Βιβλία

Ο Βασίλης και ο Άγιος Βασίλης

 
Ντομένικα Μίκαϊτς
Ο Βασίλης και ο Άγιος Βασίλης
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

   Όλα τα παιδιά – νομίζω δηλαδή και νομίζω πως πολύ καλά κάνω και νομίζω – έχουμε περάσει από τη φάση «Δεν θα κοιμηθώ, θα περιμένω τον Άγιο Βασίλη». Φυσικά ο ύπνος κέρδιζε πάντα και όταν πια μπορούσαμε να κρατηθούμε ξύπνιοι, είχαμε αλλάξει και γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και πεποιθήσεις και αντιλήψεις. Ο ήρωας της ιστορίας μας όμως, ο μικρός Βασίλης, είναι ακόμα σε εκείνη τη φάση της ζωής του. Θέλει να συναντήσει από κοντά τον Άγιο με την κόκκινη στολή και τη χρυσή καρδιά. Και μπορεί η στολή να έγινε κόκκινη επειδή η Άννα-Ψυκτικούλα το ήθελε πολύ, η χρυσή καρδιά όμως προϋπήρχε. Και ο Βασίλης το επιθυμεί πολύ.

   Κρατιέται ξύπνιος και καταφέρνει να γνωρίσει τον Άγιο. Και δεν θέλει δώρο! Δεν το έχει ανάγκη, υλικά τουλάχιστον. Θέλει να συντροφέψει τον Άγιο Βασίλη στο υπέροχο δωροταξίδι του στον κόσμο. Και εκεί στο έλκηθρο, υπάρχει μια θεσούλα. Για την υπόλοιπη βραδιά λοιπόν, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Βασίλης θα είναι συνοδηγός του Άγιου Βασίλη. Ό,τι πιο σουρεάλ και πιο γλυκό!
 
vasilisagios20

   Η κυρία Μίκαϊτς ζωγραφίζει με τις λέξεις της και η κυρία Στρούτση πλάθει με τις ζωγραφιές της. Ένα πολύ χαριτωμένο ανάγνωσμα, πολύ όμορφο και πολύ συγκινητικό, το οποίο θα αρέσει στα παιδιά σας και σε όσα παιδιά το διαβάσουν. Θα αρέσει και στα μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία θα το κάνουν πάσα στα μικρά και θα το διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν παρέα. Είναι μία πολύ γλυκιά ιστορία, η οποία έχει πολλά να διδάξει. Αγάπη, ανιδιοτέλεια, υπέροχη αφέλεια και αγνή πρόθεση. Είναι μία κατάσταση που θαυμάζουμε, είναι διάλογοι που θα σας κάνουν να θέλετε πολύ να τους ξανακούσετε, είναι ένα παραμύθι με όνομα, με το πιο ωραίο τέλος και το γάργαρο γέλιο του Άγιου Βασίλη να καταλαμβάνει όλο το χώρο, όλο τον κόσμο, όλα τα σύμπαντα. Ο κάθε πιτσιρικάς καλά κάνει και ονειρεύεται. Είναι υγιές, είναι φυσικό, είναι η ίδια η ζωή…

   Όταν ο Άγιος έπεσε σε βαθιά περισυλλογή και έπρεπε να σκεφτεί πολύ σοβαρά την κίνηση «αποκατάστασης», είχε δίπλα του έναν εξαιρετικό βοηθό, με κοφτερό μυαλό, γοργή σκέψη και εξίσου χρυσή καρδιά. Και το πρόβλημα λύθηκε! Εννοείται πως δεν θα σας αποκαλύψουμε τι και πώς, θα σας πούμε όμως αυτό. Διαβάστε αυτή την ιστορία στα παιδιά σας. Διαβάστε και ενώ διαβάζετε, ρίξτε μια ματιά στα προσωπάκια τους. Δείτε την ταύτιση με τον μικρούλη του παραμυθιού. Ακούστε μετά τις ερωτήσεις τους και πάρτε τα αγκαλιά, καθώς θα τους λέτε και καθώς θα σας λένε.

   Η εικονογράφηση είναι το ίδιο εξαιρετική με τα κείμενα και αυτό το βιβλίο θα μπορούσε άνετα να είναι ένα ιδανικό δώρο για τις γιορτές. Θα το εκτιμήσουν όλοι οι τυχεροί και οι τυχερές που θα το λάβουν, θα ορμήσουν να σας μουρλάνουν στις ερωτήσεις και θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να μην κοιμηθούν εκείνο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Γιατί ο ήχος από τα καμπανάκια και τους ιπτάμενους τάρανδους είναι μεθυστικός. Γιατί όλα τους έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Και γιατί το όνειρο είναι μια καλή ευκαιρία για διαφυγή. Ιδίως αυτές τις εποχές, που η κλεισούρα θέλει να μας καταβάλλει. Ευτυχώς, με βιβλία σαν κι αυτό, όχι μόνο δεν θα της περάσει, αλλά θα θέλει και κείνη η ίδια να αποτελέσει μέρος του πληρώματος του έλκηθρου. Η μαγεία του παραμυθιού, η μαγεία του Άη Βασίλη! Καλές γιορτές!

Κώστας Κούλης
 
mikaits20
 
H Ντομένικα Μίκαϊτς γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόγονος της Ελισάβετ Μουτσάν-Μαρτινέγκου, μίας από τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο, την οποία διδάσκει μέχρι σήμερα. Το 2001 δημιούργησε την παιδική ορχήστρα Μικροί Μελωδοί, γράφοντας τις ενορχηστρώσεις και τα σενάρια για τις παραστάσεις της. Το 2006 άνοιξε τον Μικρό Χώρο Τέχνης, ένα χώρο δημιουργίας για παιδιά, με εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από τη μουσική και τις τέχνες. Μέσα από την πολύχρονη επαφή της με τα παιδιά, γνώρισε και αφομοίωσε στοιχεία όπως η φαντασία, το παιχνίδι, η αθωότητα, η αμεσότητα, η αφοπλιστική ειλικρίνεια και, φυσικά, η παιδικότητα.
stroutsi20
Η Λέλα Στρούτση σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο μάρκετινγκ και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, φωτογραφίας και εικονογράφησης. Δούλεψε για αρκετά χρόνια στον χώρο της διαφήμισης και από το 2013 εργάζεται ως εικονογράφος, με αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις. Το 2015 έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο Ένας γρίφος για τον Οκτάβιο Παζλ: Η {μία και μοναδική} Μαύρη Θρούμπα (Κέδρος), που βρέθηκε στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Αναγνώστης και των διαγωνισμών του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!