= Street Mode – Song Stories
Βιβλία

loogoo

Street Mode – Song Stories

 
Street Mode – Song Stories
Εκδόσεις Ένατη Διάσταση
 
   Πριν από λίγο καιρό έλαβα ένα μήνυμα από το γνωστό μουσικό αρθρογράφο Jacek Maniakowski. Ένα μήνυμα για ένα πολύ σπέσιαλ κόμικ. Μία ειδική έκδοση που έχει να κάνει με τη μουσική και δη με κάποια τραγούδια, που στις σελίδες του Song Stories θα αποκτήσουν δισδιάστατη υπόσταση. Έξι συγκροτήματα/καλλιτέχνες και ισάριθμα τραγούδια τους φιλοτεχνούνται από έξι σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς κόμικς, οι οποίοι δείχνουν αγάπη, πάθος και στοργή γι’ αυτό που κάνουν. Το τάλαντο και η τεχνική είναι χαρακτηριστικά, η αγάπη τους όμως για την τέχνη τους είναι υπεράνω σχολιασμού και κριτικής.

   Με πολλή χαρά μας παρουσιάζουμε τη δουλειά των Έφη Θεωδοροπούλου, Άρη Λάμπου, Κλίμη Κεραμιτσόπουλου, Γιώργου Καμπάδαη, Σοφίας Σπυρλιάδου και Νικόλα Στεφαδούρου. Αυτοί οι άνθρωποι έπιασαν με την πένα τους τις αφηγήσεις των μουσικών και τις πέρασαν στα τετράδια των μνημών τους, στις θύμησες της πολυσχιδούς προσωπικότητάς τους, στα ρετιρέ της δεξιότητάς τους.
 
songstories2017

   Οι καλλιτέχνες που έγιναν κόμικς λοιπόν. Παύλος Παυλίδης, Rotting Christ, Nightstalker, 12ος Πίθηκος, Στίχοιμα, Social Waste. Τραγούδια που μπορεί να ξέρετε, μπορεί να μην έχετε ακούσει, μπορεί να μην γνωρίζατε καν ότι υπήρχαν. Η αφήγηση και οι εικόνες όμως θα αποτελέσουν καλό δάσκαλο, ίσως και τον καλύτερο διαθέσιμο. Ξεφύλλισα τις σελίδες, αφέθηκα να χαθώ, μουρμούρισα και σιγό-ψιθύρισα και στη συνέχεια ξαναχάθηκα και έπιασα πάλι να φυλλομετρώ. Οι χαρακτηριστικές φιγούρες και οι τρόποι απεικόνισης έπιασαν να σκαλίζουν το κεφάλι μου. Για λίγα λεπτά πέρασε από κοντά εκείνο το μικροκαμωμένο παιδί, με τα αχτένιστα μαλλιά και τη σκούρα φόρμα «Αθήνα 82» της Asics Tiger, με τα τετράδια και τα μολύβια του και τα αυτοσχέδια ιστοριάκα του. Τετραγωνάκια και φιγούρες ανθρώπινες. Και είναι ευαίσθητη αυτή η χορδή, πιστέψτε με.

   Στο ειδικό αυτό τεύχος διαβάζουμε και βλέπουμε μερικούς καλλιτέχνες τους είδους. Ο καθένας έχει τη δική του τεχνοτροπία, ζωγραφίζει με το δικό του, με το προσωπικό του ύφος, έχει διάφορες επιρροές και βγάζει διάφορα συναισθήματα στο χαρτί. Ο Jacek πάλι, μαζί με το Νίκο Δαλαμπύρα, κανόνισαν τις συνεντεύξεις και ενορχήστρωσε το όλο εγχείρημα. Την έκδοση προλογίζει ο Σταύρος Κιουτσιούκης. Και αυτό που έβγαλε η προσπάθεια είναι συγκίνηση και θαυμασμός. Προφανώς και θαυμάζουμε τα παιδιά που συμμετείχαν. Είναι κάτι μοναδικό να μπορείς να απεικονίζεις ιστορίες. Δικές σου, ξεδικές σου, δεν έχει και τόση σημασία. Η τέχνη σου θα φανεί, έτσι κι αλλιώς.

   Δυστυχώς, το περιοδικό αυτό δεν μπορείτε να το βρείτε σε περίπτερα ή βιβλιοπωλεία. Αυτό που έμαθα είναι ότι όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να πατήσει το κουμπάκι ΕΔΩ και να πατήσει και ΕΔΩ και να μεταφερθεί στον ιστότοπο των Εκδόσεων Ένατη Διάσταση. Και εκεί να δει τις εκθέσεις που θα συμμετάσχουν οι εν λόγω εκδόσεις, να περάσει μια βόλτα και να δει και να αποκτήσει. Κατά συνέπεια, ρίξτε μια ματιά… Και – γιατί όχι – κάντε μια επαφή. Ποτέ δεν ξέρετε. Αυτό το ομορφάκι αξίζει να γίνει κτήμα πολλών. Η συγκίνηση αυτή που βγάζει αξίζει να γίνει κτήμα πολλών.

Κώστας Κούλης
 
streetmode2013
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία