= Τετράδιο κωμωδίας
Βιβλία

loogoo

Τετράδιο κωμωδίας

 
Λάμπρος Φισφής
Τετράδιο κωμωδίας
Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
 
   Είναι ένας καταπληκτικός stand up κωμικός, ένας εξαιρετικός σεναριογράφος και ένας μάχιμος μπαμπάς. Τον έχουμε φιλοξενήσει στο περιοδικό σε συνέντευξη και – όπως φαίνεται – ήλθε ο καιρός να το επιχειρήσουμε ξανά. Η αφορμή είναι το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε. Στο συγκεκριμένο «τετράδιο» λοιπόν, ο δαιμόνιος Φισφής αναφέρεται σε διάφορες ιστορίες που τον έχουν στιγματίσει, που τον έχουν κάνει να γελάσει, να θυμώσει, να αναρωτηθεί, να φωνάξει. Ο τύπος που μόλις τώρα μας έβρισε από το απέναντι αμάξι/μηχανάκι, τι ζόρια τραβάει; Τα μαύρα, παραγινωμένα, σημεία στις μπανάνες τι νόημα έχουν; Η Ελληνίδα μάνα έχει όρια ή είναι λίγο πιο μικρή από το Σύμπαν;
 
tetradio

   Ο Λάμπρος Φισφής έχει εκνευριστικά καλό χιούμορ και σαν γνήσιος standupper (οποία ορολογία, τσκ, τσκ) μπορεί να σε στείλει άνετα στον ψυχίατρο. Τον είχα δει, μαζί με τους εξαίρετους συναδέλφους του, στο «Κωμικό Μπουμ» και τα είχε διαλύσει όλα. Όταν μάλιστα έβρισκε στο κοινό διάφορα περίεργα, από κουλές απαντήσεις μέχρι άκυρες παρατηρήσεις, του έδινε και καταλάβαινε. Κατά συνέπεια, το να γράψει στο χαρτί όλα αυτά με τα οποία μας κάνει να γελάμε, είναι σαν να πηγαίνει βόλτα (αν και αυτό το τελευταίο δεν ξέρω κατά πόσο το καταφέρνει καλά). Είναι σαν να αναπνέει. Οι ιστορίες του για τους εκτυπωτές, την Πτολεμαΐδα, το σεξ και τα τάπερ, οι αφηγήσεις του για τόσα θέματα που μας έχουν κατά καιρούς απασχολήσει πολύ ή λίγο λιτότερο, είναι ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σας κάνει να γελάσετε δυνατά κάποια στιγμή. Άρα, αν είστε στο μετρό ή κάπου δημόσια, θα εκτεθείτε. Καθόλου κακό αλλά πάλι… Γιατί να εκτεθείτε; Διαβάστε το στο σπίτι και κάντε να γελάσουν και οι τοίχοι! Αλλά πάλι… όχι, θα εκτεθείτε όσο κάνετε κέφι!

   Αυτό που μου έκανε εντύπωση και δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσω απ’ έξω από την παρουσίαση, είναι η «αρχιτεκτονική» του βιβλίου. Πέρα από μαύρα στίγματα σε λευκό χαρτί, υπάρχουν ΚΑΙ άσπρα γράμματα σε μαύρο χαρτί, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, ενώ, κάποια στιγμή, θα χρειαστεί να κρατήσετε το βιβλίο ανάποδα, αφού κάποιες σελίδες είναι τυπωμένες ανάποδα σκόπιμα! Καλό; Εμένα με ξετρέλανε! Δεν ξέρω αν ήταν ιδέα του ίδιου του συγγραφέα… Βλακείες γράφω. Φυσικά και θα ήταν δική του ιδέα. Ποιανού θα ήταν; Δική μου;
 
fisfis668
   Πώς είπατε; Αν είναι το ίδιο διασκεδαστικό το βιβλίο με τις ζωντανές εμφανίσεις του Φισφή; Όχι, δεν είναι! Γιατί, πολύ απλά, δεν γίνεται να είναι. Αυτό που βγάζει ο Λάμπρος στο LiVE είναι από άλλο πλανήτη. Όσες φορές τον έχω δει, έχω λιώσει στο γέλιο και έχω φύγει από το μαγαζί με μια γερή δόση προβληματισμού. Το γέλιο είναι καλό, είναι φάρμακο, αλλά σε όλη αυτή τη διάδραση θα πρέπει να υπάρχει και το ηθικό δίδαγμα. Και ο τύπος εδώ ξέρει να το περνάει στον κόσμο. Και με το παραπάνω μάλιστα. Είναι από τους stand up κωμικούς (και όχι μόνο) που θαυμάζω πολύ και ελπίζω να το δούμε σύντομα να κάνει ένα από τα δικά του. Είναι διαταγή αυτό, κύριέ μου! Ε; Καλά, δεν είναι.

   Καλοτάξιδο να είναι! Και όσο για αυτούς που βρίζουν στο δρόμο… Ας προσέχαμε!

Κώστας Κούλης
 
Ο Λάμπρος Φισφής γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1983. Άρα, για κακή του τύχη, είναι Δίδυμος. Είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης, παρότι δεν πήγε ποτέ να παραλάβει το πτυχίο του. Το 2006, ζώντας στο Άμστερνταμ, άρχισε να ασχολείται με το stand-up comedy. Ταυτόχρονα, για να εξασφαλίζει τα προς το ζην, έκανε διάφορες δουλειές, όπως ξεναγός με βάρκα, μεταφραστής ιστοσελίδας γνωριμιών για gay, βοηθός μάγειρα, ταξιθέτης σε σινεμά κ.ά. Το 2008, η προσπάθειά του να γίνει κωμικός αναγνωρίστηκε και έλαβε την πρώτη του αμοιβή, που ήταν μία μπίρα. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με την κωμωδία. Είναι ο δημιουργός και παρουσιαστής του comedy show «Κάψε το σενάριο» (Mega), ο σεναριογράφος της κωμικής σειράς «Η γενιά των 592 ευρώ» (Mega), ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού “Quizdom The Show” (Alpha), ο δημιουργός της διαδικτυακής σειράς “Big Talk” (Netwix) και του comedy show Κ.Τ.Σ reloaded (YouTube). Έχει παρουσιάσει 2 μονολόγους stand-up comedy «Να Ένας Σοφός» και «Δες το Θετικό», έγραψε και συν-σκηνοθέτησε την επιθεώρηση «Τι ζούμε», είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας κωμικού αυτοσχεδιασμού «Κωμικό ΜΠΟΥΜ», ενώ από το 2015 είναι ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του θεάτρου Άβατον και του Athens Comedy Festival.
 
Joomla Social by OrdaSoft!