= Συμπληγάδες γενεθλίων
Βιβλία

loogoo

Συμπληγάδες γενεθλίων

 
Δημήτρης Καταλειφός
Συμπληγάδες γενεθλίων
Εκδόσεις Πατάκη

   Ένα υπέροχο ανάγνωσμα μέσα από τα μάτια ενός από τους μεγαλύτερους θεατρανθρώπους μας. Ο Δημήτρης Καταλειφός σε αυτό το βιβλίο «στεγάζει» τις σκέψεις αλλά και τις θύμησες μιας ολόκληρης ζωής. Εικόνες από το παρελθόν, φόβοι για το μέλλον, απορία για το σήμερα. Επάνω στη σκηνή μας έχει μαγέψει πάρα πολλές φορές. Φέτος, μέσα από αυτά τα εξήντα πέντε κείμενα ποιητικής πρόζας που κυκλοφόρησε, μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε τον άνθρωπο που «κρύβεται» πίσω από το θεατρικό και υποκριτικό μεγαλείο.

   Κάνει τις ίδιες σκέψεις με εμάς, τον απασχολούν τα ίδια θέματα και καρδιοχτυπά όπως όλοι μας μπρος στο αβέβαιο πια μέλλον που αχνοφέγγει εμπρός μας. Τα κείμενα αυτά τα έγραψε κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού. Σκέψεις για τη ζωή, την κοινωνία, την ανθρωπότητα, αλλά και προσωπικές στιγμές, που είναι μέσα του τόσο δυνατές.
 
simpligades

   Μου κράτησε συντροφιά και με έκανε να νοιώσω πως το ανάγνωσμα αυτό έχει κάτι από εμένα αλλά και από εσάς. Κρύβει τόσες πολλές ιστορίες, που θα μπορούσαν οι πρωταγωνιστές να είναι άνθρωποι που έχουμε συναντήσει ή εικόνες που ίσως και να έχουμε δει. Σκέψεις που σίγουρα τριβελίζουν και τα δικά μας μυαλά, φόβοι που όσο περνά ο καιρός διογκώνονται. Οι στιγμές, που πολύ γλυκά περιγράφει, στάζουν βάλσαμο και αγκαλιάζουν τον αναγνώστη με θαλπωρή και ευαισθησία.

   Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, που προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Καταλειφός γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Ο πατέρας του ήταν από τη Σέριφο και η μητέρα του από τη Σμύρνη. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1975. Από τότε εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, στον κινηματογράφο και σποραδικά στην τηλεόραση· έχει επίσης σκηνοθετήσει μερικές παραστάσεις. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Εταιρείας θεάτρου «Η Σκηνή» και του Θεατρικού οργανισμού «Μορφές» αντίστοιχα. Έχει τιμηθεί µε το βραβείο Αιµίλιος Βεάκης (2002-2004) για τις ερμηνείες του στο θεατρικό έργο Ξεριζωμός του Φρίελ και στα μονόπρακτα Αυτός και το παντελόνι του του Ιάκωβου Καµπανέλλη, Κύκνειο άσμα του Τσέχωφ και Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ του Μπέκετ· µε το βραβείο κοινού του περιοδικού Αθηνόραμα, επίσης για τον Ξεριζωμό (2003), τους Βρικόλακες του Ίψεν (2005) και τον Επι­στάτη του Πίντερ (2011).
 
kataleifos21
Το 1987 του απονεμήθηκε το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία Θεόφιλος του Λάκη Παπαστάθη. Από την εφημερίδα Έθνος τιμήθηκε το 2008 με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική σειρά Το Δέκα της Πηγής Δημητρακοπούλου. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο θεατρικό τμήµα του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΠΘ κ.α. Από το 1993 έως το 2000 ήταν συνδημιουργός της δραματικής σχολής του «Εμπρός».
 
Joomla Social by OrdaSoft!