Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

Αιώνιος Καλπασμός - Ανταπόκριση παρουσίασης του βιβλίου

 
   Τρία λεπτά περπάτημα (με το ρολόι) χρειάστηκαν από τον σταθμό του μετρό Ακροπόλεως μέχρι το μουσείο! Ένας υπέροχος μεσημεριανός περίπατος στο γνώριμο - απ' άλλη εποχή φερμένο – πλακόστρωτο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιάνη "ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, αιώνιος καλπασμός".
 
kalpasmos02   Στάθηκα έξω από το μουσείο και κοίταξα προς το επιβλητικό κομμάτι του βράχου που βρισκόταν στην οπτική μου γωνία. Δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη επιλογή χώρου για την παρουσίαση του βιβλίου, που αποτυπώνει και αναλύει τη ζωή μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο μουσικό και κατ' επέκταση στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας. Κάτω από την σκιά του "Αιώνιου πολιτισμού» γινόταν η παρουσίαση του "Αιώνιου Καλπασμού"!
 
   Πέρασα τον έλεγχο και μπήκα μέσα στην αίθουσα του αμφιθεάτρου. Ο χώρος, γεμάτος από εξέχουσες προσωπικότητες. Στο βάθος της αίθουσας, πίσω από το πόντιουμ - ως συντονιστές - στέκονταν η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου και η πιο γνώριμη φωνή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, ο Αλέξης Κωστάλας! Θερμοί υποστηρικτές και ομιλητές για το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη αλλά και το έργο και τη ζωή του Βασίλη Τσιτσάνη ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Μανιάτης, Γιώργος Παπαδάκης και Παύλος Τσίμας, οι συγγραφείς Θεόφιλος Αναστασίου και Γιώργος Μανιώτης, η Βαλεντίνη Ρήγα, καθηγήτρια κοινωνικής κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών και βέβαια ένας από τους μεγαλύτερους στιχουργούς που έχει βγάλει αυτή η χώρα, ο "ξεχωριστός" Λευτέρης Παπαδόπουλος!
 
   Όσοι είχαν την τύχη να συναναστραφούν το Βασίλη Τσιτσάνη αναφέρθηκαν στο μοναδικό ταλέντο του, στην απίστευτη ικανότητά του να εξερευνεί και να καταθέτει στα τραγούδια του καινούργιους μουσικούς δρόμους, στην εργατικότητα και στο πόσο αφιερωμένος ήταν στην τέχνη του, στη σεμνότητα και την καλοσύνη που ήταν από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του!
 
kalpasmos05
   'Ενα από τα κλου της παρουσίασης ήταν η ομιλία του Λευτέρη Παπαδόπουλου που εννοείται ότι "καταχράστηκε" το χρόνο που του είχε δοθεί για να μιλήσει για το βιβλίο (εξάλλου πώς θα μπορούσε η φιλία μιας ζωής που είχαν οι δυο δημιουργοί να χωρέσει σε πέντε λεπτά)! Ο χειμαρρώδης Λευτέρης Παπαδόπουλος ξεκίνησε να μιλάει και η αίθουσα ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο ραδιόφωνο, με τους ακροατές να ακούνε προσεκτικά το στιχουργό να περιγράφει με πικάντικο τρόπο τις στιγμές που έζησε με το Βασίλη Τσιτσάνη. Ο θαυμασμός του για τις δημιουργίες και το "Σπαρτιάτικο" τρόπο ζωής του Τσιτσάνη, όπως επίσης και για το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη ήταν διάχυτος!
 
kalpasmos09 
    Η παρουσίαση συνεχίστηκε με τους ηθοποιούς Λεωνίδα Κακούρη και Βίκυ Παπαδοπούλου - οι οποίοι έπαιζαν και στη μουσική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Σερσέ λα φαμ", που είχε σαν γνώμονα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη - να διαβάζουν αποσπάσματα από τον "Αιώνιο Καλπασμό".

   Ο τρόπος γραφής του Γιώργου Λιάνη και η υπέροχη ανάγνωση των ηθοποιών μου έδωσαν τα εχέγγυα που χρειαζόμουν για το τι θα "ανακάλυπτα" στις σελίδες του βιβλίου που κρατούσα στα χέρια μου.
 
   Η εκδήλωση τελείωσε με τον πιο ταξιδιάρικο και συγκινητικό τρόπο! Οι ήχοι από το μπουζούκι του Χρήστου Νικολόπουλου και οι θεσπέσιες φωνές των Χαρούλα Λαμπράκη, Γιώτα Νέγκα, Λεωνίδα Κακούρη, Βίκυ Παπαδοπούλου γέμισαν το χώρο! Το κοινό σαν μια μάζα άρχισε να χτυπάει ρυθμικά παλαμάκια και να τραγουδάει το δεύτερο "εθνικό ύμνο" της πονεμένης ετούτης χώρας!
 
Συννεφιασμένη Κυριακή, μοιάζεις με την καρδιά μου…
 
Μαρία Ασημακοπούλου
 
kalpasmos08
Joomla Social by OrdaSoft!