= Ζωή σε Πόλεμο
Βιβλία

loogoo

Ζωή σε Πόλεμο

 
Λένα Μαντά
Ζωή σε Πόλεμο
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Θα ξεκινήσω από ένα ρητό που γράφει η κυρία Μαντά στον επίλογο του βιβλίου της. «Είμαι εγώ το καθετί που μου έχει τύχει». Οι καταστάσεις, η ζωή η ίδια, σφυρηλατούν το χαρακτήρα μας. Από μικρά παιδιά παίρνουμε καλά και κακά εφόδια και καθώς αναπτυσσόμαστε μαζί με αυτά, σιγά σιγά όλα όσα «μαζεύουμε» καθορίζουν τη μετέπειτα πορεία που θα έχουμε στη ζωή.
 
zoisepolemo

   Η «Ζωή σε Πόλεμο» είναι ένα βιβλίο που μιλά για τη ζωή της, για τη σχέση με τη μητέρα της. Είναι η ζωή της Λένας μέσα από τα μάτια της. Ξεκινά από τη στιγμή που χωρίζει με τον πατέρα της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Σκληρός άνθρωπος, ήθελε να ελέγχει τις ζωές όλων. Ήταν σε πόλεμο με όλους, αδύνατο να της αλλάξεις γνώμη. Φερόταν σαν δυνάστης.

   Η Λένα Μαντά ανοίγει την καρδιά της και ξεδιπλώνει όλα όσα την έκαναν μια δυναμική γυναίκα. Μιλά για το δικό της αγαπημένο τρόπο να ξορκίζει το «κακό». Από παιδί έγραφε ιστορίες που έφτασαν να γίνουν μυθιστορήματα και η μικρή Φραντζέσκα – Λένα να γίνει μια από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες συγγραφείς. Μέσα από τις έντονες περιγραφές της συγγραφέως αντιλαμβάνεσαι πόσο παρείσακτη ένοιωθε. Πόσο σκληρά πέρασαν δεκαεννέα χρόνια, πόση υπομονή αλλά και δύναμη χρειάστηκε όλα αυτά τα χρόνια το μικρό κορίτσι για να ανταπεξέλθει. Μια μάνα που πρώτη της προτεραιότητα ήταν η δουλειά. Ένας πατέρας που απλά ήταν άφαντος, καθώς τα πρώτα χρόνια τη μεγάλωνε η μητέρα του, μια γυναίκα από αυτές που θα λέγαμε ότι έχουν κακή ψυχή ή δεν αγαπούν ούτε τα κόκκαλά τους. Η μικρή Φραντζέσκα έψαχνε το ενδιαφέρον, την αγκαλιά, το χάδι και έβρισκε «κλειστές πόρτες». Μόνη παρηγοριά το διάβασμα και η συγγραφή ιστοριών.

   Πώς είναι δυνατόν μια μάνα και ένας πατέρας να φέρονται τόσο σκληρά σε ένα παιδί; Πώς είναι δυνατόν να το κάνουν μπαλάκι για να πικάρουν ο ένας τον άλλο; Όταν γεννιέται ένα παιδί, αλλάζουν όλες οι προτεραιότητες. Έχεις ευθύνη για το νέο πλάσμα που έφερες στη ζωή. Πώς γίνεται μια γλυκιά φατσούλα να μην σου προκαλεί αγάπη και δέος; Πώς μια μάνα αφήνει το παιδί της τόσα χρόνια να μένει με τη στρίγγλα που η ίδια δεν άντεξε; Μου φαίνεται απίστευτο ότι μπορεί να υπάρχουν τόσο σκληροί άνθρωποι. Βέβαια η κοινωνία μας έχει πολλά τέτοια παραδείγματα. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός, αλλά επειδή η κοινωνία είναι σκληρή, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε και εμείς άκαρδοι. Ναι, αυτή είναι η σωστή λέξη, γιατί δεν μπορώ να θεωρήσω πως έχει καρδιά αυτός που ταλαιπωρεί ένα παιδί ή ακόμα έναν έφηβο, με γερασμένες ιδέες, μόνο και μόνο για να μπορεί μέσα από τον έλεγχο να αισθάνεται εκείνος δυνατός.
 
manta1801

   Με τη «Ζωή σε Πόλεμο» ξορκίζει τα φαντάσματα, αφήνει πίσω όλα όσα έγιναν και κρατά μόνο τις όμορφες στιγμές. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο, γραμμένο με συναισθηματισμό αλλά και ένταση. Ένοιωσα να την αγαπώ πιο πολύ μετά από αυτό το βιβλίο, ήρθα πιο κοντά με τον άνθρωπο που μας έχει χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές μέσα από τα μυθιστορήματά του.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ελλάδα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαπέντε μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.
 
Joomla Social by OrdaSoft!