= Το Μεγάλο Τζέρτζελο
Βιβλία

loogoo

Το Μεγάλο Τζέρτζελο

 
Το Μεγάλο Τζέρτζελο
της Στέλλας Καραμπακάκη
Εκδόσεις Πολύτροπον

   Ανήσυχες μέρες, διαδηλώσεις, φλεγόμενες νύχτες, κοράκια, μολότοφ, δακρυγόνα, κυρίες της καλής κοινωνίας, αναρχικοί, παπάδες, μαύρες κάλτσες, θρησκόληπτες γριές και οι θεοί του Ολύμπου που κατεβαίνουν στην Αθήνα, ανακατεύονται όλοι μαζί στον φοβερό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με κέντρο τα Εξάρχεια και εξαπλώνεται σ’ ολόκληρη τη χώρα, ίσως και την Ευρώπη.
 
   Μια σουρεαλιστική, καυστική, μα πάνω απ’ όλα χιουμοριστική, πολιτική σάτιρα, για τις συγκρούσεις μεταξύ λαού και εξουσίας, καθώς και όλα εκείνα που θα μπορούσε να φέρει μαζί της μια κοκκινομάλλα, που οι θαυμαστές της την ονόμασαν Επανάσταση.
 
Οι θεοί του Ολύμπου κυκλοφορούν ανάμεσά μας... το ξέρατε;

   Κατέβηκαν από τον Όλυμπο (πολύ μοναξιά, βρε παιδάκι μου, μεγάλο το υψόμετρο... είπαν να μετοικήσουν στην Αθήνα), μένουν σε επαύλεις, έναν ψυχίατρο τον χρειάζονται η αλήθεια είναι.. Τόσους αιώνες όλο και κάποια κουσούρια, εμμονές, ψυχολογικά απέχτησαν...

tzertzelo   Ο Δίας παράτησε το θρόνο και κατέβηκε με το τσούρμο να γίνει πολιτικός. Με τον ποδόγυρο βέβαια δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται. Η Ήρα, μια απατημένη σύζυγος (την έχει κάνει τρόλεϊ ο Δίας), με έντονη παρανοειδή προσωπικότητα.

   Σε αυτό το βιβλίο η αλληγορία έχει τον πρώτο ρόλο, οι γνώστες της πολιτικής θα καταλάβουν αμέσως τους χαραχτήρες που παρουσιάζονται… Εγώ έναν έπιασα... το Δρακουμέλ, φίλο του Δία - πολιτικός και αυτός… όχι, δεν λέω άλλα, να υπάρχει ένα σασπένς.

   Ο τρόπος της συγγραφέως να διακωμωδεί τα όσα ζούμε είναι χαρισματικός. Να τρίβει στη μούρη των πολιτικών την κατάντια τους, να μας τσιγκλάει με τον τρόπο της να ανοίξουμε επιτέλους τα μάτια και να ξυπνήσουμε. Όλα αυτά μέσα από ένα κείμενο που θα σας κάνει να γελάτε μέχρι δακρύων.

   Οι περιγραφές των θεών αξεπέραστες, ακόμα γελάω, σίγουρα στοχεύουν και σε διάφορες περσόνες της ελληνικής πραγματικότητας (όποιος τις ανακαλύψει, περιμένω ενημέρωση).

   Μια πολιτική σάτιρα που θα σας διασκεδάσει, θα σας προβληματίσει, θα σας μείνει αξέχαστη.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!