Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι

bookpazar2
   Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι, θα σου αγοράσω ... ένα βιβλίο! Μπορεί να μη βγάζει ήχους, όπως τα ζωάκια της τηλεόρασης, αλλά εξημερώνει τα ήθη και μας κάνει (καλύτερους) ανθρώπους. Κι ο άνθρωπος είναι ένα ζώο κοινωνικό και καταναλωτικό, που εκτονώνει τις αγοραστικές του ορμές σε οτιδήποτε μπορεί να του προσδώσει κύρος κι επιφάνεια. Ενίοτε και σε βιβλία, που δεν προσφέρονται ακριβώς για επιφανειακούς τύπους. Αλλά κανείς δεν ξέρει κατά βάθος (δηλ πίσω από την επιφάνεια) αν ο άλλος θα διαβάσει όντως τα βιβλία που αγόρασε, ή αν θα τα έχει σα μπιμπελό για τη διακόσμηση της βιβλιοθήκης του.

   Ο homo consumus λοιπόν, βαφτίζει το παζάρι εκποίησης bazaar, για να νιώσει ευρωπαϊκή φινέτσα, παίρνει στην είσοδο ένα καλάθι, όπως στο σούπερ μάρκετ, στοιβάζει με το κιλό τα βιβλία που του γυάλισαν, και συναγελάζεται στις ουρές των ταμείων, για να νιώσει την αγοραία χαρά της αγοράς που έκανε. Αυτό το είδος βεβαίως σπανίζει σε μια εκποίηση απούλητου στοκ, αφού προτιμά κατά κανόνα το λούστρο του καινούριου, που είναι στη μόδα. Ποιος είπε όμως ότι το καλό βιβλίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι καινούριο κι ακριβό; Σίγουρα όχι όσοι πέρασαν, έστω μία φορά, την είσοδο του παζαριού.

   Εκεί λοιπόν μπορείς να βρεις συγκεντρωμένη μια σπάνια ποικιλία βιβλίων κι αναγνωστών παντός είδους.

   Μπεστ σέλερ, άρλεκιν, μπροσούρες, δοκίμια, μυθιστορήματα, κόμικ (για παιδιά και για... ενήλικους). Παρτιτούρες κλασικών έργων και βιογραφίες των μεγαλύτερων «αγίων» του πενταγράμμου.

   Υποψιασμένους και περαστικούς, «κουλτουριάρηδες» και δήθεν που προσπαθούν να τους μοιάσουν. Βιβλιοφάγους που «τη βρίσκουν» με τη μυρωδιά ενός παλιού, δερματόδετου τόμου. Συλλέκτες που κυνηγάν παλιούς τίτλους, που τους θεωρούσαν εξαντλημένους. Σινεφίλ και θεατρόφιλους, εραστές της κλασικής λογοτεχνίας, ιστοριοδίφεις κι αρχαιολάτρεις. Μαθηματικούς, φυσικούς και φιλόλογους. «Πεφωτισμένους» δεξιούς κι εναλλακτικούς αριστερούς. Παλαιοκομμουνιστές κι αναρχικούς. Κεντρώους κι απολίτικους.

bookpazar3   Ένα μωσαϊκό με όλα τα χρώματα της κοινωνίας, στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί όπου ο δήμος αφαίρεσε πριν τα Χριστούγεννα τα παγκάκια από το γειτονικό πάρκο, για να μη βρίσκουν καταφύγιο οι άστεγοι και χαλάνε τη βιτρίνα της χαράς του καταναλωτή –που πρέπει να γυρίζει πάντα κεφάτος από τα ψώνια του, όπως λέει και το σλόγκαν της διαφήμισης. Κι όπου το όνομα της πλατείας είναι «ασορτί» με τους κλαυθμούς και τις δυσκολίες μιας «μίζερης» εποχής, αλλά τελείως παράταιρο με τα βιβλία που μπορούν να σου προσφέρουν ένα αληθινό καταφύγιο. Όχι τα παγκάκια, ή την εφήμερη χαρά μιας αγοράς. Αλλά την χαρά της ανάγνωσης, που περιέχει –λεκτικά και νοηματικά- την χαρά της γνώσης, και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

   Μακάριοι οι πτωχοί στην τσέπη, που δεν ξεχνάν να καλλιεργούν το πνεύμα τους. Και το παζάρι βιβλίου προσφέρεται γι’ αυτό ακριβώς.

Βασίλης Κρίτσας

bookpazar1
Joomla Social by OrdaSoft!