= Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού
Βιβλία

loogoo

Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού

 
Μερόπη Μάττα
Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις Πορφύρα
 
   Είναι ευτυχές ότι όλο και περισσότερα βιβλία κυκλοφορούν – και μάλιστα βιβλία για παιδιά – που πραγματεύονται το πολύ ευαίσθητο θέμα της προστασίας του πλανήτη, της οικολογικής συνείδησης και της καλής υγείας όλων μας, μέσω του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Τούτο το βιβλίο, το οποίο λειτουργεί σαν πολυσυλλεκτικό εργαλείο, φροντίζει να διασκεδάσουμε, να μάθουμε και να προβληματιστούμε.
 
skoupidonisi

   Η ζωή ξεκίνησε από τη θάλασσα. Είναι επιστημονικό γεγονός, είναι απόλυτα αποδεκτό από όλους μας και οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί προς την κοινή γενέτειρά μας. Παρέα με τους ήρωες του βιβλίου, τα δύο γλυκύτατα άλμπατρος (πτηνά που έχει τιμήσει πολλάκις η παγκόσμια λογοτεχνία), τον Άλμπι και την Αλμπίνα, θα ταξιδέψουμε στις θάλασσες του μυαλού και της πραγματικότητας. Μαζί μας θα βρεθούν η Λώνα η χελώνα και ο Φίνι το δελφίνι. Αξιαγάπητες οι ρίμες; Ναι, εννοείται! Θα μάθουμε ένα σωρό πράγματα για τις θάλασσες και όλα τα θαυμαστά που φιλοξενούν, θα γίνουν αποδέκτες σπουδαίων εικόνων και εν δυνάμει ιστοριών, θα δώσουμε μια χρήσιμη κλωτσιά στις μεριές του νου μας που παρέμεναν αδιάφορες ως τα τώρα.

   Από την άλλη πάλι… θα επισκεφθούμε ένα φρικτό τόπο. Κάπου στον ωκεανό υπάρχει ένα νησί. Όχι σαν όλα τα άλλα. Τούτο δω το νησί είναι κατασκευασμένο από σκουπίδια και αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο άνθρωπος αδιαφορεί για τη Φύση, ότι την έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων του, ότι τη θεωρεί της γούνας του μανίκι… Φανταστείτε να υπήρχε στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο… Το φανταστήκατε; Ωραία, τώρα ανοίξτε τα μάτια σας. Σκουπιδόμαζες υπάρχουν παντού, μερικές μάλιστα είναι σαν νησιά. Ό,τι χειρότερο για τη διατήρηση της αρμονίας στη Γη μας. Ό,τι πιο δυστοπικό και απεχθές. Θα μπορέσουν άραγε οι φίλοι μας να σώσουν τις θάλασσες από τα σκουπίδια; Θα τα καταφέρουν;

   Είναι βιβλίο για παιδιά, το «Ευτυχισμένο Τέλος» είναι η πλέον ενδεδειγμένη οψιόν, όμως, στη ζωή, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ο τρόπος που γράφει και εξιστορεί η Μερόπη Μάττα είναι σχεδόν μαγικός. Νιώθουμε όλοι παιδάκια απέναντι στα γραπτά της, νιώθουμε απλά την ανάγκη να διαβάσουμε, να εμβαθύνουμε, να κολυμπήσουμε και μεις στα νερά της, στους βυθούς της. Το κείμενο απαιτείται να διαβαστεί από όλα τα παιδιά – βάζω στη λίστα και εμάς, τα «κάπως μεγαλύτερα» - και να γίνει κοινός τόπος η έγνοια για την κατοικία όλων των ανθρώπων. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση ότι δεν πρόκειται για απλά ένα βιβλίο, αλλά και για ένα παιχνίδι επιτραπέζιο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να μονοπωλήσει αρκετό από το χρόνο των βλασταριών σας – και το δικό σας φυσικά!

   Τι λέτε λοιπόν; Μια και αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, πάμε να δείξουμε στα παιδιά μας τι θα πρέπει να έχουν κατά νου ώστε το επόμενο καλοκαίρι η θάλασσα να τα περιμένει χαρωπή και όχι θολή και δηλητηριασμένη με σκουπίδια; Φύγαμε!

Κώστας Κούλης
 
Η Μερόπη Μάττα είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός, διδάκτορας της φαρμακευτικής σχολής ΑΠΘ και διατηρεί φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη. Είναι μητέρα τριών κοριτσιών και τη συναρπάζει να μιλάει στις καρδιές των παιδιών με τα παραμύθια!
 
matta
Joomla Social by OrdaSoft!