Βιβλία

Το Λάθος Σενάριο

lathsen
Εκδόσεις: Άπαρσις
Συγγραφέας: Έφη Ευαγγελίου

 
   " …Δεν είμαι μόνη στη μοναξιά. Είναι χιλιάδες άλλες. Τώρα πια τις βλέπω στα Χάιντ Παρκ και στα Λονγκ Άιλαντ και στον υπόγειο σταθμό. Πείτε HELLO στη μοναξιά του πλήθους. Πλάκωσε πάνω απ' την πόλη…"
 
   Όταν η ζωή σού δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό σενάριο για το πώς θα τη ζήσεις και εσύ συνειδητά - από ένα σημείο και μετά - επιλέγεις να πλάσεις το χειρότερο, τότε μάλλον είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις. Αυτό είναι μία εκδοχή. Μία άλλη, λέει πως όταν μεγαλώνεις μέσα σε λάθος συνθήκες ή εγκλωβισμένος σε ένα μάλλον απροσάρμοστο οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο, τότε δεν σου αφήνονται και πολλά περιθώρια για να "ξεμυτίσεις" και να δημιουργήσεις την ιδανική ζωή. Ωστόσο, κάπου μέσα σε όλη αυτή τη λάθος συγκυρία που περιπλανιέσαι, σίγουρα από κάποια μικρή χαραμάδα εκπέμπεται φως. Το ζητούμενο είναι να βρεις την πηγή του…
 
   Όλα δείχνουν πως η Ράνια, η ηρωίδα του βιβλίου, δεν βρήκε την πηγή ποτέ. Ίσως έφτασε κοντά ορισμένες φορές, αλλά μάταια. Δεν μπόρεσε να πιαστεί από κανέναν και τίποτα. Δεν μπόρεσε να πιστέψει σε κανέναν και σε τίποτα. Πίστη δυνατή, αληθινή, απαράβατη. Δεν την ένιωσε ποτέ. Ροκ, σεξ, αλκοόλ, πολιτική…όνειρα. Έκανε όνειρα η Ράνια; Δεν έχει σημασία, γιατί δεν πίστευε πραγματικά ούτε σε αυτά. Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν πίστεψε ποτέ στον ίδιο της τον εαυτό και έτσι απέτυχε να ζήσει όπως της άξιζε. Άφησε τη ζωή της να κυλήσει "εν λευκώ".
 
   "Το βιβλίο αυτό είναι για την Άννα, την παιδική μου φίλη", θα πει η Έφη Ευαγγελίου στην παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και θα συμπληρώσει πως το βιβλίο μιλά για "την αποτυχία μιας ενηλικίωσης… Την αποτυχία κάποιας γυναίκας να γίνει γυναίκα." Η Άννα ελάχιστα αναφέρεται στο βιβλίο, το οποίο ειναι δοσμένο σε ένα χρονικό πλαίσιο (ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 70), που η ίδια η συγγραφέας δεν έχει ζήσει. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι προϊόν μυθοπλασίας και πως η παιδική φίλη αποτελεί απλά την αφορμή για τη συγγραφή του. Κυριαρχεί η χρήση μιας underground γλώσσας, σκληρής τόσο, ώστε να συνειδητοποιήσουμε οι αναγνώστες την κρισιμότητα του πράγματος. Η έκπληξη του βιβλίου βρίσκεται στο τέλος επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται όλα τα βιβλία να έχουν ευτυχισμένο τέλος.
 
   Όσο και αν το επιθυμείτε, μην περιμένετε να δείτε γραμμένο το "They lived happily ever after" στην τελευταία σελίδα. Δεν μπόρεσε τελικά να κολλήσει με τη ζωή της Ράνιας, όπως δεν μπόρεσε άλλωστε να κολλήσει και με τη ζωή πολλών άλλων ανθρώπων.
 
Και αν κόλλησε, μας έκρυψαν το μετά.
 
Έλλη Λινάρδου
 

Για όσους δεν βρίσκουν το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία της περιοχής τους, μπορούν να το κάνουν παραγγελία. Eκπροσωπος Θεοδ. Πασχος τηλ 3455226, διανομη Χριστακις-χονδρεμπορος, Πολιτεια, Πρωτοπορια
Joomla Social by OrdaSoft!