Βιβλία

Τιρκουάζ

 
Ρένα Ρώσση Ζαΐρη
Τιρκουάζ
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Ένας άντρας, τρεις γυναίκες. Τρεις διαφορετικές ιστορίες. Από το οπισθόφυλλο καταλάβαινες ότι επρόκειτο για ένα δυνατό βιβλίο. Έχοντας διαβάσει όλα τα βιβλία της συγγραφέως, δεν περίμενα κάτι λιγότερο. Το κράτησα στα χέρια μου λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του. Με τράβηξε το εξώφυλλο αλλά περισσότερο η περιγραφή που έδινε η συγγραφέας στον πρόλογο.

   Μια ιστορία τραγική. Για τρεις γυναίκες που ενώ οι ζωές τους ήταν τόσο διαφορετικές, η μοίρα τις ένωσε και τις έφερε κοντά. Ο Στέφανος, θα είναι η αγάπη και η κατάρα τους. Πρόκειται για ένα βιβλίο με πολλές ανατροπές.

   Η Κλέλια, μια μικρή κοπέλα που μεγαλώνει μόνο με τη μητέρα της, η οποία καταλήγει μια ανύπαντρη μητέρα, έπειτα από την εγκατάλειψή της από τον «αγαπημένο» της για μια άλλη γυναίκα της σειράς του – εκείνος γιατρός και εκείνη μια απλή κοπέλα της διπλανής πόρτας. Μεγαλώνει και άθελά της γίνεται μάνα για την ίδια της τη μάνα, ίσως το πιο συγκλονιστικό κομμάτι του βιβλίου. Διαβάζοντάς το, μπήκα στην θέση του μικρού κοριτσιού και η καρδιά μου σφίχτηκε.
 
tirkouaz22

   Όσο η μητέρα της εργάζεται, εκείνη ζει με τη σπιτονοικοκυρά της, που γίνεται η γιαγιά που ποτέ δεν γνώρισε. Της διδάσκει την ανθρωπιά και την καλοσύνη, ενώ η μητέρα της ψάχνει να βρει ένα περιβάλλον που η κόρη της θα μεγαλώνει σωστά. Δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι η γριά γυναίκα τη βλέπει σαν κόρη της αλλά και τη μικρή σαν εγγονή της. Οι σκηνές που μας περιγράφει η συγγραφέας συγκλονιστικές. «Γιαγιά» και εγγονή χτίζουν μια σχέση δυνατή που θα ακολουθεί τη μικρή για πάντα στη ζωή της, ακόμα και όταν η κυρούλα αφήσει τα εγκόσμια.

   Το βιβλίο αυτό κατ’ εμέ στριφογυρίζει γύρω από πολλά θέματα καυτά, που ταλανίζουν τη σημερινή κοινωνία. Λάτρης της γραφής της κυρίας Ρένας Ρώσση Ζαΐρη, δεν περίμενα κάτι άλλο. Δεν θα κρύψω ότι με κούρασε η περιττή φλυαρία σε καίριες σκηνές, που πραγματικά δεν έχει καμιά αξία, κάτι που το βρίσκουμε πολύ συχνά σε βιβλία τέτοιου μεγέθους.

   Η Κλέλια θα βρεθεί στο αρχοντικό του νέου άντρα της μητέρας της. Εκεί θα γνωρίσει την Ερατώ και λίγο καιρό μετά θα έρθει στον κόσμο και η μικρή Μάιρα. Τα τρία κορίτσια θα αποκτήσουν μια σχέση περίεργη αλλά και άρρηκτη ταυτόχρονα. Η Ερατώ, μια ψυχρή κοπέλα, είναι κόρη του πατριού της Κλέλιας από τον πρώτο του γάμο. Το βιβλίο μας περνά μέσα από εποχές και καταστάσεις που δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν αλλά στην πρώτη δεκαετία του δύο χιλιάδες. Καταστάσεις που ενώ τις γνωρίζουμε, μας τις μεταφέρει με άλλη υπόσταση και βαρύτητα η συγγραφέας, βάζοντάς μας να σκεφτούμε πολύ βαθύτερα τα όσα βιώνουμε και βλέπουμε, ενώ εμείς οι ίδιοι τα προσπερνάμε «ελαφρά την καρδία» στην καθημερινότητά μας.
 
rossi22

   Στον δρόμο των τριών κοριτσιών θα έρθει ένα δαχτυλίδι σε χρώμα τιρκουάζ. Την πρώτη θα την ξενίσει, τη δεύτερη θα τη θαμπώσει και την τρίτη… θα την πληγώσει. Το πώς (;) θα ήθελα να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

   Είναι ένα βιβλίο γεμάτο ζωή, δεν κάνει μεγάλη κοιλιά, πέρα από κάποια σημεία που προανέφερα παραπάνω. Οι σκηνές συγκλονιστικές… τις ζεις μέσα από την ανάγνωση και θαρρείς ότι πρέπει να επέμβεις ώστε να δώσεις και εσύ την αλήθεια που ήδη γνωρίζεις. Και μια και η λογοτεχνία δεν είναι γένους θηλυκού, καλό θα ήταν κάποια βιβλία να μη τα διαβάζουν μόνο γυναίκες. Το ταμπού του γυναικείου εξωφύλλου πρέπει να ξεπεραστεί. Υπάρχουν βιβλία όπως αυτό, που έναν άντρα μπορούν να τον καθηλώσουν, να τον διδάξουν… Η ζωή δεν είναι ροζ και γαλάζιο, είναι λευκή σαν το λευκό της καλοσύνης. Αφεθείτε στην υπέροχη γραφή της κυρίας Ρώσση Ζαΐρη και είμαι σίγουρη ότι θα βγείτε κερδισμένοι και κερδισμένες!

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη

Buy the book HERE! 

Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των φερώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός, αλλά και ως υπεύθυνη εκδόσεων. Έχει γράψει 15 βιβλία για ενηλίκους και πάνω από 150 παιδικά βιβλία. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας», για το μυθιστόρημά της ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ, το οποίο μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Όλα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
 
Joomla Social by OrdaSoft!