= Στον καθρέφτη του τρελλού
Βιβλία

loogoo

Στον καθρέφτη του τρελλού

 
Κωνσταντίνος Αλσινός
Στον καθρέφτη του τρελλού
Εκδόσεις Αγγελάκη
 
- Ποιος είσαι;
- Με ξέρεις…

   Το συναπάντημα με έναν άγνωστο (βάλτε ερωτηματικό στο πίσω μέρος του μυαλού σας) είναι πάντα η απαρχή μιας ιστορίας. Καλής ή κακής, κανείς δεν το ξέρει, όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Το φινάλε τι θα μας βγάλει, φίλοι και φίλες. Ο ήρωας του βιβλίου θα συναντηθεί με τρεις. Μην με ρωτήσετε «Τι τρεις»… Η απάντηση είναι όλη η ουσία του μυθιστορήματος. Είναι η παράθεση απέναντι στο χρόνο και η σατανική θέωση ενός ανθρώπου με ό,τι συλλογιζόταν και δεν τολμούσε να προβάλει γύρω του. Είναι η στιγμή που πραγματικά αναρωτιέσαι αν στέκεις στα καλά σου, αν βλέπεις όνειρο ή αν είναι όλα αυτά η ζωή σου που περνάει αστραπιαία από μπροστά σου καθώς εσύ πεθαίνεις. Ο ήρωάς μας κοντοστέκεται, προσπαθεί να ζυγιάσει αυτά που του συμβαίνουν, αλλά δεν είναι δυνατό να προχωρήσει παραπέρα χωρίς να σκεφθεί πως όλα γύρω του δεν μπορεί να είναι πραγματικά. Οι τρεις γνωριμίες που κάνει σε αυτή τη διαδρομή του είναι ο χρόνος, ο Θεός και ο διάβολος. Και ο διάβολος είναι τελείως αντισυμβατικός και έξω από κάθε νόρμα που διδασκόμασταν στο σχολείο. Πηγαίνει στην εκκλησία, δεν έχει πρόβλημα να κάθεται εκεί! «Ο Θεός δεν έμεινε ποτέ εδώ» αντιτείνει στον ήρωά μας, που δεν σταματά να ανοίγει τα μάτια του από την απορία.
 
kathreftis214

   Γνώρισα τον Κωνσταντίνο στο Αγγέλων Βήμα και θα πρέπει να πω ότι δηλώνω οπαδός. Ένας νεότατος άνθρωπος, ο οποίος δεν μάσησε, δεν χαμπάριασε από δισταγμούς και δηθενικά δαγκώματα, μπήκε στο αεροπλάνο, πήγε στην Αγγλία, μένει εκεί μόνιμα, εργάζεται και γράφει βιβλία. Είναι να μη το θαυμάζεις; Ακόμα και στιχάκια σε χαρτοπετσέτες να έγραφε, εγώ θα είχα να το λέω. Τώρα όμως που διάβασα και τούτο το βιβλίο του… Πέρα του ότι έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετική ιδέα και ιστορία, έχουμε ένα συγγραφέα που χρησιμοποιεί το μυαλό του σε όλα τα μήκη και πλάτη της φαντασίας του. Ο Αλσινός χρησιμοποιεί ένα πανέξυπνο και εντελώς ελκυστικό κείμενο για να τέμνει τις μεγάλες ερωτήσεις στη ζωή του ανθρώπου με τις μεγάλες αλήθειες και τα καλά κρυμμένα ψέματα.

   Περπατώντας λοιπόν κατά μήκος της όχθης του ποταμού χωρίς επιστροφή, βρίσκεις το χρόνο να φέρεις στη μνήμη σου τα συναπαντήματα που αναφέραμε πιο πάνω. Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ; Μα είχα την εντύπωση πως γιατρεύει… Δαμάζω ίσον θεραπεύω ή έχω καταλάβει κάτι λάθος; Ο Θεός είναι το υπέρτατο καλό; Και η ιστορία με τον Ιώβ είναι λεκές για την υπέρτατη καλοσύνη; Ο Θεός κάνει συμφωνίες με το διάβολο για τις ζωές των ανθρώπων; Αυτό δεν τους κάνει όψεις του ίδιου νομίσματος; Δέκα χιλιάδες εικόνες και εκατό χιλιάδες ερωτήσεις πηγάζουν από την πένα του Κωνσταντίνου, ο οποίος εξιστορεί με μοναδικό τρόπο, ενώ παράλληλα φροντίζει για την κορύφωση, η οποία όχι μόνο θα σας εξιτάρει, αλλά θα αποτελέσει πολύτιμη τροφή για τη σκέψη σας. Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο, το οποίο ρούφηξα σε πέντε μέρες ενώ θα έπρεπε να είχα καθαρίσει σε λιγότερο από δύο. Είναι ευτυχές το ότι δεν το είχα πάρει μαζί μου σε μετακίνησή σου γιατί θα ήμουν τώρα – κατά πιθανότητα – στο Βόρειο Πόλο, μια και δεν θα με ενδιέφερε τίποτα, πέρα από το να το τελειώσω. Καλοτάξιδο να είναι και με το καλό να διαβάσουμε το επόμενο. Κωνσταντίνε, κάθε επιτυχία από καρδιάς!

Κώστας Κούλης
 
Λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Αμπατζίδη. Γεννημένος στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε θέατρο, συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές, αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά, έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή («ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΕΙΡΟ, και άλλα, μικρά και μόνα», εκδόσεις Γαβριηλίδης). Ζει και εργάζεται πλέον στο εξωτερικό. Ο «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΕΛΛΟΥ» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
 
alsinos
 
Joomla Social by OrdaSoft!