= Παρουσίαση του βιβλίου «Ο προφήτης του θεού» @ Public
Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

loogoo

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο προφήτης του θεού» @ Public


   Ο διακεκριμένος συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ βρέθηκε για μια μέρα στην Αθήνα, προσκεκλημένος από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο.
Την παρουσίαση συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ο οποίος μας διάβασε και αποσπάσματα του βιβλίου.
 
zilber01
   Σε ένα κατάμεστο καφέ, υπό το γλυκό ήχο της βροχής, ο αγαπημένος συγγραφέας μας μίλησε για το νέο του «παιδί». Το βιβλίο μιλά για το Μωάμεθ, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα του Ισλάμ, την Αίγυπτο, μιλά για τους σύγχρονους ισλαμιστές, το ρόλο της θρησκείας και την παρανοϊκή συμπεριφορά μιας χούφτας ανθρώπων που τρομοκρατούν τον πλανήτη στο όνομά της.

   Το βιβλίο έχει συναρπαστικά μέρη, στο πρόσωπο του γραφιά βρίσκουμε τον άνθρωπο που θέλει να αποτυπώσει στο χαρτί τα λόγια του Μωάμεθ.

   Μέσα από την έρευνα που έκανε ο Σινουέ ανακάλυψε πως 70 χρόνια μετά το θάνατο του προφήτη κάποιος από τη Σαουδική Αραβία καταπιάστηκε για να αποτυπώσει το λόγο του στο χαρτί. Έγιναν επτά αντίτυπα, από τα οποία τα έξι χάθηκαν μετά το θάνατο του συγγραφέα. Το έβδομο αντίτυπο χρησιμοποίησε ένας Ιρακινός για την ερευνά του και ο Σινουέ από αυτό το αντίτυπο βρήκε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για το βιβλίο του. Και πάνω σε αυτό το αντίτυπο έγιναν όλες οι μετέπειτα αναλύσεις των ιστορικών ως προς το έργο και την προσωπικότητα του Μωάμεθ.
 
zilber02
   Το στοιχείο που εξέπληξε τον Σινουέ, μέσα από την έρευνα που έκανε, ήταν πως ο Μωάμεθ κατάφερε μέσα σε είκοσι χρόνια να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία.

   Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για το Κοράνι, απάντησε πως τα λόγια του Μωάμεθ ήταν φτιαγμένα για μια εποχή που όλα ήταν διαφορετικά. Στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολο να ενστερνιστείς αυτές τις απόψεις. Αποκάλεσε «τρελούς» εκείνους που πιστεύουν τούτη την εποχή ότι αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και μας επισήμανε πως το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά και κοινωνικό πρόγραμμα. Η μιζέρια, η φτώχεια, η έλλειψη κουλτούρας, η αμάθεια, τα πολιτικά παιχνίδια, είναι αυτά που συμβάλουν σε όλο αυτό το πάθιασμα. Εναποθέτουν τη μοίρα τους στη θρησκεία.

   Ο Μωάμεθ όμως είχε δύο ιδιότητες, αυτή του προφήτη και αυτή του πολεμιστή. Σαν άνθρωπος είχε αδυναμίες, είχε έντεκα γυναίκες και έντεκα παιδιά. ‘Έλεγε δε πως τρία πράγματα αγαπούσε. Τις γυναίκες, τα αρώματα και την προσευχή.

   Στο βιβλίο ακόμα θα βρούμε έναν απαγορευμένο παθιασμένο έρωτα, όπως μας αποκάλυψε η για πολλά χρόνια μεταφράστρια των βιβλίων του Σινουέ στις εκδόσεις Ψυχογιός, η κα Βασιλική Κοκκίνου .

   Όπως αναγράφει δε και στη σημείωση του βιβλίου του «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οποιαδήποτε βιογραφία του προφήτη του Ισλάμ είναι απλώς ένα μυθιστόρημα, ευελπιστούμε, ιστορικό. Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται στον ιστορικό είναι το ακόλουθο και δίνεται συνοπτικά από τον Χάραλντ Μότζκι στο The Origins of Islamic Jurisprudence. ‘Από τη μια, δεν είναι δυνατόν να γράψει κάποιος μια βιογραφία του προφήτη χωρίς να κατηγορηθεί για μη τεκμηριωμένη αξιολόγηση των πηγών, ενώ, από την άλλη, όταν προβαίνει σε μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση των πηγών, είναι απλώς αδύνατον να γράψει μια τέτοια βιογραφία’».

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Εκθέσεις & Εκδηλώσεις