= Το τραγούδι του εαυτού μας
Βιβλία

loogoo

Το τραγούδι του εαυτού μας

 
Τα πέρα πλάσματα
Το τραγούδι του εαυτού μας
Εκδόσεις Όταν

Σε όλους τους ανθρώπους βλέπω τον εαυτό μου…

   Έχουν περάσει περίπου 165 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε εκείνο το βιβλίο με το πράσινο εξώφυλλο. Ο Ουώλτ Ουίτμαν υπογράφει ένα ποίημα που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψη σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το τραγούδι του εαυτού μου θα κάνει τη διαφορά και περίπου τέσσερις γενιές μετά θα έλθει ένα δικό μας παιδί, ένας Έλληνας συγγραφέας και ποιητής, ο Γιάννης Τσαμαντάκης και θα πατήσει πάνω σ’ αυτές τις λέξεις, γράφοντας το δικό του τραγούδι για τους δικούς μας εαυτούς.
 
totragoudi1967
   Κείμενα και ποιήματα, τα οποία μάλιστα έχουν μελοποιηθεί, αφηγούνται ιστορίες και θάματα από Τα Πέρα Πλάσματα. Ο Γιάννης είχε κυκλοφορήσει το εν λόγω βιβλίο το 2016. Εδώ, παρέα με μια ομάδα πανάξιων μουσικών και καλλιτεχνικών συντελεστών, βγάζει προς τα έξω μια απίστευτα λυρική πλευρά του πολυσχιδούς εαυτού του και ένα μανιφέστο για τον άνθρωπο που δεν ξέχασε ποτέ ότι κάποτε ήταν παιδί.

   «Το φως αγγίζω επίσης. Το μέλι των χλωρών στιγμών». Ο Γιάννης, μεγάλος θαυμαστής του J.R.R. Tolkien, εμφανίζει με κείμενα και μελωδίες το κομμάτι εκείνο του χωροχρόνου που αγαπούμε να θυμόμαστε, που λατρεύουμε να μην ξεχνούμε. Που συνοδεύεται από ξεθωριασμένες φωτογραφίες και βίντεο με κόκκο. Που θα συγκινούν για πάντα. «Εκεί που η ηχώ συναθροίζεται, εγώ κι εσύ είμαστε ένα». Εκεί που ανθίζουν οι Άνοιξες, εκεί που στην τρύπα του βράχου κοντά στη θάλασσα έχει μια στάλα νεράκι τόση δα και ένα καβουράκι που πλατσουρίζει μέσα σ’ αυτή, εκεί θα αφουγκραστείς και μια ιστορία. Για ανθρώπους, για πλάσματα, για την πέρα γη, πέρα από την τρίτη ή τέταρτη εποχή, για ό,τι δεν πεθαίνει και ό,τι δεν μπορεί να θαφτεί.

   «Μια φυσαλίδα είναι ο χρόνος»… Πάμε για λίγο σε ένα αθάνατο στίχο, που είμαι σίγουρος ότι αρέσει και στο δημιουργό του βιβλίου αυτού; «Υπάρχει μια φωτογραφία που μου αρέσει να κοιτώ. Η φωτογραφία ενός όμορφου προσώπου»… Κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε τις αφηγήσεις στο βιβλίο. Κάπως έτσι περνούν από μπροστά μας «Όλες οι αλήθειες». Ο συγγραφέας/ποιητής ζωγραφίζει λέξεις, παραστάσεις και επεισόδια από τη ζωή μας και τα σκορπά απλόχερα. Σε όλους εμάς. Σε όλους εκείνους που αγναντεύουν τις σκιές των ζωντανών να απομακρύνονται. Ο Τσαμαντάκης έκανε την ψυχή του βιβλίο και είμαι σίγουρος ότι θα την ξανακάνει. Η συνταγή του είναι σχεδόν μαγική. Κάνει αυτούς που θα διαβάσουν να αναρωτηθούν… Και να ξανανιώσουν.
 
totragoudi1968

   Με τη βοήθεια κάποιων καταπληκτικών καλλιτεχνών, ο Γιάννης εμφανίζει τις σκέψεις του σαν τραγούδια. Το συνοδευτικό CD καλύπτει ηχητικά όλα αυτά που θα διαβάσετε και αποτελεί το ιδανικό χαλί για να απολαύσετε τις ιστορίες. Όλα τα τραγούδια είναι δομημένα με πανέξυπνο όσο και πανέμορφο τρόπο. Συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες και αποδίδουν τα κομμάτια με περισσή αγάπη και φροντίδα.

   Πριν από δέκα χρόνια περίπου, βρεθήκαμε με το Γιάννη εκτός Ελλάδας, να δούμε και να ακούσουμε παρέα μια από τις μεγάλες μας λατρείες. Τους Queensryche, τους οποίους αναφέρει και στο βιβλίο του. Και τους αναφέρει έτσι ακριβώς. Σαν μια μεγάλη λατρεία. Χαθήκαμε με τα χρόνια και ξανανταμώσαμε πρόσφατα. Τον ευχαριστώ θερμά που με θυμήθηκε και μου εμπιστεύτηκε το βιβλίο του για παρουσίαση. Καλοτάξιδο, Γιάννη μου! Τα κείθε πλάσματα εύχονται στα Πέρα Πλάσματα μακροημέρευση, πολλές επιτυχίες και πολλά τραγούδια των εαυτών τους!

Κώστας Κούλης

Ο Γιάννης Τσαμαντάκης γεννημένος το 1976, γράφει ποίηση και στίχους εδώ και είκοσι χρόνια. Το βιβλίο "Τα πέρα πλάσματα" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή. Λάτρης του σκληρού ήχου, ραδιοφωνικός παραγωγός και αθλητής χειροσφαίρισης (χάντμπολ).
 
Joomla Social by OrdaSoft!