Βιβλία

Τα πειράματα του Mr. Chem

 
Δημήτρης Κουλουμάσης και Χριστίνα Σαρηγιάννη
Τα πειράματα του Mr. Chem
Εικονογράφηση: Ελένη Αχιλλεοπούλου
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

   Ελάτε να γίνουμε παιδιά ξανά! Ελάτε να παλιμπαιδίσουμε υπερήφανα για μία ακόμα φορά και μάλιστα χωρίς να ευθύνεται η μουσική γι’ αυτό – εντελώς σπάνιο. Πλησιάστε… Μια που μαζευτήκαμε λοιπόν, ας θυμηθούμε και ας μάθουμε, ας μυηθούμε στο παλιό και το καινούργιο. Να φτιάξουμε ένα ηφαίστειο; Ίσως ένα υδάτινο ουράνιο τόξο. Μήπως κινούμενη άμμο; Οι συνταγές πολλές και το κέφι αμείωτο. Ο κύριος Χημείας μας περιμένει υπομονετικά στο εργαστήριο. Βάζουμε στολές, φοράμε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά και φύγαμε!

   Για πρώτη φορά είδα πείραμα στο δημοτικό. Ηλεκτρόλυση. Κοίτα να δεις που ένα υγρό αποτελείται από δυο αέρια. Και όχι υγρό ό,τι κι ό,τι. Εδώ μιλάμε για την ουσία της ζωής. Στη συνέχεια για πώς το φως κινείται ευθύβολα. Και μετά στο γυμνάσιο, στο λύκειο… Υπήρχε κάτι μαγικό σε όλο αυτό. Όχι, δεν συνοδευόταν από άβολες εκρήξεις και τον καθηγητή μέσα σε καπνούς και με τα μυωπικά του τίγκα στη σκόνη, να ωρύεται ότι «εύρηκε», ενώ οι φωνές των μαθητών ακούγονταν μέχρι το επόμενο σχολείο. Υπήρχε μαγεία, γιατί αυτή είναι η φύση των πειραμάτων. Και οι δυο συγγραφείς πάνε να μας το θυμίσουν και να το εμφυσήσουν στους νέους αναγνώστες, στους οποίους αναφέρονται.

   Ο κύριος Δημήτρης Κουλουμάσης, ένας μετρ της χημείας και η κυρία Χριστίνα Σαρηγιάννη, μία εξαίρετη φιλόλογος, παιδαγωγός-και-πολλά-άλλα-ακόμα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και φτιάχνουν ένα όμορφο παραμύθι, γεμάτο πραγματικότητες. Στήνουν ένα απίθανο ταξίδι μέσα από χρώματα, ύλη, ανακατέματα και την αίσθηση της ίδιας της δημιουργίας. Και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό – ναι, μερικές φορές. Ο αναγνώστης, το βλαστάρι σας ή το ανίψι σας ή το παιδί των φίλων σας, θα χαρεί. Θα το δει από δω και από κει και θα κάτσει να ασχοληθεί. Θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις οδηγίες και θα προσέξει ιδιαίτερα, αφού σκοπός είναι να περάσει καλά και όχι να βάλει σε κίνδυνο την ακεραιότητά του ή αυτή των γονιών του, των φίλων του, του σπιτιού.
 
mrchem2214

   Είναι ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που θα μας κάνει να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις δύο θαυμαστές επιστήμες. Τη φυσική και τη χημεία. Δεν τις χώνευα καθόλου στο γυμνάσιο. Τις λάτρεψα στο λύκειο. Και δεν ήταν μόνο οι ασκήσεις με πυκνωτές και αντιστάσεις, που επιτέλους είχα καταφέρει να καταλάβω και να λύνω. Ήταν κι άλλα, πολλά περισσότερα. Ήταν η επαφή με τη ζωή. Τη ζωή μας.

   Με σύμμαχο τις περιεκτικότατες και τόσο καλοφτιαγμένες και καλοβαλμένες εικονογραφήσεις της κυρίας Αχιλλεοπούλου, το βιβλίο αυτό θα είναι ένας καινούργιος φίλος για τα παιδιά σας. Είναι το ζουζούνι που θα τριβελίσει το μυαλό, με στόχο τη μάθηση, το κάτι παραπάνω. Καλό είναι που ξέρουμε ιστορία, καλό είναι που διαβάζουμε για την τέχνη, εξίσου καλό όμως θα είναι να δούμε κάποια πράγματα από τη φυσική, τη χημεία, τον τρόπο που υπεισέρχονται στον δικό μας κόσμο. Και που σε σημεία του τον καθορίζουν.

   Αγοράζουμε, διαβάζουμε, χαιρόμαστε και αποφασίζουμε να φτιάξουμε έναν πύραυλο. Τι ωραία! Αλήθεια, πήραμε όλες τις προφυλάξεις, είμαστε εντάξει, όσον αφορά την προστασία μας; Ε, τότε, δεν μένει παρά να βάλουμε μπροστά το πείραμα. Ο Mr. Chem θα είναι παρέα μας και θα επικροτεί, θα συμβουλεύει, θα προτρέπει ή θα αποτρέπει. Τα υπόλοιπα εναπόκεινται σε εμάς και τη φοβερή επιστημονική ομάδα μας. Καλή επιτυχία!

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE! 

Ο Δημήτρης Κουλουμάσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με Master στα Πολυμερή από τον Τομέα Βιομηχανικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. Εργάζεται ως καθηγητής Χημείας στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης από το 2009. Έχει διατελέσει Μέντορας της ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιάδα Χημείας. Είναι μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ (Ε.Ε.Χ.) και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Τμήματος Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης της Ε.Ε.Χ. και Γενικός Γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Κυκλάδων στην Ε.Ε.Χ. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, δράσεων και επιδείξεων συμμετέχοντας είτε ατομικά είτε ως υπεύθυνος καθηγητής με μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Βραδιές Ερευνητή στο Ερευνητικό Κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Κυριακάτικα πρωινά στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κλπ.). Συμμετείχε στην υλοποίηση και παρουσίαση της εκπομπής “Επικά Πειράματα” στο κανάλι της COSMOTE στο You Tube καθώς και στην εκπομπή εκλαΐκευσης της επιστήμης “What The Fact” ως εργαστηριακός υπεύθυνος. Διατηρεί λογαριασμό στο TikTok ως Mr Chem με πάνω από 120.000 ακολούθους, ανεβάζοντας εκπαιδευτικό περιεχόμενο επικεντρωμένο στις φυσικές επιστήμες. Το 2022 έθεσε υποψηφιότητα με ταινία μικρού μήκους για την εκπαίδευση στο διάστημα της καραντίνας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Η Χριστίνα Σαρηγιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Φιλολογία και Παιδαγωγικά. Από το 2010 εργάζεται ως δασκάλα στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Το 2017 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην τέχνη του κοσμήματος και έκτοτε παράλληλα με τη συγγραφή και τη διδασκαλία δημιουργεί τα δικά της κοσμήματα. Έχει εκδώσει δύο παιδικά βιβλία και δύο παραμύθια της έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικούς τόμους παιδικής λογοτεχνίας. Έχει διακριθεί στον διαγωνισμό λογοτεχνίας της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2018 και το 2021 στους διαγωνισμούς των εκδόσεων Ηλιαχτίδα και των εκδόσεων Κέφαλος.
 
Joomla Social by OrdaSoft!