= Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά
Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

loogoo

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά

 
Ανυπότακτες Μαρτυρίες
 
   Στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί από την Παρασκευή 31 Μαΐου την ατομική έκθεση της Κωνσταντίνας Βαλερά «Ανυπότακτες Μαρτυρίες».
 
   Παραφράζοντας τον τίτλο της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου «Ανυπότακτη Πολιτεία», η Κωνσταντίνα Βαλερά μεταφέρει στον καμβά τα στιγμιότυπα που απαθανάτισε ο φακός τριών φωτογράφων στα τέλη της δεκαετίες του ‘40 και αποτυπώνουν την τραγική καθημερινότητα των ανθρώπων που βίωναν τις συνέπειες του Εμφυλίου σε συνθήκες λιμοκτονίας.
 
   Οι εικόνες της φτώχειας και των συσσιτίων, που αναβιώνουν γύρω μας στην Ελλάδα της κρίσης, γίνονται η γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Τα έντονα χρώματα και η εξπρεσιονιστική πινελιά, που παραπέμπουν συνήθως σε ξένοιαστα και ευχάριστα θέματα, χρησιμοποιούνται εδώ για να αναδείξουν τη θέληση για ζωή, την αισιοδοξία των ανήσυχων πνευμάτων.
 
   Με την ιδιαίτερη τεχνική και το προσωπικό της ύφος, η νέα εικαστικός που ζει στη Φλώρινα, προκαλεί τον επισκέπτη της έκθεσης να εξετάσει με αισιόδοξο βλέμμα την ιστορική μνήμη μιας δύσκολης εποχής. Οι αποδομημένες πινελιές που συνθέτουν τα έργα αναιρούν τους περιορισμούς της εικόνας και αφήνουν τις ανυπότακτες ψυχές αυτών των ανθρώπων να αναπνεύσουν και να αφηγηθούν την ιστορία τους.
 
   Ανάμεσα στα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση ξεχωρίζουν Το Μεγάλο Συσσίτιο, που προέκυψε από τη σύνθεση επτά μικρών φωτογραφιών, και Η Αγορά για τη ζωντάνια τους και τη δύναμη των συναισθημάτων που προκαλούν οι εκφράσεις των προσώπων, αντικατοπτρίζοντας το πάθος και το ταλέντο της Κ. Βαλερά.
 
   Όπως μας είπε η ίδια, με την έκθεση αυτή και την αισιόδοξη ματιά της θέλησε με ευαισθησία και σεβασμό να επαναφέρει στο προσκήνιο εικόνες που όσοι δεν γνωρίζουν θα μάθουν και όσοι είναι ήδη ενήμεροι δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Το αποτέλεσμα την δικαιώνει και μας γεμίζει ενδιαφέρον για τις επόμενες δημιουργίες της.

Δήμητρα Τσιούνη

Η Κωνσταντίνα Βαλερά γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, απ’ όπου αποφοίτησε το 2012.
 
Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας
Βας. Σοφίας, Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής
Διάρκεια Έκθεσης: 31/5 – 16/6/2013
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 - 20:00
                            Κυριακή 10:00 - 14:00
 
H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Joomla Social by OrdaSoft!

Εκθέσεις & Εκδηλώσεις