Εκθέσεις & Εκδηλώσεις

loogoo

Μελωδίες Aπό Tαινίες Tης Disney

11-3-2012 Live @ Mεγαρο Μουσικής, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  
 

disneya001  Μια μουσική παράσταση που θα την χαρακτήριζα ως ένα υπέροχο ταξίδι  πίσω στο χρόνο με «καπετάνιο» τον μαέστρο Χάρη Ηλιάδη, «χρονομηχανή» την Συμφωνική ορχήστρα Θεσσαλονίκης και προορισμό τις γλυκές μας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Την Κυριακή το πρωί, στις 11 Μαρτίου, διεξήχθη η 6η και τελευταία συναυλία της παιδικής μουσικής παράστασης  “Μελωδίες από ταινίες της Disney”, που ειλικρινά δεν ξέρω αν την απόλαυσαν περισσότερο, οι γονείς ή τα παιδιά !!!!!

   Το Μέγαρο Μουσικής είχε μετατραπεί σε έναν τεράστιο “παιδικό σταθμό”, αφού όπου και να γύριζε κάποιος το βλέμμα του αντίκριζε μικρά ανθρωπάκια του ενός μέτρου, που ξεχύνονταν στα διαζώματα, με την ενεργεία και τα γέλια τους να κατακλύζουν την αίθουσα. Ήδη από την παρασκευή το μεσημέρι η παράσταση ήταν sold-out, και όντως δεν υπήρχε ούτε μια άδεια θέση. Επειδή όμως ο κόσμος καθυστέρησε στην προσέλευση του, η παράσταση άργησε να ξεκινήσει περίπου 20 λεπτά.

    Όπως και εύκολα εννοούμενο από τον τίτλο της παράστασης, η Ορχήστρα ερμήνευσε μουσική από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του Walt Disney όπως, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Αλαντίν», «Μουλάν», «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» και άλλα. Η είσοδος του μαέστρου στην αίθουσα επισήμανε την έναρξη της παράστασης και το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
 
   Το γνωστό Εμβατήριο του Mickey  «Mickey mouse march» ξεκίνησε να παίζει από τα ηχεία και ο Mickey Mouse με σάρκα και οστά ξεπρόβαλε, και άρχισε να τρέχει ανάμεσα στους διάδρομους και να χαιρετά το κοινό και τα παιδιά, τα οποία ξετρελαμένα, ξέσπασαν σε τσιρίδες χαράς και χειροκροτήματα. Ο Mickey αποχωρεί από την αίθουσα και ο μαέστρος σηκώνοντας την μπαγκέτα του, δίνει το σήμα  για την έναρξη του μουσικού μας ταξιδίου. Η συμφωνική ξεκίνησε να παίζει, ενώ ταυτόχρονα, πίσω ακριβώς από την ορχήστρα,  γίνονταν προβολή με στιγμιότυπα των αντίστοιχων κινούμενων σχεδίων.

disneya005   Επειδή σε κάθε ταινία κινουμένων σχεδίων, οι μελωδίες που την συνοδεύουν είναι παρά πολλές, είναι αδύνατο να παιχτεί όλη η μουσική  της ταινίας σε μία συναυλία, οπότε γίνεται μια σύνθεση των κυρίων μουσικών θεμάτων της ταινίας, σε ένα μουσικό κομμάτι, το όποιο στην συγκεκριμένη περίπτωση ονομάζεται «συμφωνική σουίτα» λόγω της μουσικής του φύσης. Η αφηγηματική εισαγωγή ανάμεσα από τις σουίτες, από την Μαριάννα Μποζαπαλίδου, περιελάμβανε μια μικρή περίληψη, πληροφορίες για την ταινία, τον συνθέτη της μουσικής, και την χρονολογία της ταινίας, δίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες στον ακροατή για το επερχόμενο μουσικό έργο. Στο τελείωμα της συναυλίας, τα μπαλόνια που έπεσαν από την οροφή της αίθουσας στο κοινό, έδωσαν το ιδανικό τέλος σε αυτήν την «παιχνιδιάρικη» παράσταση.

   Όσοι λοιπόν παραβρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και παρακολούθησαν την μουσική αυτή παράσταση, είχαν την τύχη να είναι αυτόπτες μάρτυρες της «μαγείας» της δημιουργίας της μουσικής, που απλά έχουμε συνηθίσει να  «συνοδεύει» τις ταινίες και όχι να την βλέπουμε να «δημιουργείται» μπροστά μας….

  Σπάνια κάνεις μπορεί να ακούσει τόσο καλογραμμένη μουσική και όταν του δίνεται μια τέτοια ευκαιρία, είναι κρίμα να την χάσει. Ήταν ίσως μια από τις πιο ωραίες μουσικές περιπέτειες που έχω ζήσει μέχρι στιγμής, καθώς κατάφερε να κάνει όλους τους μεγάλους να νιώσουν πάλι παιδιά, μαζί με τα παιδιά τους.

Μαριαλένα Ατσκακάνη


disneya003

Εκθέσεις & Εκδηλώσεις