= Το φαινόμενο Τζέιν Ώστιν
Βιβλία

loogoo

Το φαινόμενο Τζέιν Ώστιν


Διακόσια χρόνια από την έκδοση του "Περηφάνια και Προκατάληψη"
 
   Έχουν περάσει ακριβώς 200 χρόνια από τότε που εκδόθηκε το "Περηφάνια και Προκατάληψη", το «αγαπημένο παιδί», όπως το αποκαλούσε η ίδια η συγγραφέας. Το μυθιστόρημα είχε μείνει χωρίς εκδότη για λίγο καιρό, μέχρι που ο Τόμας Έγκερτον αποφάσισε να το εκδώσει. Τελικά το βιβλίο πήγε πολύ καλά, εξαντλήθηκε, εκτυπώθηκε ξανά και μεταφράστηκε στα γαλλικά. Αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε, ούτε καν η ίδια η συγγραφέας, ήταν ότι με την πάροδο των χρόνων θα γινόταν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του πλανήτη.  

   Το ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί;» Πώς εδώ και 200 χρόνια το βιβλίο καταφέρνει να βρίσκεται ακόμα στην κορυφή και να σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στις σελίδες και στην ιστορία.
 
janeaustenpride   Κάθε μυθιστόρημα έχει διάφορα επίπεδα ανάγνωσης. Εκ πρώτης όψεως τα μυθιστορήματα της Ώστιν δεν είναι τίποτα παραπάνω από προβληματικές και πολυτάραχες ιστορίες αγάπης, που λίγο πολύ ο καθένας έχει βιώσει ή ονειρευτεί. Η επιτυχία της συγγραφέως είναι ότι κατορθώνει να βρει τις πιο σωστές λέξεις για να αποτυπώσει στο χαρτί την ψυχοσύνθεση και το συναισθηματικό κόσμο της ηρωίδας, που, αν και έχουν περάσει 200 χρόνια, δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Όλα τα συναισθήματα που περιγράφει με εξαιρετικά εκλεπτυσμένο τρόπο, τα πάθη, οι αγωνίες, η φιλία, η θλίψη, η ντροπαλοσύνη, έχουν επιβιώσει στο χρόνο και συνεχίζουν να μεταφέρουν στους ανθρώπους την ίδια ένταση.  Έχει εφεύρει γυναικείους χαρακτήρες με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για το κορίτσι της διπλανής πόρτας, για εμάς τις ίδιες. Ποια από τις αναγνώστριες δεν αναγνώρισε τον εαυτό της στις γραμμές που περιγράφουν τον ανεκπλήρωτο έρωτα ή σε εκείνες τις σελίδες που μιλούν για τη γλυκιά προσμονή του; Ποια δεν χρησιμοποίησε, έστω και υποσυνείδητα, τις έμμεσες συμβουλές αποπλάνησης που περίτεχνα η συγγραφέας έδωσε μέσω των ηρωίδων της;

   Ακόμα και 200 χρόνια μετά, λοιπόν, το φαινόμενο Ώστιν δεν έχει απλά επιβιώσει στον 21ο αιώνα, αλλά τα αναγνώσματά της παραμένουν επίκαιρα και συνεχίζουν να μας αποκαλύπτουν πτυχές της ανθρώπινης ψυχής που είχαν μείνει ανεξερεύνητες έως τώρα.

Λίλα Πολίτη
Joomla Social by OrdaSoft!