Βιβλία

Το παζλ

 
Έφη Ανδρεουλάκου
Το παζλ
Εκδόσεις Key Books

   Το λέμε και το ξαναλέμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα παζλ. Ένα κομμάτι που αποτελείται από κομμάτια. Πολλά ή λίγα δεν έχει σημασία, καθώς κάθε κομμάτι έχει τη δική του σειρά, τη δική του λογική, την αυτονομία του. Αυτονομία ε; Δεν σημαίνει παιδαγωγική χωρίς όρια. Συγκρατήστε το αυτό. Θα σας πάει παρακάτω. Στα άλλα κομμάτια.

   Η κυρία Έφη Ανδρεουλάκου είναι – και – ψυχολόγος και γονιός. Γράφει ένα βιβλίο που αναφέρεται στα παιδιά και το παιδί που εξελίσσεται και γίνεται αυτό το κάτι παραπέρα. Ανεξάρτητη προσωπικότητα, μέντορας για κάποιον, μαθητής ενός άλλου. Γράφει για την οικογένεια, για τους τύπους ανθρώπων που την αποτελούν. Οι γονείς μπορεί να είναι αγαπημένοι μεταξύ τους, μπορεί να τσακώνονται σε καθημερινή βάση, μπορεί να μιλούν σπάνια ο ένας στον άλλο. Οι γονείς μπορεί να δουλεύουν όλη μέρα ή να μην έχουν καθόλου δουλειά. Το παιδί, μεγαλώνοντας μέσα σε έναν από εκείνους τους τύπους οικογενειών, πλάθεται ανάλογα. Δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει το δικό του προσωπικό στοιχείο, αλλά πάλι δεν θέλω να μιλάω για εικασίες και ασκήσεις επί χάρτου. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Και το βιβλίο εστιάζει σε αυτές.
 
topazl2214

   Με γραφή λιτή, προσιτή, με καλά ελληνικά και προτάσεις που εντυπώνονται από την πρώτη ανάγνωση, η συγγραφέας τονίζει τα «αυτονόητα», που όμως δεν επιθυμούμε να συνειδητοποιήσουμε στην πορεία μας ή τις όποιες παράλληλες ή/και τεμνόμενες διαδρομές μας. Το παιδί που ζει μέσα στη δικαιοσύνη μαθαίνει να είναι δίκαιο. Θυμάστε πώς το έλεγαν οι δικοί μας γονείς; «Το παιδί και το σκυλί όπως το μάθεις». Είναι κάτι που σας τσίγκλησε λιγάκι; Είναι προφανώς. Το βιβλίο αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σαν αφύπνιση. Το διαβάζετε, θυμάστε ότι όλα αυτά που περιγράφονται, τα έχετε κάπου συναντήσει. Αν όχι όλα, τα περισσότερα. Και τα έχετε ξεχάσει, αγνοήσει ή αφήσει πίσω σας στη μέχρι τώρα διαδρομή σας. Από κει και πέρα διαπιστώνετε τα «κατάλοιπα» αυτής της παραβατικότητας. Ό,τι αφήνεις σ’ αφήνει, ναι;

   Είναι ένας οδηγός αυτό το βιβλίο. Είναι ένας μπούσουλας για εκείνα που μαθαίναμε και αποφασίσαμε να διαγράψουμε μονοκονδυλιά, χωρίς κανένα δικαίωμα. Είναι ένα εγχειρίδιο για την άνθιση ενός ανθρώπου και τις αποφυγές των κακοτοπιών. Διαβάζουμε και κάθε μερικά δευτερόλεπτα αφήνουμε να φύγει μια ανάσα και ένα ξεφύσημα τύπου «Α, ναι» ή «Ωχ, ναι». Και αυτό δεν είναι για κακό. Λειτουργεί ευεργετικά η επανάληψη. Δρα όπως το νερό στον μύλο. Στο χέρι μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για το καλό μας. Έτσι είναι πάντα οι επιλογές. Συνήθως είμαστε χάλια στο πενήντα-πενήντα, αλλά με ένα τέτοιο βιβλίο σαν αρωγό, μπορεί και να το φτιάξουμε.
 
andreoulakou22

   Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να διαβαστεί όπως πρέπει. Να διαβαστεί για να χρησιμοποιηθεί. Για να γίνει σημείο αναφοράς. Για να ολοκληρωθεί το παζλ. Με όλα τα κομμάτια στη θέση τους βγάζει νόημα, έτσι δεν είναι. Μόνο με όλα τα κομμάτια στη θέση τους. Σωστά;

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE! 
 
Η Έφη Ανδρεουλάκου είναι κάτοχος των πτυχίων «Πρόγραμμα Ψυχολογίας» και «Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία, κατεύθυνση Ψυχολογία» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η ψυχοθεραπευτική της εκπαίδευση είναι η συστημική-οικογενειακή θεραπεία, που ολοκλήρωσε στη «Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Είκοσι πέντε χρόνια τώρα εργάζεται με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια. Αντιλαμβάνεται το άτομο σε σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον από το οποίο προέρχεται και από αυτό στο οποίο ζει. Παράλληλα, επικεντρώνεται στην επιτυχή δράση του ανθρώπου στο παρόν. Είναι μητέρα ενός παιδιού και ζει στην Αθήνα. Το Παζλ γράφτηκε ως επιθυμία της να μεταδώσει μέρος της εμπειρίας της στους ανθρώπους που επιθυμούν την εξέλιξη του εαυτού τους και την προσωπική ισορροπία τους. Οραματίζεται έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη του ανθρώπου προς τον άνθρωπο.
 
Joomla Social by OrdaSoft!