= Τσεκάουτ
Βιβλία

loogoo

Τσεκάουτ

 
Τσεκάουτ
Φραγκίσκος Πιέρρος
Εκδόσεις Φίλντισι

You can checkout anytime you like, but you can never leave…

   Η Κάτια έκανε τσεκ ιν και πήρε το κλειδί για το δωμάτιό της. Στο 303 είχε την ευκαιρία να κάνει ένα μπάνιο, να ξεκουραστεί και να ετοιμαστεί για το επόμενο μπάνιο της ή τη βραδινή έξοδο. Όταν θέλησε να φύγει… Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν πάλι πίσω. Αναγκαστικά… Φυλακισμένη από μόνη της; Κάποια περίεργη δύναμη είχε παρεισφρήσει, επαναπροσδιορίζοντας τον έλεγχο;

   O Φραγκίσκος Πιέρρος κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο. Έχει κάνει μεταφράσεις, επιμέλειες, έχει φιλοξενηθεί σε συλλογές. Αυτή είναι η πρώτη δουλειά του, μία συλλογή ένδεκα ιστοριών. Από την πρώτη ως την τελευταία, ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι ο συγγραφέας μπορεί πολύ άνετα να πλάσει ιστορίες, με εντελώς διαφορετικά θέματα και χαρακτήρες. Από ένα παπά ανοιχτόμυαλο σε κάποιο χωριό, από ένα ζευγάρι χαμίνια με χρωστούμενα στη μοίρα, μέχρι αστυνομικούς του μέλλοντος και cyborg. Οι περιγραφές του είναι ολοζώντανες, τονίζουν ήρωες και αντί-ήρωες, χρωματίζουν άψογα τα σκηνικά και εμβαθύνουν στις γκρίζες και μαύρες ζώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ροπών, εμμονών και λοιπών κολλημάτων του.
 
tsekaout2014
   Από τη μία ιστορία στην άλλη δεν ήθελα να περιμένω καθόλου. Παρά το γεγονός ότι κάθε διήγημα είναι σε εντελώς άλλες συντεταγμένες, ο αναγνώστης συνεπαίρνεται από τη δυναμική του προηγούμενου και θέλει να βουτήξει κατευθείαν στο «καινούργιο». Ο Πιέρρος είναι ιδανικός στις σκηνές που αποτυπώνει στο χαρτί, είτε πρόκειται για ερωτικές συνευρέσεις, είτε πρόκειται για δολοφονίες, είτε πρόκειται για έντονες συζητήσεις. Μπορεί να γίνει ρομαντικός, μπορεί να γίνει και splatter. Με την ίδια ευκολία. Το γεγονός επίσης ότι έχει επιμεληθεί επιστημονικές εκδόσεις, του επιτρέπει να έχει το επάνω χέρι όταν ξεκινά να στήνει τέτοιου τύπου ιστορίες.

   Το τελευταίο στη σειρά διήγημα του συγγραφέα, με τίτλο «Ένας νέος κόσμος σε περιμένει», είναι κατάτι προφητικό. Αναφέρεται σε μία μητρόπολή του κόσμου, μετά από ΤΗΝ κατάρρευση. Η επόμενη μέρα είναι καλή για κάποιους, πολύ καλή για πολύ λίγους και χάλια για τη συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων. Την περίοδο αυτή που διανύουμε, που δυστυχώς ενέχει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και που νομίζαμε ότι ποτέ δεν θα ζήσουμε, τουλάχιστον η γενιά μας, διαβάζοντας αυτό το κείμενο θα χαμογελάσουμε με πικρία και θα ανυπομονούμε να περάσει κι αυτό που μας έτυχε, ώστε να γυρίσουμε στις κανονικές ζωές μας και (ίσως) να διδαχθούμε από όσα διαδραματίστηκαν. Ο Πιέρρος μας δίνει μία ιστορία που θα μας αγγίξει πολύ. Ιδίως μάλιστα εκείνους που ξεκοκάλιζαν τις σελίδες με τις περιπέτειες του Dredd κάτι χρόνια πίσω…

   Το καταχάρηκα το βιβλίο. Είναι ό,τι πρέπει για να αφεθείς και να νιώσεις έντονα συναισθήματα και να κοιτάξεις ξανά το ρολόι, διαπιστώνοντας ότι έχουν περάσει ώρες. Το συγκεκριμένο ρουφιέται ολόκληρο. Με το που θα το πιάσετε… Θα το αφήσετε μόνο αφού το έχετε διαβάσει ολόκληρο. Το ξεκίνησα, έφτασα στη μέση, έπιασα να διαβάζω τις τελευταίες σελίδες… Και βρισκόμουν ακόμα στην ίδια μέρα! Έχω την εντύπωση πως αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του αναγνώσματος αυτού. Να σε κάνει να το διαβάζεις χωρίς να σκέφτεσαι παύσεις και ατάκες παύσεων. Και όταν το ξαναπιάσετε στα χέρια σας, μπορείτε κάλλιστα να διαβάσετε τις ιστορίες με διαφορετική σειρά, σωστά; Να ευχηθούμε καλή και πολλή επιτυχία στο δημιουργό και να είναι τούτο εδώ καλοτάξιδο!

Κώστας Κούλης

Ο Φραγκίσκος Πιέρρος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι φυσικός και εργάζεται σε ερευνητικό κέντρο. Πέρα από αυτό, έχει κάνει μεταφράσεις και επιμέλειες σε λογοτεχνικές, επιστημονικές και τεχνικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων τη μετάφραση του βιβλίου του Philip K. Dick “A Maze of Death” («Λαβύρινθος Θανάτου»), εκδόσεις Μέδουσα, 2003. Ενίοτε, γράφει ιστορίες. Το διήγημά του «Το μπαλκόνι» διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Παράξενοι Έρωτες» και περιλήφθηκε στην αντίστοιχη συλλογή των εκδόσεων Παράξενες Μέρες (2017). Το «Τσεκάουτ» είναι το πρώτο προσωπικό του βιβλίο.
 
pierros2036
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία