Βιβλία

Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της Γης

 
Ελένη Ανδρεάδη
Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της Γης
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
   Είχαμε φιλοξενήσει πριν λίγο καιρό το «Πράκτορες του πλανήτη – Τα τέρατα των ωκεανών», ένα απίστευτα χαριτωμένο βιβλίο της ίδιας συγγραφέα, ένα βιβλίο που μάλιστα είναι εντελώς hi-tech! Με ειδικές «περιοχές» που σκανάρεις και μεταφέρεσαι σε ιστοσελίδες που αναφέρονται σε φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Η Φύση εκδικείται όταν της πας τόσο κόντρα και η δημιουργός φροντίζει να το καθιστά αυτό σαφές με κάθε πόνημά της.

   Αυτή τη φορά έχουμε ένα βιβλίο τριακοσίων τόσων σελίδων, το οποίο έχει να κάνει με μια εκπληκτική ιστορία, με ήρωες – πάντα – παιδιά. Τα δωδεκάχρονα που θα μονοπωλήσουν την προσοχή μας όση ώρα διασχίζουμε τις σελίδες, είναι παιδιά που δείχνουν μεγάλη ευαισθησία για τη μόλυνση της Γης και εδώ συγκεκριμένα για την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως (υπερθέρμανση ήτοι global warming). Η χρήση ορυκτών καυσίμων, η ανεξέλεγκτη πλέον χρήση, οδηγεί σε αύξηση της ζέστης κατά δύο βαθμούς και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον τραγικά. Οι θάλασσες σβήνουν πολλά είδη από τα κιτάπια τους, πολλά ζωάκια τα κουτσοκαταφέρνουν και ο άνθρωπος είναι αραχτός στον καναπέ του και δεν θα ξέρει κάποια στιγμή τι τον κουτούλησε…
 
jastin01

   Ο Τζάστιν, ένας μαθητής δώδεκα ετών, με καθαρό μυαλό και πολλή τόλμη, λαμβάνει ένα φάκελο. Στο φάκελο αυτό περιγράφεται (και ανατίθεται) μια αποστολή, η οποία εκ πρώτης όψεως φαντάζει γρίφος. Εκ δευτέρας… Με το που διαβάζεις διερωτάσαι πώς είναι δυνατό να ολοκληρωθεί όλο αυτό και μάλιστα με επιτυχία. Όταν άρχισα να διαβάζω σκέφτηκα «Καλά, ούτε χίλιες σελίδες δεν φτάνουν για να τελειώσει αυτό». Ο Τζάστιν και οι φίλοι του όμως έχουν άλλη γνώμη για όλο τούτο. Φέρνοντας τα πάνω κάτω και κυριολεκτικά γυρνώντας τον κόσμο (Ανταρκτική, Αυστραλία, Αφρική), πάνε να κάνουν το αδύνατο. Από δίπλα οι προκλήσεις και οι αντίπαλοι. Από δίπλα και η CIA, η οποία είναι πανταχού παρούσα και θα μας κάνει αρκετές φορές να παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα. Είναι τόσο πυκνή η περιγραφή, είναι τόσο γλαφυρά δοσμένη η περιπέτεια, που νιώθουμε και μεις μέλος της ομάδας.

   H γραφή της Ελένης Ανδρεάδη είναι μοναδική. Κατέχοντας τέλεια το αντικείμενο των απειλών με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η μεγάλη γαλάζια σφαίρα, παίζοντας στο δαχτυλάκι της όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτό το ευαίσθητο θέμα, γράφει ένα βιβλίο που μας βρίσκει όλους οπαδούς και θαυμαστές του. Η υπέροχη παρέα των παιδιών είναι μοναδική, ο τρόπος με τον οποίο περνούν από τη μια αποστολή στην άλλη είναι απίστευτος, οι σκηνές είναι κινηματογραφικές και είμαι σίγουρος πως στα πιτσιρίκια, αλλά και στους γονείς τους, θα κάνει θραύση. Νομίζω πως ήλθε η ώρα να φιλοξενήσουμε αυτή την καταπληκτική κυρία, να μας πει πώς σκέφτεται όλες εκείνες τις μαγικές ιστορίες. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να αποκτήσουμε – επιτέλους – όλοι μας συνείδηση για τη σωτηρία το πλανήτη μας. Γιατί, δυστυχώς, μόνο από μας εξαρτάται. Για το καλό μας…

Κώστας Κούλης
 
andreadi2
 
Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 
Σάντρα Ελευθερίου
Η Σάντρα Ελευθερίου ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει και επιμεληθεί περισσότερα από πενήντα βιβλία. Το 2008 και το 2009 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό εικονογράφησης που προκήρυξε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, ενώ το 2009, το 2010 και το 2013 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Είναι η εικονογράφος που αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή όπου επίσης έχει διακριθεί.
 
eleutheriou
Joomla Social by OrdaSoft!