= Τι σκέφτεται το παιδί μου;
Βιβλία

loogoo

Τι σκέφτεται το παιδί μου;

 
Τι σκέφτεται το παιδί μου;
Πρακτική παιδοψυχολογία για τους σύγχρονους γονείς
Συγγραφέας: Τάνιθ Κάρει
Κλινικός Ψυχολόγος: Άνγκαραντ Ρούντκιν
Εκδόσεις Ψυχογιός
 
   Τα βλαστάρια σας μεγαλώνουν και σιγά σιγά δημιουργούν το δικό τους χαρακτήρα. Πολλές φορές οι γονείς βρίσκονται σε αμηχανία, ίσως και σε δύσκολη θέση, μετά από μια ανεξήγητη για αυτούς συμπεριφορά του παιδιού τους ή μετά από κάποια φράση που ακούν να λέει το βλασταράκι τους επανειλημμένα. Με τις πρώτες λέξεις του νηπίου έρχεται το «κύμα» των όχι. Το ρωτάς κάτι και απαντά αμέσως όχι. Δεν είσαι σίγουρος αν έχει καταλάβει την ερώτηση ή αν απλά το όχι για εκείνο σημαίνει κάτι άλλο. Όταν κλαίει και φωνάζει «Μαμά μην φεύγεις». Όταν λέει στο μπαμπά του να κάτσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού, όταν στον παιδικό σταθμό δαγκώνει και δαγκώνεται. Όταν ζητά συνεχώς το κινητό σας. Όταν σου ζητά αγκαλιά και χάδια. Η λίστα είναι ανεξάντλητη. Από την ηλικία των δυο ετών η συγγραφέας, μαζί με τον κλινικό ψυχολόγο, προσπαθούν να εξιχνιάσουν τις συμπεριφορές των παιδιών.
 
skeftetai2047

   Δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα γονέων και τους καθοδηγούν έτσι ώστε να έχουν μια υγιή σχέση με τα παιδιά τους. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο μπορεί να επηρεαστεί ένα παιδί βλέποντας ένα καβγά των γονιών του; Πώς θα χειριστείτε σωστά την κατάσταση όταν αρνείται να πάει στο σχολείο ή να μελετήσει; Πώς θα του μιλήσετε για το διαζύγιό σας ή για το θάνατο κοντινού συγγενή;

   Το βιβλίο είναι πολύ κατανοητό, καλύπτει μεγάλο φάσμα ερωτήσεων και βάζει το γονιό στην ψυχολογία του παιδιού. Το να μεγαλώσεις ένα παιδί είναι ίσως η σοβαρότερη δουλειά στον πλανήτη. Ο ρόλος του γονιού είναι να δώσει αξίες αλλά και να βοηθήσει το παιδί να σταθεί στα πόδια του. Είναι πρότυπο για αυτά. Σίγουρα έχει μεγάλες δυσκολίες το μεγάλωμα ενός παιδιού, αλλά όταν ένα ζευγάρι μπαίνει στη διαδικασία να κάνει οικογένεια πρέπει να έχει στο μυαλό του πως φέρνει ένα νέο άνθρωπο στο κόσμο και είναι υπεύθυνο για πάντα. Τα παιδιά μπορούν να αφουγκράζονται τους φόβους μας αλλά και τις ανασφάλειές μας. Δεν είναι εύκολο να είσαι σουπερήρωας. Πρέπει όμως να γίνεις για χάρη του. Πρέπει να του δώσεις όσο πιο σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις του, να βάλεις φρένο όταν εκείνο κάνει ζαβολιές, δίνοντάς του να καταλάβει την ευθύνη των πράξεων του.

   Εξαιρετικό ανάγνωσμα και το συνιστώ να το διαβάσουν όλοι οι γονείς. Θα σας βοηθήσει πολύ και θα σας δώσει νέους τρόπους προσέγγισης που ίσως να μην είχατε σκεφτεί.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
tanithcarey2001

H Tanith Carey είναι Βρετανίδα δημοσιογράφος, η οποία έχει δουλέψει για τη Daily Mail ως ανταποκρίτρια στις ΗΠΑ. Είναι μητέρα και η ίδια και έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα ένδεκα βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι πέντε γλώσσες.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία