Βιβλία

Το χαμένο άλλοθι

 
Το χαμένο άλλοθι
Μαίρη Βασάλου
Εκδόσεις Διάπλαση
 
Τρις εις θάνατον!

   Η Αθήνα του μεσοπολέμου… Πολλές πληγές έχουν αφεθεί ανοιχτές. Έξι μόλις χρόνια μετά τη σφαγή το ’22, δώδεκα χρόνια πριν τον επόμενο μεγάλο πόλεμο. Μία νέα κοπέλα από τη Ρωσία κατηγορείται για φόνο. Δικάζεται και καταδικάζεται. Το έγκλημα είναι ιδιαζόντως ειδεχθές και αφήνει πίσω του τρία πτώματα. Ο κόσμος φωνάζει, μισεί, απαιτεί δικαιοσύνη και κάνει κρα για λίγο αίμα. Έστω κι αν η πρώην υπηρέτρια, πρώην-πρώην αρχόντισσα μεγαλοαστή και νυν θανατοποινίτισσα δεν σταματάει ούτε ένα λεπτό να λέει ότι είναι αθώα. Κάποιοι την υποστηρίζουν, βρίσκονται όμως στο μάτι του κυκλώνα. Θεωρείται πως παίρνουν το μέρος της φόνισσας… Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές τους. Οι βασικοί ήρωες της ιστορίας, τα τρία αδέλφια Ρώμα, ζούσαν ως τώρα τις μάλλον συνηθισμένες ζωές τους – ως βαρετές θα πρόσθετε κάποιος, οι οποίες δεν θα ήταν ποτέ πλέον οι ίδιες.
 
tohamenoalltothi01
   Ο Ιάσων είναι γιατρός, κάνει τα δικά του πειράματα, αγαπά χωρίς ανταπόκριση και προσπαθεί να χτίσει τη ζωή του. Ο Πιέρος, ο μικρός αδελφός, είναι όμορφος, ατίθασος, διορισμένος προσφάτως στο δημόσιο και ψάχνεται… Η Καλλιρόη, η αδελφή τους, η οποία όμως τους έχει σταθεί σαν μάνα, είναι μάλλον ένα ευγενές δείγμα αγενούς γεροντοκόρης. Αν όμως ανοίξεις καλά τα φύλλα που κρατά θα διαπιστώσεις ανομολόγητους έρωτες, κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα και ιστορίες που θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα συγγενείς και γνωστούς.

   Η Μαίρη Βασάλου διαθέτει ένα εκπληκτικό λεξιλόγιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που σταμάτησα σε κάποιο σημείο του βιβλίου, θαυμάζοντας τις συγκεκριμένες λέξεις που χρησιμοποιούσε. Αφηγείται την ιστορία της με μοναδικό τρόπο, μπλέκει πρόσωπα και καταστάσεις περίτεχνα και οι τελευταίες σελίδες είναι «απλά» μια χιονοστιβάδα, μέσω της οποίας έρχεται η κάθαρση… η οποία πάλι, μπορεί και να μην έρχεται. Ομολογώ πως κάποιες φορές μπορεί να χαθείτε, όσον αφορά την ακολουθία των γεγονότων, θα λατρέψετε όμως κάθε λεπτό που ψαχτήκατε για να συνεχίσετε, κάθε λεπτό που πισωγυρίσατε και ξαναδιαβάσατε την προηγούμενη σελίδα για να μην έχετε κενά. Η συγγραφέας, μέσα από έναν πολύ χαρακτηριστικό και εντελώς δικό της τρόπο γραψίματος, ζωγραφίζει στο χαρτί μία ιστορία με λέξεις, ένα κατεβατό από καταστάσεις και συναισθήματα, μία διαδρομή με αμφιλεγόμενο τέρμα.

   Για πάνω από τριακόσιες σελίδες θα αναρωτηθείτε για το αν η Όλγα Μιλιόσοβα είναι ένοχη ή όχι. Για το αν θα εκτελεστεί από το απόσπασμα ή θα γλυτώσει. Για το αν θα επιστρέψει στην πατρίδα της ή όχι. Και πώς όλο αυτό θα οδηγήσει στη λύτρωση των ηρώων, δικαίων και αδίκων. Η ζωή δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε άδικη. Είναι «απλά» αυτή που είναι, με ό,τι τούτο έχει αντίκτυπο σε όσους δηλώνουν θιασώτες του. Η Μαίρη Βασάλου καταθέτει ένα δημιούργημα το οποίο έρχεται να «καταπιεί» τους αναγνώστες με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Διαβάζεις το βιβλίο, νιώθεις πως το καταβροχθίζεις, ενώ – στην ουσία – εκείνο κατακτά εσένα. Κανείς δεν νιώθει άσχημα. Έχεις την ψευδαίσθηση πως είσαι στη θέση του οδηγού, ενώ βρίσκεσαι καρφωμένος κάπου πίσω. Είναι σαν να βλέπεις ταινία. Είσαι ανήμπορος να καθορίσεις οτιδήποτε αφορά την πλοκή, νομίζεις όμως πως οι προσευχές σου και όλες οι σκέψεις σου μπορούν να επέμβουν. Δεν μπορούν! Αυτή όμως είναι η μαγεία της ανάγνωσης…

   Η Μαίρη Βασάλου μας σερβίρει ένα εκρηκτικό και συνάμα πανέμορφο ανάγνωσμα. Την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό και περιμένουμε ανυπόμονα την επόμενη δουλειά της. Καλοτάξιδο!

Κώστας Κούλης
 
vasalou
 
Η Μαίρη Βασάλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Μαρούσι. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως καθηγήτρια της αγγλικής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών, και μετέπειτα στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ως εισηγήτρια σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την ψυχολογία και τις μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, έχει συμμετάσχει στην εκπομπή Iχνηλάτες της ΕΡΤ1. Είναι μέλος στη Λέσχη Ανάγνωσης Αμαρουσίου και ασχολείται με παρουσιάσεις βιβλίων στην ηλεκτρονική εφημερίδα avecnews.
Το Χαμένο άλλοθι είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Έχει προηγηθεί Η πόρτα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001).
 
Joomla Social by OrdaSoft!