Βιβλία

Βρόχος

 
Graham Masterton, Dawn Gorham Harris
Βρόχος
Εκδόσεις Λυκόφως
 
   Μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων εκδόθηκε εδώ και λίγο διάστημα από τις εκδόσεις Λυκόφως. Επτά ιστορίες γεμάτες τρόμο, σκοτάδι αλλά και έντονες συγκινήσεις. Επτά γυναίκες και επτά άνδρες δούλεψαν σε ζευγάρια και το κάθε διήγημα προσδίδει την όψη αλλά και τη συγγραφική αύρα και των δύο. Το κάθε ζευγάρι έχει το δικό του ξεχωριστό τρόπο να ταλαντεύει τις αισθήσεις αλλά και τις αντιδράσεις σου.

   Το ταξίδι σας θα ξεκινήσει από ένα μοναδικό πρόλογο του Αβέρκιου Λουδάρου, στον οποίο μιλά για τη λογοτεχνία τρόμου και την ιδέα αυτής της συλλογής. Στο «Βρόχο» συμμετέχει και ο πασίγνωστος μετρ του είδους Graham Masterton, με την Dawn Gorham Harris, με το διήγημά τους «Στραγγαλιστική λαβή». Μια ζώνη που περιφέρεται και αλλάζει αφεντικά, κρύβει ένα τεράστιο σκοτάδι, αλλά και μια αξεπέραστη λύσσα εκδίκησης. Προστατεύει τους κατόχους της με όποιο τίμημα. Εξαιρετικό, γρήγορο αλλά και θανατηφόρο…
 
vroxos

   Επόμενο ζευγάρι, η Γεωργία Καλαμαρά και ο Γιώργος Δάμτσιος στο διήγημα «Κωδικός 5410». Όλη η ιστορία κρύβεται πίσω από ένα τηλέφωνο που ΔΕΝ είναι σε λειτουργία και όμως λειτουργεί… Η Τάνια, κλεισμένη από το αφεντικό της στο δωμάτιο πανικού, θα κάνει τα πάντα για να ελευθερωθεί. Θα γίνει έρμαιο στη φωνή που ακούει από το τηλέφωνο και θα φτάσει μέχρι το θάνατο για να ζήσει. Πολύ δυνατό, γεμάτο στιγμές αγωνίας και τρόμου. Αλήθεια, μέχρι που θα φτάνατε για να σώσετε τη ζωή σας; Ένα ερώτημα που γυρεύει απάντηση μέσα από αυτό το διήγημα.

   Η Αγνή Σιούλα και ο Δημήτρης Δελαρούδης έδωσαν τις δικές τους νότες στο «Στα τέλη του Νοέμβρη». Ο Άρης βλέπει ένα συγκεκριμένο εφιάλτη, ο οποίος κάθε φορά «του λέει» την εξής πρόταση. «ΑΠΟ ΤΟΥΧ ΧΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΕΧ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΡΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ». Τι να σημαίνει; Κάθιδρος ο Άρης προσπαθεί να λύσει το γρίφο. Η απάντηση έρχεται από μια γυναίκα και τον ισοπεδώνει. Είναι ο τελευταίος από την οικογένεια ψυχοπομπών της Κρήτης και καθώς η γιαγιά του έχει πεθάνει, είναι σειρά του ίδιου να καθοδηγήσει τις αναποφάσιστες ψυχές προς τη Χοάνη. Οι βόρακες όμως καραδοκούν και η μάχη βρίσκεται προ των πυλών. Τι θα συμβεί; Έντονη γραφή, εξαιρετικά πλασμένοι οι ήρωες.

   Η Κατερίνα Θεοδώρου και ο Μάριος Δημητριάδης «γύρισαν» πίσω στο χρόνο. Στις 29 Ιουλίου του 1917 και στο “Tenebrae”. Η φρίκη ενός πολέμου θα βρει τους ήρωες του διηγήματος σε ένα ορυχείο. Οι εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν μια νέα σήραγγα. Οι φωνές που ακούν όμως τους κάνουν να σταματούν, να τρομάζουν αλλά και να απορούν. Ποιος θα μπορούσε να είναι κλεισμένος κάτω από τη γη και σε τέτοιο βάθος; Η απάντηση έρχεται, αλλά με οδυνηρό τρόπο. Δυνατή ιστορία με εξαιρετική γραφή και ένταση που σε παραλύει.

   Επόμενη ιστορία, «Universalles. Ο δρόμος προς τα Κύθηρα», από τη Francis Queen και το Γιώργο Γιαλούρη. Ένα νησί, ένας χωρισμός και μια θανάσιμη περιπέτεια περιμένουν τον ήρωα. Το ταξίδι ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά τα Παιδιά του Κρόνου έχουν άλλη άποψη και σχέδια για το νησί. Μυθολογία και παρόν μπλέκονται υπέροχα. Στιβαρή ιστορία, εξαιρετικά «στημένη» για να προδίδει συνεχώς αγωνία στο αναγνωστικό κοινό.

   Επόμενο συγγραφικό ζευγάρι η Mellissa Harloween και ο Γιώργος Γιώτσας. Το διήγημά τους με τίτλο «Το αχλάδι της οδύνης» και έχει ήρωα ένα συγγραφέα που ενδίδει στις διαστροφές του. Τι θα συμβεί αν η θεία δίκη τον πάρει στο κατόπι; Ένα είναι σίγουρο. Ο θύτης και το θύμα είναι δυο παράλληλα σύμπαντα που όμως τέμνονται. Πολύ ζωντανό, με έντονες εικόνες και απίστευτη δράση.

   Τελευταίο διήγημα του βιβλίου είναι «Το τελευταίο συστατικό». Ένα μάγος που περιμένει την ευθυγράμμιση τριών δορυφόρων στο Αρκάν. Πείθει πέντε ανθρώπους με ειδικότητα τον καθένα στο χώρο του, να του φέρουν τρία από τα τέσσερα συστατικά που χρειάζεται, με τη δικαιολογία ότι κάτι κακό έρχεται στο Αρκάν και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν. Βέβαια ο μάγος δεν είναι αλτρουιστής. Έχει άλλα σχέδια για τα τρία συστατικά αλλά και για τους πέντε ευκολόπιστους. Η Μαρία Α, Γεωργοπούλου και ο Βασίλης Κρουστάλης συγγράφουν ένα τρομακτικό διήγημα με εξαιρετικές εικόνες αλλά και δράση.

   Ο «Βρόχος» είναι μια πολύ σημαντική συλλογή διηγημάτων για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο. Έχει μια απίστευτα έντονη ζωντάνια και ταχύτητα κινηματογραφική θα μπορούσα να πω. Πολλά συγχαρητήρια στους συγγραφείς για το αποτέλεσμα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!