= Dialogue in the Dark! Στο θέατρο Badminton
Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

loogoo

Dialogue in the Dark! Στο θέατρο Badminton

 
   Για όσους δεν έχετε ακούσει τι ακριβώς είναι, ίσα που προλαβαίνετε! Μήνες τώρα το επισκέφτηκα, μήνες προσπαθώ να γεμίσω μια λευκή σελίδα για να μεταδώσω την εμπειρία. Μα υπάρχουν κάποιες φορές που οι λέξεις γίνονται φτωχές και ό,τι και να πεις ό,τι και να γράψεις δεν αρκεί για να καταφέρεις να περιγράψεις.
 
dialoguedark
 
   Ας τα πάρουμε από την αρχή. Έμαθα γι αυτό τυχαία μέσα από κάποιο site στο ιντερνέτ και ο τίτλος του τράβηξε την προσοχή μου.
 
Dialogue in the Dark! Στο θέατρο Badminton!
 
   Τι σημαίνει όμως αυτό; Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης οι επισκέπτες καλούνται σε μια βόλτα προσομοίωσης του κέντρου της Αθήνας να γνωρίσουν σημεία γνώριμα με όλες τις αισθήσεις τους, χωρίς την όρασή τους. Δηλαδή οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα ανθρώπων (όχι πάνω από 8 άτομα) σε μια βόλτα downtown στο απόλυτο και ολοκληρωτικό σκοτάδι!
 
dialoguedark01
 
   7.000.000 επισκέπτες από πάνω από 30 χώρες έχουν λάβει μέρος σε αυτό το πρωτοποριακό δρώμενο. Βασιζόμενοι στους ήχους, στην αφή, στη θερμοκρασία και φυσικά στους τυφλούς οδηγούς ανακαλύπτεις από την αρχή όλες τις απλές και δεδομένες σου δραστηριότητες. 80 λεπτά περίπατος μπορεί να σου αλλάξει όλη σου την κοσμοθεωρία και να σου δημιουργήσει μια διαφορετική συνείδηση.
 
   Το "Dialogue in the Dark" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988. Χαρακτηρίστηκε ως «Βαθιά φιλοσοφική εμπειρία» (Harretz) και «Μια έκθεση που μας διδάσκει ν' αντικρίζουμε, μέσ' από το σκοτάδι, την πραγματικότητα» (Corrieredella Serra). «Οι θεατές ανακαλύπτουν στο σκοτάδι την ίδια την ανθρωπιά τους», όπως έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
dialoguedark02
 
   Προσωπικά, το "Dialogue in the Dark" ήταν μια αποκάλυψη! Μέσα στο σκοτάδι ξαναγεννιέσαι! Όταν τα φώτα έκλεισαν, όλοι όσοι ήταν μέλη στο γκρουπ βοηθούσαν ο ένας τον άλλο και μαζί ανακαλύπταμε κρυμμένους θησαυρούς, όπως ένα άγαλμα στην μέση της πλατείας, μια πηγή που ανάβλυζε νερό. Είδαμε πώς περνάμε δρόμους, πώς μας φράζει την πορεία μας ένα μηχανάκι πάνω στο πεζοδρόμιο, πώς ψωνίζουμε ρούχα ή διάφορα μπαχάρια, πώς μυρίζουν τα λουλούδια και πώς να χρησιμοποιούμε το μετρό.
 
   Η πιο δυνατή μου στιγμή όμως ήταν στο μπαρ που ήπιαμε, φάγαμε και συζητήσαμε με τον εξαιρετικό οδηγό μας!Πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να σε επηρεάσει και να σε αλλάξει είναι σχεδόν τρομαχτικό.Ο οδηγός μας ονομάζεται Γιάννης και έχασε ολοκληρωτικά την όραση του όταν έγινε 23 χρονών. Από το Γιάννη πήρα μαθήματα ζωής που μια ολόκληρη ζωή να ζούσα, ίσως να μην τα μάθαινα ποτέ μου!
 
   Έμαθα πως νιώθει κάποιος όταν ο κόσμος του κλονίζεται και ο ίδιος επαναπροσδιορίζεται από την αρχή με άλλα δεδομένα, άκουσα τι σημαίνει θυμός και πώς στο τέλος το νικάς με αγάπη και χαμόγελο και καταλήγεις στο ότι μέσα από τα άσχημα γίνεσαι αν θες πολύ καλύτερος άνθρωπος. Άκουσα και ακόμα σκέπτομαι και μαθαίνω τι σημαίνει να αποδέχεσαι, να συγχωρείς, να μην ντρέπεσαι να φοβηθείς και να αγαπάς, εσένα και τους άλλους γύρω σου.
 
dialoguedark03
 
   Επιπλέον έμαθα πως όταν ένας τυφλός επιλέξει σε κάποιο Μ.Μ.Μ. να παραμείνει όρθιος και κοντά στην πόρτα, κάποιον λόγο θα έχει, οπότε η καλή μας πρόθεση και καρδιά να τον καθίσουμε υποχρεωτικά, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μάλλον να τον κάνει να ντραπεί!
 
   Ό,τι και να γράψει κανείς, όσα λόγια και αν ειπωθούν, αν δεν το ζήσεις δεν θα το καταλάβεις ποτέ! Είναι μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες στην ζωή μου μέχρι σήμερα, μια εμπειρία που ακόμα σκέφτομαι και αναλύω, μια εμπειρία που σαν άνθρωπο και προσωπικότητα με πήγε ένα βήμα παρακάτω.
 
   Εποχή της λιτότητας! Λιτοδίαιτοι στα χρήματα, στα συναισθήματα, στην ανθρωπιά! Το "Dialogue in the Dark" μπορεί να το αλλάξει αυτό και να σας κάνει πλούσιους, τουλάχιστον ως προς τα δύο σκέλη των συναισθημάτων και της ανθρωπιάς!
 
   Δοκιμάστε το! Αγκαλιάστε το φως στο σκοτάδι και σας υπόσχομαι, ούτε ίδιοι θα βγείτε ούτε θα το μετανιώσετε!
 
Χάρις Μολυβιάτη
 
Πληροφορίες εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο εισιτήριο: 10€ (παιδικό/σπουδαστικό/ανέργων/ΑΜΕΑ)
Ομαδικά πακέτα 6 έως 8 ατόμων: 55€
Ειδικές τιμές για σχολεία.

Κρατήσεις:
Ταμείο θεάτρου Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή - τηλ. 210 8840600
Joomla Social by OrdaSoft!

Εκθέσεις & Εκδηλώσεις