= Το τανγκό της Ηλέκτρας
Βιβλία

loogoo

Το τανγκό της Ηλέκτρας

 
Αλέκα Ζωγράφου
Το τανγκό της Ηλέκτρας
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

   «Προτού ξεκινήσεις ένα ταξίδι εκδίκησης, σκάψε δυο τάφους»… Στην Κέρκυρα, περίπου σαράντα χρόνια πίσω, εκτυλίσσεται μία ιστορία εκδίκησης. O πλούσιος δικηγόρος, με τους τίτλους, την άψογη εμφάνιση, τη λαμπρή καριέρα. Η καλλονή σύζυγός του, που γεννήθηκε στη φτώχεια, αλλά η τύχη της χαμογέλασε. Η αγάπη πάλι… όχι και τόσο. Η κόρη, που αποτελεί τον κόσμο όλο για τον πατέρα της, για τη μητέρα της όμως… Και αυτή η κόρη, η οποία νιώθει στα δεκαεπτά της το πρώτο σκίρτημα της καρδιάς. Η ιστορία έχει κι άλλους πρωταγωνιστές. Και είναι όλοι τους κομμάτια ενός μωσαϊκού που ετοιμάζεται να σκάσει. Δεν μιλάμε για απλό ράγισμα… Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον σπόρο του κακού σε μία παιδική ψυχή. Θα το τσακίσει το μωσαϊκό ο σπόρος όταν ξεκινήσει να απλώνεται. Ο σπόρος που σε αυτή την περίπτωση έχει τη μορφή ενός παιδιού. Και όταν το παιδί γίνει άντρας, τότε αρχίζει να ψάχνει για τον υπαίτιο, για εκείνον που θεωρεί εχθρό. Για τον άνθρωπο που έκανε κακό σε ό,τι ο άντρας αυτός λατρεύει. Τη μητέρα του.
 
totangotisilektras
   Η κυρία Ζωγράφου έχει γράψει βιβλία για παιδιά, έχει ευτυχήσει να δει ένα από αυτά να γίνεται ολόκληρη εκδήλωση και εδώ και τρία χρόνια περίπου έχει στραφεί και στο μυθιστόρημα. Το εν λόγω παρουσιάζεται σαν μία ιστορία από άλλη εποχή στη σύγχρονη εποχή. Και αυτό το πιστώνουμε στη συγγραφέα. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, γυρνούσα τις σελίδες και παράλληλα είχα την αίσθηση ότι ταξίδευα στην Κέρκυρα του δεκάτου ενάτου αιώνα και όχι στο δεύτερο μισό του εικοστού, όπως ισχύει. Είναι έτσι δομημένες οι περιγραφές, είναι τέτοιοι οι διάλογοι, που η διαχρονικότητα, το στοιχείο που παραπέμπει σε άλλες εποχές και ο καμβάς του παρελθόντος, μπερδεύουν την αίσθηση πλοήγησης στον χρόνο. Οι ήρωες του κειμένου επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο, εγώ όμως περιμένω να δω να το σέρνουν άλογα πραγματικά και όχι μηχανικά. Οι αναφορές στην Κερκυραϊκή κουζίνα δεν μου κάνουν του τώρα ή του τότε, αλλά μίας πρότερης, εντελώς ρομαντικής εποχής. Παρεμπιπτόντως, αναφέρονται και οι τρεις σπεσιαλιτέ του νησιού.

   Η κόρη αγάπησε… Και όπως πολλές κόρες, δεν έδωσε σημασία στα σημάδια. Στο ότι η πραγματική αγάπη ήταν κάτω από τη μύτη της. Η καρδιά δεν καταλαβαίνει από λογική. Θα αυτοαναιρούνταν άλλωστε. Το μυαλό δεν έχει σχέση με τον έρωτα. Ιδίως όταν είσαι πιτσιρικάς και πέφτεις με τα μούτρα. Ιδίως όταν θεωρείς ότι το φωτεινό αντικείμενο του πόθου σου είναι και ο άνθρωπος με τον οποίο θα γεράσετε μαζί. Πόσο λάθος μπορείς να κάνεις; Μόνο λάθος μπορείς να κάνεις. Ο τρόπος με τον οποίο γράφει η κυρία Ζωγράφου είναι μεθυστικός, σαν τα γιασεμιά κοντά στην πλατεία, σαν τις ελιές που αρχίζουν να φορτώνουν καρπούς. Μύρισε μεσάνυχτα στην ύπαιθρο, μύρισε ανθρώπινος πόθος και πάθος και καρτερία και άγχος. Μύρισε πόνος και κάλμα. Και κάποια στιγμή, μύρισε κάθαρση.
 
alekazografou

   Έχω να πάω στην Κέρκυρα πολλά χρόνια. Αυτό το βιβλίο μου κράτησε συντροφιά, πέρασα υπέροχα διαβάζοντάς το, μου θύμισε όμως ότι μου λείπει που δεν έχω επισκεφτεί το Κορφού τόσο καιρό. Οι περιγραφές είναι τόσο ζωηρές, η πλοκή τόσο πηχτή και τόσο αγωνιώδης… Είναι ένα βιβλίο για όλους μας. Και όλοι μας θα το χαρούμε. Είναι σαν ένα φιλί από το πλάσμα των ονείρων μας ένα απόγευμα Μεγάλου Σαββάτου, εκεί που όλα μας φαίνονταν βαρετά και τώρα όλα είναι τέλεια. Είναι το ταξίδι στο παρελθόν με ένα όχημα του μέλλοντος και στάση τη ζωή. Σε κομμάτια. Γλυκά σαν μαντολάτα. Θα συγκινηθείτε, θα νιώσετε περίεργα, θα σας τρατάρουν σιρόπια και φαρμάκια, αλλά η διαδρομή είναι μοναδική. Επιβιβαστείτε!

Κώστας Κούλης
 

Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σήμερα κατοικεί στην Αθήνα και εργάζεται στην τηλεόραση. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, αλλά πολύ γρήγορα, η αγάπη της για τον συναρπαστικό κόσμο της δημοσιογραφίας της άλλαξε τα σχέδια και έτσι, ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογράφου.

Έχει εργαστεί στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, υπεύθυνη σε μόνιμες στήλες για την ομορφιά, την υγεία, το βιβλίο και τις ανθρώπινες σχέσεις, ως αρχισυντάκτρια σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, καθώς και στο ραδιόφωνο στη σύνταξη και εκφώνηση ειδήσεων.

Η ενασχόλησή της με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε το 2009 με το πρώτο της βιβλίο «Ο Ζώζι και η ποντικοΜόνα Λίζα». Ακολούθησαν τα βιβλία «Μ, όπως Μελίτα, όπως μέλι», «Ο Μανώλης, ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά, νότια του χάρτη». Πρόκειται για το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο, το οποίο με ειδική έκδοση χρησιμοποιήθηκε για το 17ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού.

Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως… αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, ήταν η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο με τίτλο: «Άνεργη με Louis Vuitton».

Joomla Social by OrdaSoft!