= Το χαμόγελο του δράκου
Βιβλία

loogoo

Το χαμόγελο του δράκου

Αλκυόνη Παπαδάκη
Το χαμόγελο του δράκου
Εκδόσεις Διόπτρα
tohamogelotoudrakou
 
Σε ένα μικρό χωριό ονόματι Κρινοχώρι έρχεται ένα νέο ζευγάρι να μείνει. Ο Δονάτος και η Δονατέλλα. Μικρή η κοινωνία, τα σούσουρα πάνε και έρχονται, αλλά τελικά το χωριό αγκαλιάζει τους δυο ανθρώπους.
Ο σύζυγος τσαγκάρης, η σύζυγος μοδίστρα. Κάνουν δύο κόρες. Την Κρινιώ και την Κασσώ ή αλλιώς Κασσιανή. Η Κρινιώ είναι χαμηλών τόνων, σοβαρή, αγαπά τα γράμματα και ονειρεύεται να γίνει γιατρός.
Η Κασσώ από την άλλη, ατίθαση, ενδιαφέρεται μόνο για την καλοπέρασή της. Ο πατέρας πεθαίνει και η μάνα προσπαθεί να «βολέψει» τα κορίτσια με γάμους που θα τα εξασφαλίσουν οικονομικά.
 
Η Κρινιώ, μετά από συνοικέσιο αστραπή της Δονατέλλας, φεύγει για την Αμερική. Η Κάσσω κάνει άσωτη ζωή, δημιουργώντας κακό όνομα στο χωριό. Ερωτεύεται ένα νέο που οι γονείς του στέλνουν στην Αθήνα για να τον ξεμπλέξουν από τα δίχτυα της. Το ρομάντζο δεν έχει happy end και εκεί επάνω στην απόγνωσή της η πανούργα μάνα στήνει ιστό σε έναν εύπορο χήρο και καταφέρνει τελικά να τον παντρέψει με την κόρη της
.
Ο Βάγιος είναι ένας σοβαρός πενηντάρης, που έχασε την γυναίκα που αγαπούσε πρόωρα. Κολακεύεται από το στημένο ενδιαφέρον της νεαράς και πείθεται να δώσει στον εαυτό του μια δεύτερη ευκαιρία στην ευτυχία. Δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, να στεριώσει ένας γάμος μιας νέας κοπέλας με έναν πενηντάρη. Ούτε το παιδί που έρχεται στον κόσμο μπορεί να τους ενώσει. Αντίθετα, η Κάσσω το θεωρεί βάρος και πολλές φορές φέρεται άσχημα στη μικρή Λενιώ, ενώ συνεχίζει να αναζητά τον έρωτα μέχρι που το βρίσκει στα μάτια του Πανάγου. Η συνέχεια είναι σοκαριστική, καθώς στο όνομα του έρωτα η Κασσώ κάνει ανεκδιήγητα πράγματα, προκειμένου να κρατήσει κοντά της τον αγαπημένο της. Ξεδιπλώνει τον άσχημο χαρακτήρα της και δολοπλοκεί ενάντια ακόμα και στην ευτυχία της κόρης της. Μια απίστευτη ιστορία από μια αγαπημένη συγγραφέα.
 
papadaki
 
Η κυρία Παπαδάκη πλέκει μια υπέροχη ιστορία, με δυνατές εικόνες και συναισθήματα. Καταγράφει με ζωντάνια, ρεαλισμό αλλά και με κάποια δόση μαύρου χιούμορ μια ιστορία που θα μπορούσαμε να έχουμε ακούσει ως είδηση στην τηλεόραση. Ο θύτης, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε κάνει να ανατριχιάζεις με τις κυνικές του αποφάσεις. Ειλικρινά δεν μπόρεσα να βρω καμία δικαιολογία για την Κάσσω και για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο παιδί αλλά και το σύζυγό της. Είναι η γυναίκα αράχνη που σπέρνει το δηλητήριο για να πιάσει τα απονήρευτα θύματά της.
 
Φυσικά και στο τέλος θερίζει ό,τι έσπειρε, αλλά για μένα δεν ήταν αρκετό. Τόσο πολύ με επηρέασαν όλα όσα έκανε. «Το χαμόγελο του δράκου» είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που δεν θα σας αφήσει σε ησυχία. Μαίρη Ζαρακοβίτη Λίγα λόγια τη συγγραφέα Η Αλκυόνη Παπαδάκη γεννήθηκε στο Νιο Χωριό, κοντά στα Χανιά. Αφού αποφοίτησε από τη Γαλλική Σχολή, ήρθε στην Αθήνα με το όνειρο να αλλάξει τον κόσμο. Με την εμφάνισή της στη λογοτεχνία κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό, το οποίο την ακολουθεί πιστά σε όλη τη συγγραφική πορεία της. Τα έργα της, τα οποία ανήκουν στη σύγχρονη μυθιστορία, διακρίνονται για την προσωπική, λυρική γραφή της. Μέσα στις σελίδες των βιβλίων της αναλύει, συνθέτει, αγωνίζεται, δημιουργεί, διακινδυνεύει και διδάσκει ήθος, σε μια δύσκολη εποχή που αναζητεί οδηγούς και πρότυπα ζωής.
Από το 2018 τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Joomla Social by OrdaSoft!