα, κρατώντας τον απομονωμένο, θέλοντας να μεγαλώσει τον χρόνο που έχουμε για να το απολαύσουμε, δίνοντάς μας πίσω κάποια «χρωστούμενα». Αν και μετά την πρώτη μετά την καραντίνα παρουσίαση στον ιδανικό χώρο του Ιανού, μάλλον εμείς χρωστάμε κάτι στη συγγραφέα. Ένα ευχαριστώ για το σόνορχ της…
 
Νάσος Κονίτσας
 
sonorh2116
 
Joomla Social by OrdaSoft!