Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

Πού πας καλέ μου λουστράκο; Λάκης Παπαδόπουλος

 
   Φανταστείτε «μόλις» τα παρακάτω. Βρίσκεστε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάνετε εκπομπή με κοινό, προσποιείστε ότι το κοινό σας ακούει από το σπίτι του και δεν βρίσκεται εκεί μπροστά σας, έχετε έναν εξαιρετικό πιανίστα που δίνει πνοή στα κομμάτια που «παίζουν off air» και έχετε και καλεσμένο. Και κάθε φορά διαφορετικό! Ο Αλέξανδρος Καναβός και η Παναγιώτα Χαϊδεμένου είναι οι ραδιο-φονικοί παραγωγοί, ο Χρήστος Θεοδώρου βρίσκεται κατ’ ουσίαν πίσω από τα πλήκτρα και στο λιμπρέτο της παράστασης πίσω από τις μουσικές επιλογές. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κωστή Καπελώνη και τα πανέξυπνα και άκρως χιουμοριστικά κείμενα υπογράφει ο Κωστής Γωγιός. Το όλο θέμα είναι ιδέα του πανταχού παρόντα Παύλου Λάμπρου και αποτελεί ένα πολύ φρέσκο και πολύ δροσερό ιντερμέδιο ανάμεσα σε μέρες και νύχτες δουλειάς και τρεξίματος.
 
Loustrakos 2020 
   Η Παναγιώτα και ο Αλέξανδρος κάνουν μαζί εκπομπή. Τίτλος της «Πού πας καλέ μου Λουστράκο;» και θέμα της… εεε… διάφορα θέματα της καθημερινότητας, το εξής ένα. Η αγάπη μεταξύ των δύο παραγωγών στον αέρα και το κράξιμο αναμετάξυ τους εκτός αέρα. Οι θαυμάσιες εναλλαγές ατάκας και οι ευφάνταστοι χαρακτηρισμοί μας έκαναν πολλές φορές να γελάσουμε και θα πρέπει να πω ότι το καταφχαριστήθηκα όλο αυτό. Ιδίως επειδή ανάμεσα στα χαριτωμένα, τα δύο παιδιά θίγουν και σοβαρές καταστάσεις στη χώρα μας και πετάνε τα βέλη τους εκεί που πρέπει. Πέρα από όλα τούτα όμως, έχουμε και τη διάδραση των επάνω στη σκηνή με εκείνους από κάτω. Λίγο πριν αρχίσει «το έργο» θα ακούσετε ένα μήνυμα από τα ηχεία, αλλά όχι για να κλείσετε τα τηλέφωνά σας. Αντιθέτως, το μήνυμα είναι προτρεπτικό! Ενεργοποιήστε τα!

   Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα που θα σας υποδείξουν τα δύο παιδιά, μπορείτε να γράψετε το μήνυμά σας, το οποίο μάλιστα θα «παίξει» μετά από λίγα λεπτά, αφού ένας προτζέκτορας «πετάει» στην οθόνη πίσω από τους δύο παραγωγούς τα μηνύματα της βραδιάς. Ομολογώ χωρίς καθόλου ντροπή ότι δεν κρατήθηκα. Μπήκα, έγραψα, ανέβασα και όταν το είδα το χάρηκα που κάποιοι γύρω μου γέλασαν.
 
loustrakos2021

   Στη συνέχεια… η ώρα του καλεσμένου. Ο Λάκης Παπαδόπουλος, άλλως Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ, ανέβηκε στη σκηνή και έκατσε ανάμεσα στα δυο παιδιά. Απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις, μίλησε για διάφορους συνεργάτες του, διάφορες καλλιτέχνες στους οποίους έχει δώσει τραγούδια του. Και είναι πολλοί αυτοί οι καλλιτέχνες. ΠΟΛΛΟΙ όμως! Ο Λάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την Αρλέτα, αλλά και το Μητροπάνο, μίλησε για τα τραγούδια του και κοίταξε πίσω στο παρελθόν μπόλικες φορές. Πολύ γλυκύς, πολύ ήπιος και με λεπτή αίσθηση του χιούμορ, απάντησε σε ερωτήσεις για το υλικό που έχει συνθέσει, την έμπνευσή του και τις επιρροές του. Από τα λεγόμενά του καταλάβαμε ότι ασπάζεται πως «Η μουσική είναι μία». Δεν θα γινόταν αλλιώς άλλωστε. Ο άνθρωπος που έχει δώσει την ψυχή του σε μοναδικά τραγούδια όπως «Ο κουρσάρος», «Τα ήσυχα βράδια», «Για να σ’ εκδικηθώ» και πολλά πολλά ακόμα, είναι ένας πραγματικός κύριος, με ήθος, με αρχές. Και αυτό φάνηκε περίτρανα από τον τρόπο ομιλίας του και τις απαντήσεις που έδινε από καρδιάς.

   Κάτι που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση είναι το γεγονός ότι τα τραγούδια αποδόθηκαν από τον Αλέξανδρο και την Παναγιώτα ζωντανά και μάλιστα τόσο καλά, που ήταν τουλάχιστον συγκινητικό. Είναι μια θαυμάσια ιδέα, είμαι ευτυχής που παρακολούθησα και υπόσχομαι να φροντίσω να είμαι συχνά-πυκνά παρών σε τούτη τη θαυματουργή ραδιοφωνική εκπομπή. Είναι ό,τι πρέπει για την ψυχή!

Κώστας Κούλης
 
loustrakos2022
Αντί επιλόγου: πριν κάποια χρόνια βρίσκομαι σε μια εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο, στον οποίο έχει κληθεί να παίξει ο Λάκης. Πριν από κείνον ανοίγει μία μπάντα από πιτσιρικάδες, η οποία είναι εκστασιασμένη που θα παίξει μπροστά από τόσο κόσμο και πριν το σπουδαίο καλλιτέχνη. Δυστυχώς, ενώ τους έχουν υποσχεθεί συγκεκριμένο χρόνο, οι κλασσικές κυράτσες/δημοτικές σύμβουλοι και υπέρτατα ανευθυνοϋπεύθυνες, κάνουν νόημα στα παιδιά να σταματήσουν (έχουν δεν έχουν παίξει το τρίτο κομμάτι τους), «λόγω περιορισμένου χρόνου». Προφανώς οι ατελείωτες χαιρετούρες και λοιπές αηδίες πήραν τη μερίδα του λέοντος. Το συγκρότημα αντιδρά, το φιλότιμο φλέγεται και ο Λάκης μπαίνει στην κουβέντα και παίρνει το μέρος των παιδιών. Χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!
 
loustrakos2023
 
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Παίζουν οι: Αλέξανδρος Καναβός, Παναγιώτα Χαϊδεμένου
Ιδέα-Σύλληψη: Παύλος Λάμπρου
Κείμενα: Κωστής Γωγιός
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νάγια Παπαπάνου
Μουσική Σύνθεση: Χρήστος Θεοδώρου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωστής Καπελώνης
Video: Αννίτα Σπιθάκη
Εικαστικά - Γραφιστικά - Application: The Smiling Hippo
Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Καραγιάννη
 
INFO:
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πειραιώς 206, Ταύρος
Τ. 210 3418550
Κάθε Δευτέρα στις 20:30
Τιμές εισιτηρίων:
10 € κανονικό, 8 € φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, άνω των 65
Joomla Social by OrdaSoft!