= Το θερινό Ηλιοστάσιο
Βιβλία

loogoo

Το θερινό Ηλιοστάσιο

Το θερινό Ηλιοστάσιο
Κατερίνα ΜπάρΚα
Εκδόσεις Γράφημα

- Έχω ένα βιβλίο να σου δώσω, αν θες να διαβάσεις και αν θες να γράψεις κάτι γι' αυτό.
- Τι είναι αυτό, ρε κουμπάρε;
- Ένα βιβλίο που σου είπα...
- Μα αυτό το πράγμα θα διαβάσω; Αφού το ξέρεις ότι δεν διαβάσω τέτοια πράγματα. Με τα συναισθηματικά έχω τσακωθεί όταν ήμουν πέντε χρόνων και από τότε δεν έχουμε ξαναμιλήσει.
- Καλά, παιδί μου, αν δεν θες μην το διαβάσεις.

   Όταν μου το έδωσε ήμουν αποφασισμένος ότι δεν θα το διάβαζα. Όταν τελείωσε η βραδιά… τελικά άλλαξα γνώμη. Δεν φταίω εγώ. Η μία δωρεάν draft μπύρα για κάθε δύο φταίει. Είπα λοιπόν, ας κάνω μια προσπάθεια για τον κουμπάρο, τι έχω να πάθω; Το πολύ-πολύ να πάω για καμιά συνεδρία ψυχοθεραπείας, για να συνέλθω από το πολιτισμικό σοκ.
 
totherinoiliostasio2004
   Είναι αλήθεια ότι ξεκίνησα χωρίς καν να διαβάσω την περίληψη στο εξώφυλλο (ίσως να ήταν καλύτερα έτσι), οπότε μου ήρθε λιγάκι απότομα η ιστορία. Εκεί που περιμένεις το γλυκανάλατο, σου έρχεται από το πουθενά το φανταστικό και εκεί που περιμένεις απλώς μια ιστορία για ένα ερωτευμένο ζευγάρι, σου αποκαλύπτεται ένας κρυφός κόσμος που δεν τον περιμένεις. Η ιστορία ξεκινάει με τη Λευκή και το δίδυμο αδερφό της, ο οποίος την αφήνει και φεύγει (δεν μας εξηγεί πού είναι να πάει και τι θέλει να κάνει και δεν αφήνει κανένα στοιχείο - στην αρχή ειδικά), πράγμα το οποίο έχει άσχημες συνέπειες για την ψυχολογική της ισορροπία. Εκεί που όλα έδειχναν μαύρα, γνωρίζει και ερωτεύεται παράφορα το Λεωνίδα, ο οποίος τρέφει τα ίδια συναισθήματα και ο κόσμος της αλλάζει.
 
   Όπως αλλάζει και το βιβλίο και μετατρέπεται από ένα απλό συναισθηματικό βιπεράκι (τουλάχιστον έτσι νόμιζα πριν το ξεκινήσω) σε μία ιστορία του φανταστικού, η οποία αντλεί και παντρεύει με επιτυχία στοιχεία από την ελληνική και κέλτικη μυθολογία. Φαντασία και μυστήριο, αγωνία και μυστικά σε μια ιστορία διαφορετική, που κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση μέχρι την τελευταία σελίδα. Η Λευκή και ο Λεωνίδας βρίσκονται αντιμέτωποι με τις οικογένειές τους, που δεν επιθυμούν να είναι μαζί, όπως ακριβώς γίνεται και σε μερικές από τις πιο γνωστές ιστορίες αγάπης (όπως αναφέρεται στο βιβλίο, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Τριστάνος και Ιζόλδη, Πανάρετος και Ερωφίλη, ήρωες του Ουγκώ). Όλα αυτά δένουν περίφημα με την παράλληλη ιστορία της φυλής των Λεόντων που ηγείται ο Λεωνίδας και των… Ε, δεν θα σας τα πω όλα, να διαβάσετε το βιβλίο! Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν πιστεύετε ότι η φυλή των Λεόντων είναι κάτι που χρησιμοποιείται σαν παρομοίωση, τότε ετοιμαστείτε για πολλές εκπλήξεις.
 
mparka2004
   Προσωπικά, έχω διαβάσει μόνο ένα βιβλίο («Η κληρονομιά του ερέβους» του Στυλιανού Μαυράκη) από Έλληνα συγγραφέα με ιστορία του Φανταστικού και είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα τόση καλή δουλειά. Ωραίο γράψιμο, δυνατοί διάλογοι και γενικά προσεγμένο κείμενο, που μπορεί άνετα να το διαβάσει και ένας έφηβος (ή και μία έφηβη, δεν κάνουμε διακρίσεις) ηλικίας δεκαπέντε ετών και είναι ένα βιβλίο που θα το πρότεινα για κάποιο δώρο, ίσως σε κάποιο ανιψάκι, έτσι… για το εισάγουμε στον κόσμο των βιβλίων.

   Τελικά, δεν νομίζω πως έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι η μπύρα κάνει μόνο κακό, μπορεί μετά από 3-4 draft να σου βγει και κάποιο καλό… βιβλίο.

Σωτήρης Προμπονάς

Η Κατερίνα Μπάρκα γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, απ’ όπου και κατάγεται. Εργάσθηκε ως Νηπιαγωγός σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αλλά και ως διδάσκουσα παραδοσιακών χορών σε παιδιά και ενήλικες. Ξεκίνησε να γράφει από το 2006, στον ελεύθερο χρόνο της, παιδικά παραμύθια. Ζει με τον σύζυγό της , αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού και την κόρη της στην Κατερίνη. Το «Θερινό Ηλιοστάσιο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία