= Βήματα σε λιθόστρωτο
Βιβλία

loogoo

Βήματα σε λιθόστρωτο

 
Γεράσιμος Δενδρινός
Βήματα σε λιθόστρωτο
Εκδόσεις Διάπλαση
 

   Ο δάσκαλος της ιστορίας μας είναι ένας τίμιος και ηθικός άνθρωπος, ένας καλλιεργημένος επιστήμονας, ο οποίος θα φύγει από την Ελευσίνα, θα πάει στην Πόλη, θα κοιτάξει αριστερά και δεξιά και κάποια στιγμή… Καλά, αυτό θα το διηγηθούμε στη συνέχεια της παρουσίασης. Ο Στέφανος είναι το καλό παιδί που μένει στο απέναντι διαμέρισμα και οι απεριόριστες γνώσεις του είναι – δυστυχώς – γνωστές σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων. Η ευκαιρία που του δίνεται να πάει στην Τουρκία μετουσιώνεται σε μία πορεία ανάμεσα σε ερωτηματικά και ανθρώπους γεμάτους υποψίες. Είναι ο άνθρωπος-κλειδί σε μία φρενήρη καταδίωξη χαρακτήρων χωρίς όνομα; Είναι ο Έλληνας που κάνει τη διαφορά και δεν έχει ιδέα ότι έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο;

vimata01
 
   Εκπληκτικές περιγραφές από το Δενδρινό. Ώρες ώρες ήθελα να πάρω τηλέφωνο το συνάδελφό μου το Γιάννο, που έχει μεγαλώσει στη Μάνδρα και να του στείλω τις γραμμές που έχει φιλοτεχνήσει ο συγγραφέας, για να δω την αντίδρασή του. Άψογος λαξευτής τοποθεσιών, καταστάσεων και συναισθημάτων, ο δημιουργός μας αφήνει άφωνους με τον τρόπο που κάνεις λέξεις τις εικόνες. Για να έλθει ένα κεφάλαιο στη συνέχεια, με το οποίο μας πήρε ΚΑΙ τα μυαλά. Ο ήρωας της ιστορίας μας πάει στο μέλλον! Κυριολεκτικά! Εντάξει, έχω τύχει κι άλλες φορές σε τέτοιες φουτουριστικές αναφορές και ξεσπάσματα λογοτεχνικά, τούτος εδώ μας αποτέλειωσε. Εξαιρετική ιδέα, ακόμα πιο εξαιρετική εφαρμογή και ο επίλογος είναι εδώ, πιο ανθρώπινος και γήινος από ποτέ.
 
   Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν πρώτης τάξεως μάγο της συγγραφής. Η φοβερή δεξιότητά του να μετατρέπει σε πλάνο ό,τι γράφει θα φανεί στο μέλλον και θα είναι απλά μία ακόμα πιστοποίηση του παρελθόντος. Έχει κάνει μπόλικα πράγματα ο συγγραφέας, τούτο το βιβλίο ακολουθεί μία σειρά και έρχεται να δείξει το τάλαντο, τη συνέπεια, τον οίστρο, τη μαγευτική «διεκπεραίωση». Νομίζω ότι η περιγραφή μου είναι πολύ φτωχή. Θα αγαπήσετε στη νιοστή τον τρόπο του και αυτό που σας δίνει με τα γραπτά του. Ναι, τόσο απλό είναι!
 
Κώστας Κούλης

dendrinos
   Ο Γεράσιμος Δενδρινός γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ελληνική φιλολογία. Έχει κυκλοφορήσει τη συλλογή διηγημάτων Ένα πακέτο Άρωμα (Κέδρος 1995), τη νουβέλα Άλκης (Μεταίχμιο 2003), το ταξιδιωτικό κείμενο Ματίας ντελ Ρίος – Ημερολόγια (Κέδρος 2006), την ποιητική συλλογή Άβατοι Τόποι [(.poema..) 2015] και τα μυθιστορήματα Απέραντες συνοικίες (Κέδρος 2001), Χαιρετίσματα από το Νότο [Κέδρος 2003, στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Δημήτρη Μακρή Χαιρέτα μας τον πλάτανο (ξένος τίτλος E tanti saluti), που διαγωνίστηκε το 2004 στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης] και Φραγή εισερχομένων κλήσεων (Μεταίχμιο 2006). Ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική, την τέχνη του κολάζ και τη μετάφραση κειμένων της Λατινικής Γραμματείας. Διηγήματα, ποιήματα και κριτικές του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Από το 2004 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
 
Joomla Social by OrdaSoft!