= Το κλειδί της Ευτυχίας
Βιβλία

loogoo

Το κλειδί της Ευτυχίας

 
Νικολέττα Λέκκα
Το κλειδί της ευτυχίας
Εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ

   Και τώρα τι θα κάνουμε; Πώς θα πάρουμε το μπρελόκ; Με ποιον τρόπο θα το φέρουμε εκεί που πρέπει, ώστε να χαρούν τα παιδιά; Το βιβλίο της κυρίας Λέκκα μιλάει στις παιδικές ψυχές, όπως μιλά και στις δικές μας, που θα το διαβάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας μικρούλια.

   Ο Αριστείδης, ο παππούς των δύο κοριτσιών, είχε πάντοτε στο παντελόνι του εκείνο το μπρελόκ με τα κλειδιά του. Παιχνίδι γίναν, με τα δυο μουσουδένια να προσπαθούν να τα αρπάξουν κάθε φορά και να βρεθούν κάτω από τον προβολέα, για τα γνωστά δεκαπέντε λεπτά. Παράξενος αυτός ο αριθμός. Ο 15 εννοώ. Κάποια στιγμή, μετά τις 15 κάποιου Γενάρη, που καλό θα ήταν να μην ξανάρθει, σταμάτησε και το παιχνίδι. Κι έτσι η μητέρα των κοριτσιών σκέφτηκε πως το ένα από τα δυο τους, που δεν είχε γευτεί τα 15 λεπτά στο προσκήνιο, θα έπρεπε κάποια στιγμή να τα κρατήσει. Να τα κρατήσει στις φούχτες του για όσο θα ήθελε, για να φέρει όλα τα δεκαπεντάλεπτα σε μία σειρά και να τα κάνει ένα σύνολο.
 
kleidi2214

   Έχουμε φιλοξενήσει ξανά βιβλίο της κυρίας Λέκκα. Το παιδί σε πρώτο ρόλο, το παιδί πρωταγωνιστεί και μέσα από αυτό γευόμαστε τα φώτα όλοι εμείς, οι δίπλα του. Η συγγραφέας γεννά την ιστορία και αυτόματα την αναγάγει σε μία περιπέτεια παιδιών. Καλά, οι μεγάλοι στη γωνία και αφήστε τα παιδιά να πάρουν όλη τη δόξα! Και εκείνα θα φροντίσουν να μην πάρουν τίποτα. Γιατί δεν τα ενδιαφέρει. Το μόνο που τα νοιάζει είναι η αγάπη. Των γονιών τους, των φίλων τους, του κόσμου όλου.

   Ένα κλειδί και μια κλειδωνιά, για να ανοίξει η πόρτα ή να κλείσει μια άλλη. Ένας κόσμος που περιμένει πίσω από την άλλη μεριά. Ένα χαμόγελο και ένα ζευγάρι ζεστά μάτια. Ο δρόμος για την ευτυχία; Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μπα; Και δεν βάζουμε μόνοι μας; Και δεν πάμε να αγοράσουμε και να τα στρώσουμε εμείς; Καθόμουν και διάβαζα και φυλλομετρούσα. Μπρος και πίσω. Και ξανά από την αρχή. Ένα παραμύθι που μπορεί να γίνει καστομιά για όλους μας. Το διαβάζω εγώ και είναι δικό μου. Το διαβάζεις εσύ και γίνεται εσύ. Και δεν θυμώνω καθόλου. Γιατί το δικό μου παραμένει δικό μου. Η μαγεία της συγγραφέως; Ναι. Φυσικά. Αφού ο μηχανισμός είναι πατέντα της. Αφού η συγκεκριμένη γραφή είναι επινόημά της.

   H Γαρυφαλλιά, η Ευτυχία… Τα παιχνίδια της ζωής. Και η μανούλα από δίπλα. Που δεν σκέφτηκε ούτε για μία στιγμή το κόστος. Τι, υπάρχει κάτι που να είναι μεγαλύτερο από την ευτυχία της Ευτυχίας και της αδελφής της; Υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο; Ακόμα κι αν υπάρχει, μόνο η μανούλα το ξέρει. Και επιλέγει να το ξε-ξέρει. Για να ασχοληθεί μόνο με το κλειδί και την κλειδωνιά, που λέγαμε πιο πάνω.
 
lekka2215

   Βιβλίο για πολλές αναγνώσεις, για κουβέντα μετά και για ακόμα περισσότερες επαναλήψεις. Δοκιμάστε το, χαρείτε το, χαρίστε το, θυμηθείτε ότι το μέλλον είναι στα μάτια τους, στα λόγια τους, στις θύμησες που θα ‘ρθουν. Και κάπου εκεί θα βρείτε και το μπρελόκ. Με όλα του τα κλειδιά…

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE! 

Η Νικολέττα Λέκκα, γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και μαμά δύο κοριτσιών. Έχει διδακτορικό στα διεθνή οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εργάστηκε 15 χρόνια σε επενδυτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο και στην Αθήνα και 6 χρόνια ως συντάκτης του περιοδικού ΜΕΤΡΟ. Το 2018 ίδρυσε τις εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ και δημιούργησε το Να Μου Γελλάς (www.namougellas.com), μια πρωτότυπη ιδέα που δίνει πρόσβαση σε δυνατές λογοτεχνικές ιστορίες και ιδιαίτερες συναντήσεις και εμπειρίες. Έχει εκδώσει τρία βιβλία για παιδιά («Το κλειδί της Ευτυχίας», «Ι-δανικά όνειρα», «Το ταξίδι της ζωής μας») και δύο ιστορίες για ενήλικες («Ιερές Αριθμήσεις», «Ουράνια τόξα, τότε και τώρα»).
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία