= Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα
Βιβλία

loogoo

Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα

 
Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα
Του Gaston Leroux
Εκδόσεις Διόπτρα

   Δύο χρόνια μετά «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου», που συντάραξε την κοινή γνώμη της Γαλλίας, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ ψάχνει στοιχεία για το παρελθόν του.

   Την ίδια ώρα η Ματίλντ Στάνγκερσον παντρεύεται τον αγαπημένο της Ρομπέρ Νταρζάκ, αλλά κατά τη διάρκεια της τελετής μια αδιόρατη απειλή πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Αν και κανείς δεν το ομολογεί, όλοι περιμένουν ότι ο – νεκρός πια – Λαρσάν θα εμφανιστεί για να απειλήσει τη ζωή τους. Όμως όλα κυλάνε φυσιολογικά και το ευτυχισμένο ζευγάρι φεύγει για το μήνα του μέλιτος.
 
toaroma
   Ελάχιστες μέρες μετά ένα τηλεγράφημα με την υπογραφή της Ματίλντ Στάνγκερσον ταράζει τον Ρουλεταμπίλ. Γράφει μόνο δύο λέξεις. «Σώστε μας».

   Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το ζευγάρι μαζί με τους φίλους του καταλήγει σε ένα καλά οχυρωμένο μεσαιωνικό κάστρο στην Κυανή Ακτή, όπου είναι απολύτως αδύνατον να εισβάλει κανείς και να βλάψει τη Ματίλντ Στάνγκερσον. Κι όμως… Το αδιανόητο συμβαίνει με τον πιο μυστηριώδη τρόπο. Ο Ρουλεταμπίλ καλείται τώρα όχι μόνο να αντιστρέψει ένα έγκλημα, αλλά και να κοιτάξει κατάματα μια απαίσια αλήθεια.

   Ο Γκαστόν Λερού μετά «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» προσφέρει στον αναγνώστη αστυνομικών βιβλίων έναν ακόμη πιο αγωνιώδη και ακραίο γρίφο. Μπορείς να τον λύσεις;

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
glerouxΟ Γάλλος συγγραφέας Γκαστόν Λερού (Gaston Leroux, 1868-1927), γνωστός κυρίως για το περίφημο μυθιστόρημά του «Το Φάντασμα της Όπερας», που μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και το θέατρο, υπήρξε κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας και έζησε πλουσιοπάροχα μέχρι το 1890, οπότε και έφτασε κοντά στη χρεοκοπία. Έχοντας σπουδάσει νομικά, άρχισε να δουλεύει ως δικαστικός ανταποκριτής αλλά και κριτικός θεάτρου. Το 1905, ως επίσημος διεθνής ανταποκριτής της εφημερίδας Le Matin, πήγε στη Ρωσία για να καλύψει τις εξεγέρσεις εναντίον του τσάρου. Εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία το 1907 και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα, με πρώτο «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου», όπου και παρουσιάζει για πρώτη φορά τον περίφημο δημοσιογράφο-ντετέκτιβ του Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ. Το 1909 ίδρυσε μαζί με τον Arthur Bernede την εταιρεία Societe des Cineromans, προκειμένου να δημοσιεύουν μυθιστορήματα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στον κινηματογράφο. Η συνεισφορά του Γκαστόν Λερού στη γαλλική αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στην αγγλική και του Έντγκαρ Άλαν Πόε στην αμερικανική.
 
   Ο Gaston Leroux δημιούργησε ένα ανθρώπινο τέρας. Ο Λαρσάν αποδείχτηκε κλέφτης, δολοφόνος, καλλιτέχνης στη διαφυγή και άρχοντας της μεταμφίεσης.

   Μια αίσθηση φόβου και σύγχυσης κρέμεται πάνω από την αφήγηση. Είναι η συνέχεια του Κίτρινου Δωματίου και ο συγγραφέας πλέκει την ιστορία περίτεχνα. Ακόμα και η περιγραφή του αρώματος της γυναίκας προκαλεί δέος. Σε προκαλεί να λύσεις το γρίφο, έχει την ικανότητα να σε κάνει να διαβάζεις με κομμένη την ανάσα.

   Ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα αγαπήσουν οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!