Βιβλία

Το καλό μπλε σερβίτσιο

 
Ιφιγένεια Τέκου
Το καλό μπλε σερβίτσιο
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία. Βιβλίο της Ιφιγένειας Τέκου δεν είχε τύχει να διαβάσω ποτέ. Έπεσε το βιβλίο «Το καλό μπλε σερβίτσιο» στα χέρια μου και το εξώφυλλο με παρέπεμψε αμέσως στο θέμα. Καταστροφή της Σμύρνης. Αρχικά το άφησα πίσω στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Έκανα ακόμα μια βόλτα και το βλέμμα μου έπεσε επάνω στο εξώφυλλό του ξανά. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για την καταστροφή της Σμύρνης. Ακόμα και η γράφουσα έχει βγάλει βιβλίο για κείνη. Παρωχημένο θέμα, θα σκεφτόταν κάποιος. Όχι, για εμένα δεν ισχύει. Μπορείς με πολλούς τρόπους να εμπλέξεις την καταστροφή και όχι μόνο με τα ίδια τα γεγονότα και έναν ξεχασμένο έρωτα. Εντούτοις, σκέφτηκα πολύ μέχρι να πάρω το βιβλίο. Όμως, επέλεξα να μην διαβάσω το οπισθόφυλλο, ώστε να μην πέσω στην παγίδα λέγοντας ότι είναι ένα από τα πολλά. Ίσως τελικά είχα άδικο, ίσως δεν είχε θέμα τη Σμύρνη.

   Αρχίζοντας να διαβάζω, χάρηκα πολύ που το ένστικτό μου λειτουργεί ακόμα. Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου θα βρείτε ένα εξαιρετικό σημείωμα από τη συγγραφέα που θα σας κάνει να καταλάβετε πολλά, εξηγεί γιατί αποφάσισε να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο και ανοίγει κάποια παραθυράκια της ιστορίας που θα βοηθήσουν στην πορεία της ανάγνωσης τον αναγνώστη. Αυτό που λάτρεψα στο βιβλίο είναι η ανθρώπινη πλευρά του. Περιγράφει την ζωή της Σμύρνης πριν την καταστροφή, χωρίς πλουμιστές αφηγήσεις, που αν μη τι άλλο κουράζουν.

   Η Μαργή είναι μια γυναίκα με δυο παιδιά, που ζει στη Σμύρνη. Ο άντρας της, ο Αλέκος, δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι το παράδειγμα του πατέρα. Αυτό γίνεται έντονα αντιληπτό από τις περιγραφές της συγγραφέως. Τα δυο παιδιά είναι ξεχωριστά. Ο Διονύσης, ένα παιδί που χρειάζεται συνεχή φροντίδα και η Διδώ, ένα κορίτσι που λόγω του διαφορετικού χρώματος στα μάτια της, μοιάζει να είναι το μαύρο πρόβατο της γειτονιάς της. Ο Αλέκος κάθε άλλο παρά χαίρεται για τα παιδιά που του έδωσε η Μαργή και την κακοποιεί. Εκείνη, φτάνοντας στα όριά της, αποφασίζει να συνεργαστεί με τους Βρεττανούς σαν πληφοριοδότρια, ώστε να καταφέρει να πάρει τα παιδιά της μακριά από τον Αλέκο.
 
tokalompleservitsio

   Η Μαργή όμως… εξαφανίζεται και η Διδώ με τον Διονύση μένουν μόνοι με τον πατέρα τους. Σε αυτές τις σελίδες του βιβλίου φαίνεται καθαρά η θέση του κοριτσιού στην κοινωνία την εποχή εκείνη. Η συγγραφέας δίνει με γλαφυρές περιγραφές τον πόνο της μικρής Διδούς, που προσπαθεί να τα φέρει βόλτα, όπως ακριβώς έκανε και η μητέρα της. Τα βάσανά της θα τελειώσουν σύντομα, όταν ένας Βρεττανός υπήκοος, ο Έντουαρτ, θα την πάρει υπό την προστασία του, αυτή και τον Διονύση, δίνοντας μια γερή αμοιβή στον πατέρα. Ο υπέρτατος εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης, τη στιγμή που ο Αλέκος δέχεται να δώσει τα παιδιά του για χρήματα. Ένιωθε ότι ήταν στιγματισμένα και σακάτικα, ποτέ δεν ήταν τα παιδιά που είχε ονειρευτεί. Τώρα πια, που η μητέρα τους τα είχε παρατήσει, ήταν ένα φόρτωμα για εκείνον.   

   Τα δυο παιδιά αρχίζουν πια, υπό την σκέπη του Έντουαρτ, να ζουν μια πραγματική ζωή, να λαμβάνουν την αγάπη που στερήθηκαν. Γιατί όμως ο Έντουαρτ αποφάσισε να «υιοθετήσει» τα δυο παιδιά; Υπάρχει άραγε σχέση μεταξύ της Μαργής και του ίδιου;  

   Διάβασα ένα βιβλίο που με γέμισε εικόνες, συναισθήματα και αγωνία. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς να κάνει το βιβλίο κάπου «κοιλιά». Είμαι σίγουρη ότι θα αναζητήσω όλα τα βιβλία της Ιφιγένειας Τέκου, ώστε να γνωρίσω συνολικά το έργο της. Η γραφή της είναι απλή και αυτό που με κέρδισε είναι η Μικρασιατική ντοπιολαλιά, που οι περισσότεροι έχουμε μάθει από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Οι γενιές των ανθρώπων που έζησαν τη μεγάλη αυτή καταστροφή του Ελληνισμού, σιγά σιγά χάνονται. Βιβλία τέτοια, όπως αυτό που κρατώ στα χέρια μου, είναι βιβλία που μαρτυρούν έναν πολιτισμό που σε λίγο θα μοιάζει να μην έχει υπάρξει ποτέ.

   Το βιβλίο έχει πολλά μυστικά ακόμα, που δεν θα ήθελα να προδώσω. Είναι μια καλή ευκαιρία να το διαβάσετε και γιατί όχι, να το δωρίσετε, μια και τα Χριστούγεννα είναι κοντά.

Κατερίνα Σωπύλη Κονίτσα
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!