Βιβλία

Στο Μάτι του πυρός

 
Παναγιώτης Φουράκης
Στο Μάτι του πυρός
Εκδόσεις Υδροπλάνο

                                                                                                                                                                   Πάμε να φύγουμε από δω, πριν έλθει η κόλαση…

   Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια είχε πιάσει φωτιά στο χωριό που έμενα. Με ένα φίλο τότε φύγαμε από τα σπίτια μας και πήγαμε μέχρι το βουνό, στο οποίο μαινόταν η πυρκαγιά. Όταν φτάσαμε και είδαμε πώς κατέβαινε η φωτιά τους δρόμους, εκεί πλέον κατάλαβα ότι είμαστε εντελώς ανήμποροι μπροστά στη δύναμη της Φύσης. Ευτυχώς, τα σπίτια μας δεν κινδύνευσαν ποτέ, δυστυχώς όμως, πολλά σπίτια στο βουνό καταστράφηκαν ολοσχερώς και πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς καν ένα ρούχο… Κάποιοι έχασαν δικά τους, αγαπημένα τους πρόσωπα… Κάποιοι δεν θα ξεχάσουν… ποτέ.
 
stomatitoupyros1844
   Τρεις ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα σε αυτό το βιβλίο. Τρεις ιστορίες που έχουν να κάνουν με ανθρώπους, με τις ζωές τους, με τους ανθρώπους που εμπλέκονται γύρω από κείνους, με άχθος, άλγος, συγκίνηση και την αιώνια, αέναη, όπως θέτε βαφτίστε τη, απώλεια και απορία. Οι άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν, οι άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν… Η φωτιά δεν καταλαβαίνει και πολλά. Έχει να κάνει τα δικά της… Και οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν, συνεχίζουν να συνεχίζουν…

   Ο Πάνος Φουράκης είναι γνωστός για τις επιστημονικές μονογραφίες του και εδώ, για πρώτη φορά ως συγγραφέας, καταπιάνεται με ένα μυθιστόρημα, βασισμένο σε ένα γεγονός που συγκλόνισε, συγκίνησε, φόβισε και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Οι περιγραφές και οι διάλογοι στο βιβλίο του έχουν να κάνουν με τις ψυχές που δεν θέλουν να περάσουν στην απέναντι όχθη. Ο βαρκάρης μπορεί να ανεβοκατεβαίνει το ποτάμι όσο θέλει και όσο κάνει κέφι, εκείνοι οι άνθρωποι όμως δεν έχουν καμία έγνοια να επιβιβαστούν. Ο Φουράκης επιστρατεύει γνώσεις, τεχνική και συναίσθημα και μας δίνει ένα βιβλίο που θα μας κάνει να συγκινηθούμε άπειρες φορές. Οι θύμησες, η απόλυτα ρεαλιστική αφήγηση, οι ανθρώπινες στιχομυθίες… «Τι βραδιά κι αυτή κι ας είναι μόλις μία από τις επτά»… Ας βασιστώ κι εγώ σε στίχους από ένα έπος, όπως κάνει και ο συγγραφέας… μέσα από τους στίχους, μέσα από τις λέξεις και τις φράσεις αναλύεται και αναδύεται μία ιστορία που κόβει την ανάσα. Μέσα από τις σελίδες παρελαύνουν όλα τα γνωστά και άγνωστα συναισθήματα…

   Γνωρίζω τον Παναγιώτη εδώ και αρκετό καιρό. Δεν είμαστε κολλητοί, δεν έχουμε καθημερινή επικοινωνία, δεν έχουμε πάει πικνίκ με τις οικογένειές μας. Έχουμε συναντηθεί κάμποσες φορές και έχουμε μιλήσει για διάφορα θέματα, έστω και για λίγο. Τον εκτιμώ αφάνταστα, θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και εντυπωσιάστηκα από αυτή του την προσπάθεια. Καταφέρνει με αριστουργηματικό τρόπο να μεταφέρει μία δύσκολη ιστορία, ένα σκηνικό που μόνο κλαυθμό μπορεί να προκαλέσει και γίνεται κοινωνός μίας ανταλλαγής εικόνων και συναισθημάτων που έχει σκοπό να κρατήσει το θυμητικό σε εγρήγορση. Το βασικό είναι να ΜΗΝ ξεχάσουμε και ο Πάνος το επιτυγχάνει αυτό. Το κάνει βάση του βιβλίου του. Η κορυφή πάλι… Εκεί βρίσκονται το μυαλό μας και η σκέψη μας. Εκεί πλέον έχει να κάνει με μας. Θα το αφήσουμε να φύγει; Όχι! Θα το αφήσουμε να μας καταδυναστεύει; Όχι! Η ουσία του βιβλίου είναι η ελπίδα. Η οποία όχι μόνο δεν πεθαίνει τελευταία εδώ, το αντίθετο. Παραμένει αθάνατη.
 
fourakis19
   Είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Και επειδή όλοι έχουμε να μοιραστούμε ιστορίες εδώ, να σας πω και τούτο. Το περιοδικό μας έχει φιλοξενήσει συγγραφέα που στο Μάτι έχασε πολύ δικό της άνθρωπο. Ζήσαμε λεπτό προς λεπτό την τραγική απώλεια και με αφορμή αυτό το βιβλίο, προχωράμε παρακάτω, δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή από αυτά που συνέβησαν και παλεύουμε να μην τα ξαναζήσουμε. Όπως λέει και ο δημιουργός… Παλεύουμε να μπει η ζωή μας σε νέα φάση… Καλοτάξιδο να είναι!

Κώστας Κούλης
 
Ο Παναγιώτης Φουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο και σπούδασε Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στις Κλασικές Σπουδές στο King’s College London και το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας από την École Pratique des Hautes Études της Σορβόννης. Είναι συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (Ε.Ε.Σ.Ι.) του ΓΕΕΘΑ, της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει Ναυτική Ιστορία σε πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την περίοδο 2012-1016 εργάστηκε στη Ντόχα του Κατάρ ως Naval Education Manager για λογαριασμό της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems. Έχει εκδώσει τις επιστημονικές μονογραφίες «Περικλής Αργυρόπουλος. Ο θεμελιωτής της Ελληνικής Ναυτικής Ισχύος» (2008), «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος. Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» (2016) και «Κανόνια ή Τορπίλες; Τα στρατηγικά Διλήμματα του Πολεμικού Ναυτικού και οι Μεγάλες Δυνάμεις» (2018). Το παρόν έργο αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια στον χώρο του μυθιστορήματος. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο και μια κόρη.
 
Joomla Social by OrdaSoft!