= Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Μάρτιν
Βιβλία

loogoo

Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Μάρτιν

 
Πέτρος Κουτρουμπίλας
Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Μάρτιν
Εκδόσεις Πηγή

   Σας αρέσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα; Εκεί που ανακατεύονται καλοί με κακούς, εκεί που ο κακός είναι συνήθως ο καλός, μέχρι κάποιο σημείο και ο καλός είναι… μέτριος, μέχρι περίπου το ίδιο σημείο, που τελικά πέφτουν οι μάσκες και ο από μηχανής ντετέκτιβ βρίσκει τη λύση… Ο επιθεωρητής Μάρτιν, άνθρωπος με «πειραγμένο» παρελθόν και αβέβαιο μέλλον, είναι ανεπίσημα βοηθός σε υποθέσεις του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ένα από τα πολλά αστυνομικά τμήματα στο Λονδίνο, που κατοικεί. Ο ίδιος είναι κάτι από βίος και πολιτεία, στην ουσία όμως αποτελεί μία φιγούρα που θα θέλαμε πολύ να συμπαθήσουμε. Μικροκαμωμένος, οξυδερκής και πραγματικά καλός στη δουλειά του, ο κύριος επιθεωρητής έχει να αντιμετωπίσει μπόλικες υποθέσεις, έχει όμως και να αντιμαχηθεί δαίμονες του παρελθόντος και γνωριμίες που ίσως απόβαιναν μοιραίες. Συμβαίνουν διάφορα στην καθημερινότητα του Λοντίνιουμ, που χρήσουν της κριτικής ματιάς και της βοήθειάς του. Και αυτό το βιβλίο μας ταξιδεύει σε πέντε από εκείνα τα «διάφορα»…

   Ο Πέτρος Κουτρουμπίλας κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο. Ένα βιβλίο σπονδυλωτό, με έναν κορμό βασικών ηρώων και χαρακτήρων και διάφορους «καλεσμένους» κάθε φορά. Οι περιγραφές είναι ζωντανές, ο τρόπος που αφηγείται εντελώς δικός του και ίσως το καλύτερο και πιο τίμιο φιλτράρισμα των επιρροών του και η πλοκή του εξαιρετική. Ψάχνεις για να δεις τις ανακατατάξεις, το φανερό που τελικά αποδεικνύεται ασήμαντο και εκείνο το ασήμαντο που τελικά είναι όλη η ουσία του βιβλίου. Οι χαρακτήρες είναι καθημερινοί, με τα προβλήματα και τα κολλήματά τους και κάθε ιστορία εξελίσσεται γοργά, με την κάθαρση να μην είναι κάθε φορά εκείνη που θα διαλέγαμε. Αγαπάμε το Happy End, ίσως λιγότερο από το East End, η ζωή όμως έχει άλλη γνώμη. Ευτυχώς, το ίδιο και ο συγγραφέας.
 
istoriesmartin21

   Ο Μάρτιν, ο φίλος του Ρίτσαρντ – με ανσάμπλ σταρ του σινεμά και μεγάλη έφεση στον ποδόγυρο – και ο αστυνομικός της συντροφιάς, ο Φιλ, ο οποίος έχει πάντα εμπιστοσύνη στον Μάρτιν, συγκροτούν τη βασική τριάδα που ξεκινάει στους αγώνες. Μαζί τους περιπλέκονται και άλλοι χαρακτήρες, γκροτέσκοι ή συνηθισμένοι, έτσι όπως τους διαμοιράζει η πένα του συγγραφέα. Βιβλίο που ρουφιέται μέσα σε ένα απόγευμα, ιδίως αν ο καιρός δεν είναι καλός και θυμίζει λίγο από Λονδίνο και μάλιστα βαθιά φθινοπωρινό. Οι συγκεκριμένες ιστορίες έχουν να κάνουν με την αγγλική πρωτεύουσα της δεκαετίας του ’60, τότε που όλος ο πλανήτης προσκυνούσε τα μουσικά συγκροτήματα της γηραιάς και τότε που το ποδόσφαιρο έσπαζε τη μαρμάρινη εικόνα του ρολογιού που είχε κολλήσει σχεδόν μία δεκαετία πίσω.

   Ο κύριος Κουτρουμπίλας περιγράφει με θαυμάσιο τρόπο ιστορίες που λειτούργησαν κινηματογραφικά σε εμάς τους αναγνώστες. Θα λέγαμε μάλιστα πως η οπτικοποίηση ήταν άμεση και σε αυτό βοήθησε η μεγάλη άνεση στη δημιουργία σκηνικών και καταστάσεων. Μπορούσα να μυρίσω τα μάφιν του ζαχαροπλαστείου, όπως μπορούσα να δω με τα μάτια μου τους καρόδρομους σε διάφορα ξεχασμένα μεριά της μεγάλης μητρόπολης. Και κάτι τέτοιο είναι διαχρονικό. Και σήμερα να πάτε στο «Σίτυ», θα δείτε τα εντυπωσιακά, θα δείτε όμως και τα χάλια. Κάπως έτσι και τότε, πενήντα πέντε χρόνια πριν. Κάπως έτσι…
 
koutroumpilas21

   Θα φιλοξενήσουμε σύντομα τον Πέτρο Κουτρουμπίλα με συνέντευξη. Θα μάθουμε για το πώς καταφέρνει και μεταφέρει τόσο άμεσα τις ιστορίες του στον ψυχικό κόσμο μας, για το πώς καταφέρνει να μας κάνει να διαβάζουμε λέξεις και να σκεφτόμαστε παράλληλα εικόνες, ίσως και σεκάνς. Είναι ένα βιβλίο που αποτελεί πρώτης τάξεως διαπιστευτήριο για τον συγγραφέα. Καλοτάξιδο!

Κώστας Κούλης

Ο Πέτρος Κουτρουµπίλας γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Η καταγωγή του κρατά από το Αϊβαλί, τα Άνω Λιόσια και την Αγία Ευθυµία. Σπουδάζει στο τµήµα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Η συγγραφή τον κέρδισε από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του. Με ιδιαίτερη αγάπη στο µυστήριο και τη λογοτεχνία του φανταστικού, συγγράφει διηγήµατα, µυθιστορήµατα και σενάρια. Είναι ιδρυτικό µέλος της ιστοσελίδας του τρόµου και του φανταστικού, The Weird Side Daily (https://weirdsides.com/), στην οποία αρθρογραφεί, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει τον τοµέα των συνεντεύξεων και των events. Το 2018 διακρίθηκε στην τρίτη θέση σε διαγωνισµό διηγήµατος τρόµου-µυστηρίου, ενώ το 2019 πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία Διήγηµα Φαντασίας στα βραβεία Larry Niven. Τον ίδιο χρόνο, το διήγηµά του µε τίτλο "Πέρα από τον Θάνατο" συµπεριλήφθηκε στον πρώτο τόµο της σειράς The Weird Side Tales. "Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Μάρτιν" αποτελούν το πρώτο του βιβλίο.
 
Joomla Social by OrdaSoft!