= Τα σημάδια μένουν
Βιβλία

loogoo

Τα σημάδια μένουν

 
Τένια Μακρή
Τα σημάδια μένουν
Εκδόσεις Κάκτος

   Πριν από μερικά χρόνια, στα γενέθλια μιας φίλης, γνώρισα ένα ζευγάρι. Τον Ιάσωνα και την Άννα. Ήταν παντρεμένοι πέντε χρόνια και με παιδί. Ο Ιάσωνας δούλευε σε μια εταιρεία, ενώ η Άννα είχε σταματήσει να δουλεύει από τότε που γεννήθηκε ο γιος τους. Μέσα από τη κουβέντα αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν απόφαση της Άννας να αφήσει τη δουλειά της αλλά… έκκληση του συζύγου. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, προσταγή ήταν, πασπαλισμένη με εκείνη την υποτιθέμενη γλυκιά προτασούλα, που νομίζεις ότι δείχνει την απόλυτη αγάπη ενώ κρύβει μέσα της τον απόλυτο έλεγχο. «Εσύ θα μένεις σπίτι και εγώ θα στα έχω όλα στα πόδια σου». Γιατί, ρε φίλε, ανάπηρη είναι η κοπέλα; Για να μην μακρηγορούμε, εκείνο το βράδυ ο Ιάσωνας δεν άφηνε την Άννα να σταυρώσει λέξη, είχε άποψη για τη μόδα, το μακιγιάζ, αλλά και τη γυναίκα γενικότερα, που καλά θα έκανε να έμενε στο σπίτι και να αμολάει κουτσούβελα. Την έκοβε συνέχεια, τις έκανε «επισημάνσεις» του τύπου «Γλυκιά μου, αυτό δεν είναι για σένα, εκείνο δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα». Τη μείωνε συνεχώς, με χαμόγελο στο πρόσωπο. Είχα γίνει πυρ και μανία. Τι τρόπος, τι συμπεριφορά προς τον άνθρωπο που δηλώνεις ότι αγαπάς και νοιάζεσαι. Κάποια στιγμή η Άννα σηκώνεται για να πάει στο μπάνιο. Απότομα σηκώνεται και εκείνος. Δεν άντεξα και του απευθύνθηκα ειρωνικά. «Ιάσωνα, πρέπει να πάρει και για αυτό την άδεια σου»; Με κοίταξε με μένος, αλλά δεν μάσησα, είχα καταλάβει τι άνθρωπος ήταν. Η Άννα όμως;
 
tasimadiamenoun22

   Τα περισσότερα θύματα δεν αντιλαμβάνονται την κακοποίηση. Νοιώθουν ένοχα για τα προβλήματα της σχέσης. Η Τένια Μακρή όλα αυτά τα χρόνια, ως σύμβουλος ζευγαριών και οικογένειας, έχει μάθει να παρατηρεί και να αντιλαμβάνεται άμεσα τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αναγνωρίζει τα σημάδια του θυμού που τείνουν να εκφραστούν με βία. Το βιβλίο της «Τα σημάδια μένουν» μιλά για τη συναισθηματική βία, τη σωματική κακοποίηση, την προσβλητική συμπεριφορά και πολλά ακόμα.

   Τα παραδείγματα που δίνει είναι τόσο ζωντανά, τόσο οικεία, που σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που υπάρχουν στο βιβλίο τις έχουμε βιώσει, είτε μέσα από το φιλικό περιβάλλον, είτε το οικογενειακό, είτε και το προσωπικό.
 
makri22

   Στόχος της να αφυπνίσει τους ανθρώπους που βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να αντιληφθούν έγκαιρα τέτοιου είδους καταστάσεις. Αυτές οι συμπεριφορές είναι μέρος των χαρακτήρων εκείνων των ανθρώπων, δύσκολα αλλάζουν. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε δύο ερωτηματολόγια με πολύ στοχευμένες ερωτήσεις, που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε αν είστε θύματα συναισθηματικής κακοποίησης, αν εσείς κακοποιείτε συναισθηματικά τον σύντροφό σας και πώς να εντοπίζετε τους τοξικούς ανθρώπους. Η απόφαση για να σταματήσει η κακοποίηση είναι δική σας.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Η Τένια Μακρή γεννήθηκε στον Βόλο. Αντλεί την καταγωγή της από το Πήλιο στο οποίο καταφεύγει για να δημιουργεί και να αναζωογονείται. Ζει στην Αθήνα και διατηρεί γραφείο όπου προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια στην οικογένεια για προβλήματα σχέσεων μεταξύ των συζύγων, με τα παιδιά και με κάθε μέλος χωριστά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και στην Αμερική, και είναι κάτοχος M.Sc. στην Επαγγελματική Αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία. Είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση βοηθημάτων κατά των αρχιτεκτονικών εμποδίων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας από άτομα με αναπηρία και εργάστηκε σε αυτό το αντικείμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρύτρια του τμήματος επαγγελματικής αποκατάστασης στους Η/Υ στο Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ίδρυσε τη Σχολή Γονέων στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και καθιέρωσε τον επαγγελματικό προσανατολισμό για τους μαθητές του Λυκείου στο ίδιο σχολείο. Αυτήν τν πρωτοπορία ακολούθησαν πολλά σχολεία της χώρας. Είναι πολύ γνωστή από την 20ετή και πλέον ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική πορεία της καθώς και για το πρόσφατο συγγραφικό της έργο, αφού τα βιβλία της «Αγάπη με το Ζόρι;», «Γιατί Σ’αγαπώ;», «Φτάνει μόνο η Αγάπη;» και «Αφού Αγαπιόμαστε Γιατι Δεν Τα Καταφέρνουμε;» μπήκαν αμέσως στη λίστα των best sellers.
 
Joomla Social by OrdaSoft!